Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saša Jovanović: Privatizacija je uništila aleksinačku privredu

rss

20.01.2014.

O aktivnostima i problemima u radu opštinske vlasti, za naš sajt je dao intervju Saša Jovanović, predsednik Pokreta Socijalista u Aleksincu i odbornik u lokalnom parlamentu.
Razgovor je obavio naš saradnik Dušan Ostojić.

Saša Jovanović: Privatizacija je uništila aleksinačku privredu

Kako komentarišete rad lokalne vlasti u 2013. godini?

Rad lokalne vlasti u 2013. godini karakteriše sprovođenje planova i programa rada javnih preduzeća i ustanova koje je SO usvojila za ovu god. O realizaciji planova i programa zaključci će biti doneti u proleće 2014. godini, kada se razmatraju izveštaji o radu preduzeća i ustanova. Ono što je bitno budžetom za 2013. god. obezbeđeno je finansiranje planiranih obaveza u gotovo 100% iznosu, čime se očekuje da su i planovi i programi rada uspešno realizovani.


Radom kog javnog preduzeća u Aleksincu niste bili zadovoljni i zašto?

Opština Aleksinac je karakteristična po tome da je teritorijalno velika sa razvijenom mrežom lokalnih puteva, pa samim tim i sa izuzetnom izraženim problemima u komunalnoj oblasti. Javna preduzeća u 2013. god. su uglavnom rešavala komunalne probleme, što ne znači da sve to nije moglo da bude na višem i kvalitetnijem nivou. Jer opšte je pravilo da se uvek može više i bolje.


U nekoliko navrata predstavnik vaše stranke u Opštinskom Veću nije glasao za odluke Veća. Protiv kojih ste to predloga bili i zašto?

U radu Opštinskog Veća naš predstavnik se trudi da da doprinos u donošenju što kvalitetnijih odluka koje su pre svega u interesu građana naše opštine. Naravno da se dešavaju situacije u kojima on glasa protiv pojedinih ponuđenih rešenja što u konačnom predstavlja stav PS kao koalicionog partnera u opštinskoj vlasti u odnosu na pojedina pitanja koja su na dnevnom redu.


Važite za jednog od najpopularnijih odbornika kada su u pitanju preduzeća u stečaju i privatizaciji. Dokle se stiglo u inicijativama koje ste podneli kod nadležnih institucija?

PS je pokrenuo inicijativu pred SO za preispitivanje svih privatizacija, stečajeva i likvidacija u našoj Opštini (20.09.2012. god.) iz prostog razloga što je kroz privatizaciju došlo do uništenja privrede naše opštine, a u ogromnom broju slučajeva kroz sprovođenje postupka stečaja došlo je ne samo do likvidacije preduzeća, već i do njihovog fizičkog rušenja i uništavanja. Svež primer predstavlja rušenje Al. podruma, Klanice, Ekonomije, a takođe i Jelke Radulović, Ciglane, Motela, Pomoravlja iz Žitkovca, otpada "Deligrad" i mnogih drugih firmi. Mi kao sredina moramo ozbiljno da se zapitamo šta se događa našem gradu i gde će to da rade buduće generacije, jer već imamo stopu nezaposlenosti od 57% i zato tražimo utvrđivanje odgovornosti onih koji su bili zaduženi da do ovakvog stanja ne dođe. Tu pre svega mislim na državne organe i one koji su vodili postupke privatizacije i stečajeve. Pitanje prodaje PIK-ovog zemljišta sam postavio za Skupštinskom govornicom 29.11.2013. g, a ovo pitanje je naročito aktuelizovano presudom Ustavnog suda Srbije, po kojoj zemljište nije moglo biti predmet privatizacije. Na istoj sednici postavio sam i pitanje naplate potraživanja radnika PIK-a, koje je izvršeno pred Novu god. u iznosu od 8, 17% od ukupnog iznosa, u vreme kad je upućen predlog novog Zakona o privatizaciji i stečaju kojim se obezbeđuje radnicima prioritet u isplati potraživanja u 100% iznosu. Drugo pitanje se odnosilo na pojavu krađa, vandalizma i nesigurnosti građana, te sam zbog toga zatražio izveštaj o tzv. "sitnim"krađama od policijske stanice Aleksinac. Treće pitanje se odnosilo na rad stečajnih upravnika i šta su učinili da zaštite preuzetu imovinu i objekte koji se i danas nalaze u postupku stečaja. U kakvom stanju su ih preuzeli, a u kakvom su stanju danas?


Kakav je vaš komentar na to da opština u 2013. god. potroši 100.000 evra za kupovinu 6 automobila? Da li je vaš većnik glasao za te odluke?

Činjenica je da nas ekonomska situacija u zemlji upućuje na maksimalnu štednju na svim nivoima, tako da i za kupovine automobila to mora da se ima u vidu. Ja nisam za to službeni automobili ne postoje, ali u svakom slučaju kod ocenjivanja potreba i prioriteta mora da se vodi računa. Pretpostavljam da su u ovom broju automobila uračunati i automobili Javnih preduzeća, a ona se ne finansiraju iz opštinskog budžeta. Direkcija je i korisnik budžeta i javno preduzeće. Na Veću se posebno o tome nije ni glasalo.


Da li smatrate da je bilo neophodno uložiti 300.000 evra u plato kod Doma kulture ili mislite da postoje korisniji projekti u koje je trebalo uložiti taj novac?

Plato ispred Doma kulture je trebalo urediti jer je bio u vrlo lošem stanju, a sa druge strane on predstavlja ogledalo našeg grada. Mislim da su odluke o njegovoj rekonstrukciji donete u vreme prethodne opštinske vlasti. Činjenica da je plato urađen sa najkvalitetnijim materijalom tj. granitnim pločama znači da će vek korišćenja biti mnogo duži. Ako želimo nešto trajnije onda to i košta. Mnogo je primera u praksi da ono što je jeftino kasnije ispadne znatno skuplje. U konačnom iznos ove investicije određen je kroz postupak javne nabavke, što upućuje na to da su radovi izvedeni po ekonomski najpovoljnijim uslovima.


Po vašim saznanjima kakva je budućnost PIK-a, Pivare i ostalih preduzeća u stečaju u Aleksincu?

To pitanje smo već u velikoj meri prokomentarisali. Ruševine od nekada velikih i poznatih firmi u Aleksincu više govore o izumiranju, a mnogo manje o budućnosti našeg grada. Zbog toga, a i zbog budućih generacija mi tražimo utvrđivanje odgovornosti za nastalo stanje tj. uništenje privrede našeg grada.


U Aleksincu je 57% nezaposlenih kako mislite da smanjite tu stopu?

Jedna od najvećih stopa nezaposlenosti u Srbiji je na žalost u Aleksincu, pre svega zbog okolnosti koje sam već naveo u prethodno postavljenim pitanjima tj. datim odgovorima. Mi kao opština ne smemo da se mirimo sa činjenicom. Kao odbornici i rukovodioci ove opštine pred građanima imamo obavezu da ovakvo stanje promenimo. U tom smislu moramo da stvorimo uslove za privlačenje investitora kako normativno-pravne tako i u delu ponude zemljišta koja je u javnoj svojini za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta. Smatram da je neophodno da se na nivou SO donese odluka o ustupanju zemljišta potencijalnim investitorima kojom bi se na jasan i nedvosmislen način dale određene pogodnosti, čime bi se povećala konkurentnost opštine Aleksinac u privlačenju investitora. U tom smislu je vrlo važno da opština dođe do prostora bivšeg garnizona"Deligrad" kroz konverziju vojne imovine, jer je taj prostor izuzetno atraktivan za stvaranje radnih industrijskih zona. Takođe vrlo je bitno da i preduzećima koja već rade na teritoriji naše opštine stvorimo što povoljnije uslove za nova zapošljavanja kroz poresku politiku koja je u nadležnosti lokalne samouprave. Perspektiva rešavanja problema nezaposlenosti je svakako u eksploataciji prirodnog bogatstva kojim raspolažemo, a tu pre svega mislim na Rudnik mrkog uglja i poljoprivrednog zemljišta kroz izgradnju sistema za navodnjavanje.

 

Komentara: 0


# opština plato Slaviša Jovanović Saša odbornik Pokret Socijalista Direkcija javna preduzeća automobil
@poksocijalista @ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}