Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саша Јовановић: Приватизација је уништила алексиначку привреду

rss

20.01.2014.

О активностима и проблемима у раду општинске власти, за наш сајт је дао интервју Саша Јовановић, председник Покрета Социјалиста у Алексинцу и одборник у локалном парламенту.
Разговор је обавио наш сарадник Душан Остојић.

Саша Јовановић: Приватизација је уништила алексиначку привреду

Како коментаришете рад локалне власти у 2013. години?

Рад локалне власти у 2013. години карактерише спровођење планова и програма рада јавних предузећа и установа које је СО усвојила за ову год. О реализацији планова и програма закључци ће бити донети у пролеће 2014. години, када се разматрају извештаји о раду предузећа и установа. Оно што је битно буџетом за 2013. год. обезбеђено је финансирање планираних обавеза у готово 100% износу, чиме се очекује да су и планови и програми рада успешно реализовани.


Радом ког јавног предузећа у Алексинцу нисте били задовољни и зашто?

Општина Алексинац је карактеристична по томе да је територијално велика са развијеном мрежом локалних путева, па самим тим и са изузетном израженим проблемима у комуналној области. Јавна предузећа у 2013. год. су углавном решавала комуналне проблеме, што не значи да све то није могло да буде на вишем и квалитетнијем нивоу. Јер опште је правило да се увек може више и боље.


У неколико наврата представник ваше странке у Општинском Већу није гласао за одлуке Већа. Против којих сте то предлога били и зашто?

У раду Општинског Већа наш представник се труди да да допринос у доношењу што квалитетнијих одлука које су пре свега у интересу грађана наше општине. Наравно да се дешавају ситуације у којима он гласа против појединих понуђених решења што у коначном представља став ПС као коалиционог партнера у општинској власти у односу на поједина питања која су на дневном реду.


Важите за једног од најпопуларнијих одборника када су у питању предузећа у стечају и приватизацији. Докле се стигло у иницијативама које сте поднели код надлежних институција?

ПС је покренуо иницијативу пред СО за преиспитивање свих приватизација, стечајева и ликвидација у нашој Општини (20.09.2012. год.) из простог разлога што је кроз приватизацију дошло до уништења привреде наше општине, а у огромном броју случајева кроз спровођење поступка стечаја дошло је не само до ликвидације предузећа, већ и до њиховог физичког рушења и уништавања. Свеж пример представља рушење Ал. подрума, Кланице, Економије, а такође и Јелке Радуловић, Циглане, Мотела, Поморавља из Житковца, отпада "Делиград" и многих других фирми. Ми као средина морамо озбиљно да се запитамо шта се догађа нашем граду и где ће то да раде будуће генерације, јер већ имамо стопу незапослености од 57% и зато тражимо утврђивање одговорности оних који су били задужени да до оваквог стања не дође. Ту пре свега мислим на државне органе и оне који су водили поступке приватизације и стечајеве. Питање продаје ПИК-овог земљишта сам поставио за Скупштинском говорницом 29.11.2013. г, а ово питање је нарочито актуелизовано пресудом Уставног суда Србије, по којој земљиште није могло бити предмет приватизације. На истој седници поставио сам и питање наплате потраживања радника ПИК-а, које је извршено пред Нову год. у износу од 8, 17% од укупног износа, у време кад је упућен предлог новог Закона о приватизацији и стечају којим се обезбеђује радницима приоритет у исплати потраживања у 100% износу. Друго питање се односило на појаву крађа, вандализма и несигурности грађана, те сам због тога затражио извештај о тзв. "ситним"крађама од полицијске станице Алексинац. Треће питање се односило на рад стечајних управника и шта су учинили да заштите преузету имовину и објекте који се и данас налазе у поступку стечаја. У каквом стању су их преузели, а у каквом су стању данас?


Какав је ваш коментар на то да општина у 2013. год. потроши 100.000 евра за куповину 6 аутомобила? Да ли је ваш већник гласао за те одлуке?

Чињеница је да нас економска ситуација у земљи упућује на максималну штедњу на свим нивоима, тако да и за куповине аутомобила то мора да се има у виду. Ја нисам за то службени аутомобили не постоје, али у сваком случају код оцењивања потреба и приоритета мора да се води рачуна. Претпостављам да су у овом броју аутомобила урачунати и аутомобили Јавних предузећа, а она се не финансирају из општинског буџета. Дирекција је и корисник буџета и јавно предузеће. На Већу се посебно о томе није ни гласало.


Да ли сматрате да је било неопходно уложити 300.000 евра у плато код Дома културе или мислите да постоје кориснији пројекти у које је требало уложити тај новац?

Плато испред Дома културе је требало уредити јер је био у врло лошем стању, а са друге стране он представља огледало нашег града. Мислим да су одлуке о његовој реконструкцији донете у време претходне општинске власти. Чињеница да је плато урађен са најквалитетнијим материјалом тј. гранитним плочама значи да ће век коришћења бити много дужи. Ако желимо нешто трајније онда то и кошта. Много је примера у пракси да оно што је јефтино касније испадне знатно скупље. У коначном износ ове инвестиције одређен је кроз поступак јавне набавке, што упућује на то да су радови изведени по економски најповољнијим условима.


По вашим сазнањима каква је будућност ПИК-а, Пиваре и осталих предузећа у стечају у Алексинцу?

То питање смо већ у великој мери прокоментарисали. Рушевине од некада великих и познатих фирми у Алексинцу више говоре о изумирању, а много мање о будућности нашег града. Због тога, а и због будућих генерација ми тражимо утврђивање одговорности за настало стање тј. уништење привреде нашег града.


У Алексинцу је 57% незапослених како мислите да смањите ту стопу?

Једна од највећих стопа незапослености у Србији је на жалост у Алексинцу, пре свега због околности које сам већ навео у претходно постављеним питањима тј. датим одговорима. Ми као општина не смемо да се миримо са чињеницом. Као одборници и руководиоци ове општине пред грађанима имамо обавезу да овакво стање променимо. У том смислу морамо да створимо услове за привлачење инвеститора како нормативно-правне тако и у делу понуде земљишта која је у јавној својини за изградњу нових производних капацитета. Сматрам да је неопходно да се на нивоу СО донесе одлука о уступању земљишта потенцијалним инвеститорима којом би се на јасан и недвосмислен начин дале одређене погодности, чиме би се повећала конкурентност општине Алексинац у привлачењу инвеститора. У том смислу је врло важно да општина дође до простора бившег гарнизона"Делиград" кроз конверзију војне имовине, јер је тај простор изузетно атрактиван за стварање радних индустријских зона. Такође врло је битно да и предузећима која већ раде на територији наше општине створимо што повољније услове за нова запошљавања кроз пореску политику која је у надлежности локалне самоуправе. Перспектива решавања проблема незапослености је свакако у експлоатацији природног богатства којим располажемо, а ту пре свега мислим на Рудник мрког угља и пољопривредног земљишта кроз изградњу система за наводњавање.

 

Коментара: 0


# општина плато Славиша Јовановић Саша одборник Покрет Социјалиста Дирекција јавна предузећа аутомобил
@poksocijalista @ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима