Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Олуја: Пред злочинима се не сме ћутати

rss

04.08.2016. Славиша Јовановић

Акција “Олуја“ је била удружени злочиначки подухват са јасним циљем да се очисти српски народ са вековних територија и етнички се уништи, наводи се у саопштењу Покрета Социјалиста

Олуја: Пред злочинима се не сме ћутати

4. августа 1995. у пет сати Хрватска, свесрдно подржана НАТО авијацијом, отпочела је општи напад на Републику Српску Крајину(РСК). 

5. августа 1995. почело је бомбардовање Книна у коме је живело 87% Срба, да би га око поднева заузели. 

6. августа 1995. хрватске снаге су се спојиле са тзв. “Хрватским вијећем одбране“ (војска босанских хрвата) и Петим корпусом војске Алије Изетбеговића на граници са БиХ. 

Поводом овог злочина нису се оглашавале ни Савет Безбедности ни Уједињене Нације. Нису реаговале и ако је РСК била под њиховом заштитом. 

Тадашњи Амерички амбасадор Питер Гелбрајт је на нечувен и скандалозан начин, незабележен у историји дипломатије, на једном од усташких тенкова ушао у окупирани Книн. Том приликом фотографисао се са усташким војницима што доказује да је напад био одобрен и планиран од стране Америке и НАТО пакта. Уништено је на хиљаде школа, болница, фабрика, кућа и стамбених објеката, а побијено на стотине хиљада цивила. 

Након овог масовног злочина РСК, која се простирала на 22% територије Хрватске, више није постојала. Нестало је и погинуло више од 2.000 Срба, а протерано са вековних огњишта, више од 250.000, што је представљало по много чему јединствен геноцид после другог Светског рата у Европи. 

Зато треба обележити 4 и 5. август као дан сећања на страдање, прогон и погром Срба са својих вековних огњишта из РСК. То је историјска истина, а без истине нема помирења, ни добросуседских односа, као што без памћења ове и овакве историје нема ни Срба. 


# Покрет Социјалиста геноцид НАТО Хрватска избеглице УН дан сећања Олуја (рат)
@poksocijalista @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима