Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stanković: Poljoprivreda, ležišta mrkog uglja i privlačenje investitora glavni put Aleksinca

rss

12.10.2017. Građanin

Niški portal Građanin objavio je intervju sa predsednikom opštine Aleksinac, Nenadom Stankovićem.

Nenad Stanković, foto: Info-G

Kako Stanković nikada nije odgovorio na naše zahteve za intervjuisanjem, ovom prilikom prenosimo intervju koji su uradile niške kolege.

Kažite nam tri društveno – privredna pravca u kojima bi Aleksinac sa okolnim selima trebalo da vidi svoju budućnost? Da li je to poljoprivreda, privlačenje investicija… zašto je Aleksinac na dobrom putu?

Poljoprivreda je, definitivno, najvažnija privredna grana u opštini Aleksinac, pored proizvodnje hrane potrebno je više raditi na preradi, dakle raditi na razvijanju prehrembene industrije. Privlačenje investicija je nešto na čemu konstantno radimo kako bi zaposlili i stanovnike opštine čija egzistencija ne zavisi od poljoprivrede, da smo na dobrom putu pokazuje u kontinuirano smanjenje nezaposlenih.

Šta je to, koji je to kapital koji Aleksinac ima, a koji bi mogao na najbolji način da se iskoristi u privrednom, društvenom, pa i turističkom smislu?

Velika ležišta mrkog uglja predstavljaju ogroman kapital naše opštine i nadamo se da ćemo uz podršku Vlade Republike Srbije i JP PEU Resavica uspeti da otvorimo nove jame za eksploataciju uglja na Aleksinačkom Rudniku. Iako turizam ne predstavlja primarnu granu privrede, opština Aleksinac poseduje veliki turistički potencijal u bogatom istorijskom nasleđu, kulturno – istorijskim spomenicima i objektima od istorijskog značaja kao što su: Manastir Sv. Stevanu Lipovcu, Spomen Crkva N.N. Rajevskog (grof Vronski iz „Ane Karenjine“) u Gornjem Adrovcu, Deligrad, Šumatovac, Manastir Sv. Roman, Manastir Sv. Nestor u Vitkovcu, u pririodnim bogatstvima (Bovansko jezero, lovišta, termalni izvori) i izuzetnom geografskom položaju (Koridor 10, blizina Sokobanje i Niša)

Foto: Radio AleksinacNalazite se među pet opština u Srbiji u kojima se najbže izdaju građevinske dozvole. To bi svakako trebalo iskoristiti. Kakvi su vam planovi u tom administrativnom uspehu. Da li ćete to na neki način reklamirati radi većeg privlačenja investicija, kako ste uspeli da se kotirate na tako visoko mesto?

U procesu podizanja nivoa organizacije u opštinskog administraciji u svim oblastima postigli smo vrlo dobre rezultate. Mladim i sposobnim kadrovima, dobrom organizacijom i uspešnom primenom Pravilnika o postupku sprovođenja objedinjene procedure omogućili smo potencijalnim investitorima da Aleksinac bude privlačnije i atraktivnije mesto za ulaganje kapitala.

Šta sa poljoprivredom u aleksinačkim selima. Opšte je poznato da je zemlja oko Morave jedna od najplodnijih u zemlji. Kako to iskoristiti, da li ima planova za subvencije poljoprivrenika. Kako poljoprivredniku omogućiti da mu se poboljša standard?

Iako je Aleksinačka kotlina bogata plodnim zemljištem, smatramo da kapaciteti i potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Zbog toga Opština svake godine preko Fonda za razvoj poljoprivrede izdvaja sredstva, kao jednu od mera za bolji život i standard sugrađana i žitelja opštine koji žive u ruralnim sredinama. Izjednačavanje uslova života na selu onima u gradskoj sredini je naš kontinuirani zadatak, a to podrazumeva unapređenje infrastrukture – dobri putevi, vida za piće, javna rasveta i sve što život građana čini lagodnijim i komfirnijim. Naravno, prepoznajemo i probleme – usitnjenost parcela i nedovoljne površine pod režimom navodnjavanja – i trudićemo se da u narednom periodu radimo više na rešavanju istih.

Šta je najveći društveno – privredni problem, trenutno, opštine Aleksinac. Šta je to što bi moglo da se reši i olakša vam posao?

Pored pozitivnih kretanja, stopa nezaposlenosti je još uvek iznad republičkog proseka. Radićemo još intezivnije na dovođenju domaćih i stranih investitora, kao i na podizanju kapaciteta postojećih, naravno uz podršku Vlade Republike Srbije.

Koliko i koja preduzeća su najavila dolazak i formiranje pogona u opštini Aleksinac. Koja su to preduzeća i čime se bave.

Investitori u oblasti tekstila su vrlo zainteresovani za dolazak zbog dobre infrastrukture, uređenog zemljišta, sposobne i kvalifikovane radne snage. Jedna od prednosti naše opštine je i brzina izdavanja građevinskih dozvola, te će postojeći i novi privredni subjekti koji žele da prošire svoje kapacitete imati maksimalnu logističku podršku.

Kolika je sadašnja stopa nezaposlenosti i kako je rešiti. Aleksinac se nalazi na Koridoru 10, da li tu ima šanse za formiranje pogona, kampova, benzinskih pumpi, a u prenosnom smislu da li tu ima šanse za veći broj zapošljavanja?

U poslednjih par godina broj registrovanih nezaposlenih lica je smanjen za 1.500. Napomenuo bih da je povećan broj zaposlenih u privatnom a smanjen u javnom sektoru, što je odlika realne i zdrave ekonomije. Opština Aleksinac se nalazi na samom Koridoru 10 i ima potencijale kako za razvoj privrede, tako i za pružanje velikog broja usluga i razvoj trgovinske delatnosti.

Koji su vam dalji planovi na popularizaciji opštinskih resursa? Šta je izvodljivo uraditi, a da od toga imaju građani korist?

U narednom periodu cilj je zadržati pozitivan trend u raznim oblastima gde ima pomaka. Koristiti sve moguće mehanizme da se istaknu dobre i pozitivne stvari, a ne samo negativne.

Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac

Rođen je 18. novembra 1958. godine u selu Supovac (tada Opština Žitište, danas Gradska opština Crveni Krst – Niš).

Osnovnu školu pohađao je u Žitkovcu i Aleksincu. Maturirao je u Aleksinačkoj gimnaziji. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Nišu. Radio je u građevinskim preduzećima i Aleksinačkim rudnicima da bi kasnije predavao u Aleksinačkoj gimnaziji. Bio je član Srpske radikalne stranke da bi posle formiranja Srpske napredne stranke prešao u ovu partiju. Otac je dvoje dece.

I. Mojsilović, Građanin

Komentara: 29


# predsednik opštine SNS Vronski opština nezaposlenost Bovansko jezero investicije intervju Šumatovac Crveni krst Nenad Stanković Radio Aleksinac poljoprivreda Deligrad
@sns_aleksinac @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+36) (-43)

  gradjanin 12.10.2017.
  Neka gospodin Stankovic uzme motiku i nek radi poljoprivredu...
  stopa nezaposlenosti se smanjila jer ako zakasnite 15 minuta za prijavu odma vas brisu iz sistema... cim niste u sistemu biro rada... odmah nezaposlenost se smanjuje... tako je gospodin stankovic smanjio nezaposlenost

 • (+33) (-44)

  Pokret Socijalista pita 12.10.2017.
  Da li je tačno da je Neša ponavljao u Gimnaziji jer je imao 9 zaključenih jedinica?

 • (+23) (-43)

  rudar 12.10.2017.
  Lazu te duso lazu,jos ti rudnik vode lopovi iz Sjenice i DS.

 • (+27) (-40)

  Ljilja 12.10.2017.
  Predizborna obecanja kao i uvek pred izbore

 • (+14) (-24)

  Nemanja 12.10.2017.
  Neka g-din precednik demantuje info da su odbili 2 investitora,jer navodno nemaju lokaciju.
  Jedan je otišao za Niš,a drugi će u Belu Palanku

 • (+33) (-26)

  Neutralni 13.10.2017.
  Gledano iz ugla aleksincana, ocigledno je da su sve prednosti Aleksinacke opstine kao geografske regije predstavljene. Aleksinac se krece u dobrom pravcu, pocinje da ozivljava privreda (koje nije ni bilo posle sankcija i bombardovanja), a i poljoprivrednici imaju sve vise i vise pomoci i potsticaja od drzave i opstine.

 • (+34) (-27)

  Milica 13.10.2017.
  I najveci skeptici moraju priznati da se u Aleksincu sve menja na bolje. Sve je vise i vise firmi i radnih mesta. Bilo bi odlicno kada bi i Aleksinacki rudnik ponovo proradio, ali to zavisi najvise od drzave...

 • (+30) (-23)

  Zoran Tanaskovic 13.10.2017.
  Radim trenutno u jednoj niskoj firmi, ali su mi komsije zaposljeni u Grameru i zive sasvim solidno od plata. Ne kazem da je sve idealno, treba jos da se radi na ozivljavanju privrede, ali perspektive za mlade u aleksincu definitivno ima.

 • (+27) (-29)

  Milan G.Adrovac 13.10.2017.
  Sto se opstine Aleksinac tice, zadnjih godina je primetno poboljsanje svuda - ulice su cistije, urednije, lokalni putevi se bolje odrzavaju. Cak se i mladi vracaju selima, jer iz opstine dobijaju podsticaje. Sto se mene tice, pohvale, neka se nastavi u tom pravcu.

 • (+28) (-24)

  Za "gradjanina" 13.10.2017.
  Koliko sam upucen, Nenad Stankovic je profesor, ima diplomu i nema potrebe da radi poljoprivredu, a i rukovodi opstinom (i to, na zalost zlobnika veoma uspesno), pa nema ni puno vremena za to. Kako god, poljoprivreda ce se sve vise razvijati u Aleksincu, a uporedo sa njom i privreda.

 • (+26) (-24)

  Ceca 13.10.2017.
  Mogu vam priznati da sam pre 10-ak godina mislila da nema sansi da se Aleksinac vrati nekadasnjem "sjaju", kada se reka radnikaslivala oko mosta na Moravici. Zadnjih nekoliko godina vidim primetne pomake u dobrom smeru. Ukoliko jos jedna jaka firam poput Gramera dodje u Aleksinac (a ocigledno je da ce tako biti), bice mi drago da nisam bila u pravu.

 • (+26) (-25)

  SALE 13.10.2017.
  Pustimo ove ljude samo nek rade bre! Konacno je dosao neko na celu Aleksinca ko radi u interesu stanovnika!

 • (+28) (-21)

  Radisa M. 13.10.2017.
  Cinjenica je da Vucic mnogo trci - to se sve prenosi sa vrha drzave i na opstinu. Nasi opstinari trebaju samo ispratiti sve i stvoriti uslove za potencijalne investitore. Verujem da ce se sve kretati iz godine u godinu na bolje, samo da ostane mir u Srbiji.

 • (+28) (-22)

  ValentinA 13.10.2017.
  Ja vam mogu reci samo ono sto vidim - zadnjih godina uradjena je jedna jednosmerna ulica, sada se radi druga, korito Moravice se veoma brzo uredjuje, ljudi rade - jednom recju ALEKSINAC ZIVI! :)

 • (+15) (-29)

  Pokret socijalista pita 13.10.2017.
  Od kada je Nesq predsednik u Aleksincu je sve bolje.
  U opstini je napravljen WC od 30.000 evra.
  Izgradjen je plato kod Doma kulture za 400.000 evra.
  Aleksinackim direktorima kupio 15 limuzina da se svrckaju.
  Protiv opstinskih funkcionera podneto 6 prekrsajne i 3 krivicne prijave. Zloupotreba budzeta dokazana za 120 miliona dinara.
  U celu vlast jedini normalan direktor je Buda Markovic

 • (+27) (-29)

  Uzoran gtadjanin 13.10.2017.
  Citam komentare i nemogu sa verujem koliko botova ima pa svi komentari osim 3 su SNS!!!!! Sta se u Aleksincu promenilo nabolje u zadnjih 20 god. NISTA SAMO NAGORE!!!!!! SMANJENA STOPA NEZAPOSLENOST.... KOLIKO MLADIH LJUDI JE NAPUSTILO ALEKSINAC?????? I NIKO SE NEVRACA I SVOJ NOVAC NE ULAZE U Aleksinac zbog lopova DANIJELE POPA RACETA VESNE MOGU DA NABRAJAM I D argumentujem ..... Ko nam vedri i oblaci u opstini GORANCI I ALBANCI RADI STA HOCE !!!!! ULICE SU NAM PUSTE POSLE 15 H OMLADINA DROGIRANA KONSTANTNO PRIVREDNICI PREVARANTI NIJEDNA FIRMA U ALEKSINCU SE NEEVODI NA VLASNIKA VEC NA PERU MIKU LAZU !!!! LAZEM PROVERITE !!!!! ALEKSINAC GRAD DUHOVA !!!! _UZDRAVLJE!!!!

 • (+28) (-16)

  Grujica 14.10.2017.
  Ne znam ni ja kako uspevaju ali nesto se desava poslednjih godina u Aleksincu... na bolje. Vidi se to, neko ce priznati neko nece. Mislim da najvece zasluge imaju mladi ljudi, Dalibor Radicevic, Dejan Milosevic i Dalibor Markovic koji guraju ceo sistem jer su vredni mladi ljudi.

 • (+12) (-2)

  VIOLETA 14.10.2017.
  Skolski odbor O.S. Zitkovac 13.10.2017, izglasao nepoverenje diroktoru Zoranu i smenio ga. U skladu sa temom POLJOPRIVREDA, molim vas da jednu njivu opredelite za njega, sve u nadi da se vlast nece setiti da ga goni za brojne zloupotrebe u delu prijema radnika, gradjevinskih radnika, itd.

 • (+12) (-1)

  SILVANA 14.10.2017.
  Zoran, bivši direktor skole Zitkovac nije sposoban ni za poljoprivredu i tamo ima da zabrlja. Nije on za nista. Ali sta je sa Mirom sekretarkom koja sve zna i pokrivala ga u svemu ?

 • (+13) (-1)

  Motika za Zorana 14.10.2017.
  Bravo za školski odbor OŠ Žitkovac koji je sada već bivšem direktoru Zoranu izglasao nepoverenje, 13.10.2017. Zoranu ostaje MOTIKA i da se vrati korenima, tamo odakle je došao - ali bez Violete.

 • (+13) (-1)

  OŠ ŽITKOVAC - DRUGA ŠKOLA 14.10.2017.
  OŠ Žitkovac je druga po veličini škola u opštini Aleksinac, od ukupno 14 (osnovnih, srednjih i jedne visoke).. Prosto je neverovatno da administratore ovog sajta ne interesuju burna događanja u drugoj školi po veličini u opštini Aleksinac ili su oni "svoji" pa im se ne sviđa što je njiuhov DOS (DSS) direktor smenjen na osnovu vrlo jasnih i argumentovanih prekršaja ?

 • (+6) (-5)

  Marina 25.10.2017.
  Komentar za vest: "Direktoru komunalnog krivična prijava, zašto baš sada?"
  Izvinjavam se unapred sto pisem u okviru ove vesti, ali je za onu za koju zelim pisati komentar ONEMOGUCEN. Prvo pitanje redakciji: Zbog cega objavljujete neku vest, a onemogucavate gradjanima da komentarisu? Primetila sam da je to UGLAVNOM za one vesti (saopstenja) koja daje Demokratska stranka. Da li su oni "zasticeni" misljenja javnog mnjenja?! Administratori, molim vas, otvorite svaku vest kako bi mi, gradjanke i gradjani mogli dati svoje misljenje. Elem, da se vratim onome sto zelim reci...
  Naime, mora se JASNO I GLASNO reci da taj prozvani "Buda" sasvim uspesno vodi preduzece koje mu je povereno. Preduzece posluje sa dobitkom, cene usluga su godinama nepromenjene, a kvalitet usluga se popravio. Ko misli drugacije, izvolte, demantujte me. Hvala redakciji ovog portala, ukoliko ima hrabrosti da objavi ovaj komentar. Ako se trude da budu nezavisni, objavice. :)

 • (+4) (-9)

  Jasmina I. 25.10.2017.
  Sticajem okolnosti, u toku sam sa ovom vescu, pa bih da dam neki demant na saopstenje demokrata.
  Sigurno je da doticni inspektor Slavisa Krstic nije pustio krivicnu prijavu direktoru Budi, niti se gospodin Buda kandidovao za predsednika opstinskog odbora SNS-a u Aleksincu. Prema tome, ovo saopstenje nema blage veze sa istinom. Inaci, saglasna sam sa Marinom da bi bilo lepo da se dozvoli komentarisanje ove vesti.

 • (+6) (-15)

  ZORAN 25.10.2017.
  Procitao sam doticno saopstenje DS-a i, koliko sam zapazio, u njemu nema NI TRUNKE ISTINE! Mislim da su se "okomili" na pogresnog coveka. Naime, pod rukovodstvom Budimira Markovica doticno preduzece belezi svake godine sve bolje i bolje rezultate. Ne kazem da je sve idealno, da "cvetaju ruze", ali je cinjenica da je kvalitet usluga na nivou, naplata je odlicna, radnici su zadovoljni platama, koje su pristojne i redovne. Prema tome, po mom misljenju, da su ljudi iz demokratskih stranaka ( DS-a i DSS-a ) radili kako treba kada su upravljali opstinom, ne bi ni bili gde jesu sada, na marginama politickog zivota Aleksinca! Neka barem puste sposobne ljude da vode ovaj grad.

 • (+4) (-10)

  Ratko 25.10.2017.
  Mislim da je ovo saopstenje demokratske stranke vise u svrhu razbijanja jedinstva SNS u Aleksincu nego sto ima veze sa istinom. Verujem da ce ih u buduce biti sve vise i vise ali zanemaruju da je ovaj portal bas zbog ocigledne naklonjenosti demokratskoj stranci sve manje i manje citan. Ne zanimaju ljude "spekulacije" u vezi sa migrantima, nezavrsenoj fontani, lazima u vezi sa predsednikom opstine, direktorima preduzeca - narodu je DOSTA LAZI, ima oci, vidi sta je istina! (migranata nema, fontana zavrsena, rad predsednika opstine je transparentan, direktori rade savesno, nikada bolje...)

 • (+4) (-10)

  Zika 25.10.2017.
  Zaista, zbog cega se vesti sa saopstenjem DS-a ne mogu komentarisati? Jesu li te demokrate zasticene?
  Cinjenica je da ovaj portal ionako prati veoma mali broj ljudi, jer su se kompromitovali spekulacijama i neistinama. ( "dolazak" migranata, nedovrsena fontana, rad opstinskih organa, rukovodjenje lokalnim javnim preduzecima...) Ne zele ljudi da citaju senzacionalisticke vesti u kojima nema ni trunke istine!

 • (+16) (-1)

  U pravu su sto blokiraju komentare 25.10.2017.
  Da se ja pitam ja bi blokiro sve komentare.
  Komentarisanje je svuda obesmisljeno i na Blici i na Kurir i ostali.
  Jer se na komentare nakace botovi i sendvicari i krenu da stavljaju komentare preko programa za masovno komentarisanje.
  O zutima sve najgore mislim a od njih su jedino gori naprdnjacki sendvicari i botovi

 • (+10) (-2)

  Jelena 07.11.2017.
  Alo botovčine, da bog da, da vam deca ceo život provedu u ovoj perspektivnoj opštini i pod ovom vlašću.

 • (+1) (-)

  Poljoprivredni penzioner 08.11.2017.
  G. predsednik bi trebalo da interveniše jer poljoprivredne penzije u Žitkovcu pola poljoprivrednih penzionera još nisu dobili na kućne adresa a isplata je počela u ponedljak. To je ovde već godinama praksa i važi za sve penzije. Poštari kasne sa dostavom po nekoliko dana. Takođe sede u kafani pa daju nekom građaninu poštu za celu ulicu - da li je to normalno? Tačno je da pošta nije opštinsko preduzeće, ali predsednik Stanković je u obavezi da interveniše kad su ovakve nenormlnosti u pitnaju kako bi pomogao svim građanima pa i penzionerima.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima