Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

За прославу славе Светог Архангле Гаврила припремљен богат дводневни културно-уметнички програм

rss

23.07.2019. Драган Весић

Двадесетшестог јула, у петак, црква у Житковцу прославиће своју славу Светог Архангела Гаврила чије име носи.

За прославу славе Светог Архангле Гаврила припремљен богат дводневни културно-уметнички програм

Према речима Драгана Вучковића, члана Црквеног одбора и главног иницијатора за изградњу цркве, прослава славе ће, према програму, почети Духовном академијом у самој Цркви, у четвртак 25. јуна у 20 и 30 часова. Поред духовне музике, за четвртак увече, планирана је изложба слика и песничко вече: своје песме рецитоваће чланови УСУК "Завичај", а прославу ће увеличати соло извођач Наташа Николић као и гости из Ћуприје, Градски хор Марги.

Сутрадан, на дан славе, у 9 сати биће одржана свечана литургија, а након ње, у порти цркве Св. Арханглеа Гаврила, у 11 и 30 наступиће КУД "Младост"из Житковца, сплетом фолклорних игара. Програм прославе наставља се истог дана увече, у 20 и 30 сати, такође у порти Цркве - програм изворне народне музике назван је "Из песме у игру", а наступиће, као гости, културно уметничка друштва из Алексинца, Мозгова и Тешице. Прославу ће увеличати и оркестар Ратомира Ђорђевића као и вокални солиста Бранко Стојковић.

Организатори прославе су, поред Црквене општине Житковац, Удружење "Завичај" из Житковца и Центар за културу и уметност из Алексинца. Да подсетимо, темељи Цркве Светог Архангела Гаврила постављени су давне 1992.године, а црква је грађена у византијско-моравском стилу и својим изгледом подсећа на Грачаницу: највећа је у алексиначкој општини и друга по величини у нишкој епархији. 


# прослава Житковац Центар за културу и уметност Драган Весић Црква Архангела Гаврила
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима