Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Siva ekonomija ili zašto propadamo I deo

rss

10.08.2014. Snaga Naroda

Slušajte zabranjeni internet radio Snaga Naroda

Siva ekonomija ili zašto propadamo I deo

Gostovanje ekonomiste Dragana Radovića odličnog poznavaoca poreske politike u emisiji Gnev Srbije na radiju Snaga naroda počinje od prvog sata i trideset sedmog minuta (1:37:00)

Tema emisije siva ekonomija, poreska politika, utaja poreza, (para)državna mafija.

https://www.youtube.com/watch?v=rxVEwyWuGgg&list=UUoGcqWui9jExJCENgk6Er8Q

Korisni linkovi:

http://www.makroekonomija.org/0-dragan-radovic/borba-protiv-sive-ekonomije-%E2%80%93-utaje-po-bransama/

http://www.makroekonomija.org/0-dragan-radovic/paradrzava/

Dragan Radović, ekonomista

Autorski tekst ekonomiste Dragana Radovića.

Poreska uprava Srbije najveći krivac

Premijer Vučić je najavio veliku borbu protiv sive ekonomije, kao prvu meru za izlazak iz ekonomske krize. Mnogi su iznenađeni zašto je baš ova mera na prvom mestu. U daljem tekstu ću vam pojasniti kako sam ja, Dragan Radović, ekonomista –privrednik „glavni krivac“ za uvođenje najavljene BORBE PROTIV SIVE EKONOMIJE.

U Srbiji kada kažete da se treba boriti protiv uništivača ekonomije svi zakukaju kako je to borba protiv najsiromasnijih, onih koji su ostali bez posla i sada se bore na ulicinim i pijačnim kartonskim tezgama, kako bi obezbedili golu egzistenciju svojoj porodici. Kako sam odavno shvatio da je to perfidno plasirana zabluda, počeo sam pre tri godine (posle punih sedam godina istraživanja sive ekonomije) da dokazujem sledeće:

Najveća siva ekonomija se obavlja pod plaštom legalno osnovane firme: osnujete firmu, vršite prijavljenu delatnost, prodajete robu i usluge bez izdavanja računa (na crno), angažujete radnike, bez prijave, i niko vas ne kontroliše!

Procene najboljih poznavalaca ove materije kažu da utaje poreza i doprinosa na godišnjem nivou dostižu tri milijarde evra, obrt robe i usluga bez prijavljivanja prihoda prelaze deset milijardi evra. Pitamo se: koji to borci za golo preživljavanje na kartonskim tezgama obrću preko deset milijardi evra?

Zvaničnici vlade, ekonomski eksperti, NALED, ugledni profesori raznih ekonomskih fakulteta kažu da je siva ekonomija dostigla nivo 31%, podatak koji je objavio FREN na osnovu istraživanja objavljenog u Novom nalazu. Mi, privrednici, ljudi sa „terena“ procenjujemo da je nivo sive zone dostigao 50% sveukupnog obrta robe i usluga.

Dokaz mojoj tvrdnji, o visini utaja na godišnjem nivou, su sledeća saznanja:

1. Autobuski prevoz putnika izvrši utaje u visini od 80 miiona evra (PDV, porez na dobit, porezi i doprinosi na zarade)

2. Turizam i ugostiteljstvo izvrši utaje 300 miliona evra (PDV, radnici na crno, porez na dobit, turisticka taksa).

3. Pekarska industrija (70% brašna na crno, svaki drugi hleb na crno, samo 20% pekara je u sistemu PDV).

4. Građevinarstvo nema tačne procene, jer se ne zna da li uopšte ima legalnog rada (radnici na crno, materijal na crno, prodaja stanova i poslovnog prostora na crno).

5. Izdavanje stanova i poslovanog prostora – 400 hiljada stanova i 100 hiljada lokala bez plaćanja poreza na zakup (zakupodavci naplate milijardu evra zakupa, oko 170 miliona evra utajenog poreza na zakup).

6. Igre na sreću – kladionice i kockarnice – procena je 55 do 75 miliona evra utajenih prihoda bez internet klađenja (uplate i isplate 80% na crno, radnici bez prijave).

7. Proizvodnja alkoholnih pića je 12 miliona litara, potrošnja je 60 miliona litara – 80 % na crno (utaja PDV i akciza dostiže 150 miliona evra bez izgubljenih doprinosa zbog radnika na crno).

8. Komunalne delatnosti (grobarska siva ekonomija) je 80% na crno – (sve pogrebne usluge i izrada spomenika).

9. Estrada, 90 miliona evra utaje – sve na crno… Sport – skoro sve na crno….

I tako dalje, još dvadesetak branši….

Više nego jasan zaključak se nameće zašto je na prvom mestu borba protiv sive ekonomije i naplata ogromnih utajenih sredstava. Ko to kaže da nema novca za PIO fondove, zdravstvene fondove, za lečenje dece u inostranstvu? Ko to kaže da se moraju smanjivati s mukom zarađene penzije, jer nema novca? Ko to štiti bahate utajivače, kriminalce, perače novca, koji ogromne svote novca iznose i troše van granica naše zemlje?

Kao sto vidite dragi građani naše Srbije, prikazanim podacima dokazao sam novoj Vladi da:
Novca za budžet ima na svakom koraku, samo ga treba naplatiti.

Ko je kriv za ogromne utaje: Poreska uprava Srbije je najveći krivac za katastrofalno stanje u budžetu. Zato se nameće zaključak da je svaka reforma poreskih propisa, bez reforme poreske uprave, osuđena na propast.

Za www.koreni.rs

Dragan Radović


# prevoz budžet Snaga naroda siva ekonomija Dragan Radović Igre na sreću Poreska Uprava
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima