Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ускоро сајт и Фејсбук страница цркве Светог Архангела Гаврила у Житковцу

rss

03.05.2019. Драган Весић

Црква Светог Арханглеа Гаврила у Житковцу ускоро би требало да има свој веб сајт и Фејсбук страницу, а о томе ће, ових дана, на састанку, одлучити Црквени одбор који има, заједно са председником и заменицима, 15 чланова.

Ускоро сајт и Фејсбук страница цркве Светог Архангела Гаврила у Житковцу

Према речима члана и првог председника Црквеног одбора Драгана Вучковића, уједно и главног иницијатора изградње Цркве, Одбор се на овај корак одлучио како би верници били боље обавештени о свим активностима Цркве, посебно пред велике празнике, и ради презентације саме Цркве на интернету.

Црквена општина Житковац настала је 1999. године и има две парохије које опслужују два свештеника: старешина Цркве Александар Лукић и свештеник Милан Живоновић, а осим Житковца, Црквена општина обухвата Моравац, Прћиловицу, Горњи Адровац и Горње и Доње Сухотно. Припадајуће цркве су Црква Свете Тројице у Горњем Адровцу (познатија као црква Вронског), цркве Светог Јована и Светог Илије у Горњем и Доњем Сухотну као и црква Светог Ђорда у Моравцу.

Темељи Цркве Светог Архангела Гаврила постављени су давне 1992.године, а Црква је грађена у византијско-моравском стилу и својим изгледом подсећа на Грачаницу, како истиче цлан Црквеног одбора Драган Вуцковић: Највећа је у алексиначкој општини и друга по величини у нишкој епархији. Своју Славу Црква у Житковцу обележава 26 јула, а садашњи председник Одбора је Мирослав Павловић.

У оквиру Цркве налази се и продавница са светим црквеним реликвијама, реквизитима, црквеним књигама и свећама.

Управо је и један од главних циљева представљања Цркве у Житковцу на интернету упознавање шире јавности са свим овим детаљима и активностима Цркве.

Иначе, у алексиначкој општини има седам црквених општина и све су оне део нишке епархије.


# општина Житковац Фејсбук Горњи Адровац Доње Сухотно сајт Драган Весић Црква Архангела Гаврила црква Свете Тројице
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима