Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (4)

rss

22.08.2014. Драган Радовић

Не плаћајте робу, ако не добијете фискални рачун.

Пријаве за неиздавање фискалних рачуна
011-3619 900
Аутоматска телефонска секретарица за пријаву неиздавања фискалних рачуна
011-3620 932

Значај прве фазе борбе против сиве економије

У свим истраживањима на упућено питање привредницима зашто раде у сивој зони скоро увек добијете одговор да је једини разлог превелико пореско оптерећење које је држава наметнула. Реално, већина намета у Србији је у границама других европских земаља, може се рећи да је нереално високо оптерећење само на зарадама радника. У зависности од основице креће се од 60% до 64%. Процене добрих познаваоца говоре да сада имамо 700 хиљада радника који раде без пријаве на рад (на црно) при чему буџет губи 1,5 млрд. евра прихода на годишњем нивоу.

 

 

Намеће се једино разумно питање: шта треба урадити како би сви непријављени радници остварили основно животно право, право на рад, при чему би држава остварила огромне буџетске приходе неопходне за несметано функционисање ПИО и Здравственог фонда који су данас пред колапсом.

Одговор је: значајно снизити оптерећење зарада! Колико снизити оптерећење како би ново деловало стимулативно на све привреднике, предлог је: за трећину, 40% предложена стопа.

Претходни предлог дочекују на нож експерти, професори економских факултета, ФРЕН, НАЛЕД, УСАИД, економски аналитичари, сви имају исти одговор: није могуће! Да би се неке стопе снизиле, кажу, истовремено треба друге стопе повећати. И добијамо увек исти одговор, у овом случају би се створила буџетска рупа од две млрд. евра, израчунао је НЕКО од њих.

 

Главни задатак I ФАЗЕ БОРБЕ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ је да направи подлогу за снижавање већине оптерећења, омогући неупоредиво бољу наплату, како се не би оствариле црне прогнозе експерата и створила рупа у буџету. Програмом је ограничен рок трајања I ФАЗЕ: до три месеца. Идеални период за примену I фазе програма био је 01.04. - 30.06.2014. год. Због кашњења у објављивању почетка програма I фаза (припрема и примена мера) почела је претходне недеље и заврсава се 30.06.2014. како је најавио државни секретар Министарства финансија.

У том периоду биће појачане контроле свих привредника од стране 500 инспектора који ће радити по унапред утврђеном плану и строго добијеним упутствима за поступање на терену.

 

А.   Kонтрола свих издаваоца фискалних рачуна (угоститељи, пекари, бутикаши, пиљари, разни киосци, подруми пића, месари и сви други…) у трајању до десет минута при чему се упоређује стање у каси са пресеком стања фискалне касе, врши се провера свих затечених радника да ли имају пријаву на рад, као и провера уговора о закупу пословног простора – овакве провере вршиће се у свим градовима, даноноћно, у исти објекат и по више пута дневно.

 

Б. Вршиоци разних услуга – фирме: превоз путника и робе, туристичка делатност, велепродаје хране и пића као и све друге делатности, сваке недеље по неколико бранши.

Циљ оваквог начина контроле је да сви привредници схвате, посебно утајивачи, да више неће моћи тако да раде, да је држава изузетно озбиљна и да ће санкционисати свако обављање делатности ван легалних токова. Све контроле до 30.06. имаће превентивни карактер, привредници ће бити само упозоравани на пропусте и неће бити примене репресивних мера.

За време примене I ФАЗЕ Министарство финансија треба да припреми читав сет пореских мера које ће имати за циљ снижавање многих пореских стопа.

Други много важан задатак је да држава припреми стратегију којом ће се борити против изузетно изразене корупције која влада у инспекцијским органима. На жалост, разни инспектори и други државни службеници, чији основни задатак је да чувају државу и њене интересе, направили су своју државу – ПАРАДРЖАВУ – која им омогућава само задовољење личних незајажљивих потреба . У борби против корупције једнако зло чине корумпирани државни службеници (једна страна) као сви они који их корумпирају (друга страна). На жалост, најчешће мито дају управо привредници из сиве зоне.
Закључак који се намеће је: сузбијањем сиве економије, превођењем привредника у легалне токове, губи се страх од разних инспекцијских органа, престаје ОБАВЕЗА корумпирања што ће уз додатну репресивну политику према “затеченим” значајно смањити ово зло на минимум.

 

ДРАГАН РАДОВИЋ

 

Наставак следи …

 

Гостовање економисте Драгана Радовића одличног познаваоца пореске политике  у емисији Гнев Србије на радију Снага народа почиње од тридесет деветог (39:50) минута

Тема емисије сива економија, цена струје ...


# превоз буџет Снага народа сива економија Драган Радовић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима