Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Oluja: Pred zločinima se ne sme ćutati

rss

04.08.2016. Slaviša Jovanović

Akcija “Oluja“ je bila udruženi zločinački poduhvat sa jasnim ciljem da se očisti srpski narod sa vekovnih teritorija i etnički se uništi, navodi se u saopštenju Pokreta Socijalista

Oluja: Pred zločinima se ne sme ćutati

4. avgusta 1995. u pet sati Hrvatska, svesrdno podržana NATO avijacijom, otpočela je opšti napad na Republiku Srpsku Krajinu(RSK). 

5. avgusta 1995. počelo je bombardovanje Knina u kome je živelo 87% Srba, da bi ga oko podneva zauzeli. 

6. avgusta 1995. hrvatske snage su se spojile sa tzv. “Hrvatskim vijećem odbrane“ (vojska bosanskih hrvata) i Petim korpusom vojske Alije Izetbegovića na granici sa BiH. 

Povodom ovog zločina nisu se oglašavale ni Savet Bezbednosti ni Ujedinjene Nacije. Nisu reagovale i ako je RSK bila pod njihovom zaštitom. 

Tadašnji Američki ambasador Piter Gelbrajt je na nečuven i skandalozan način, nezabeležen u istoriji diplomatije, na jednom od ustaških tenkova ušao u okupirani Knin. Tom prilikom fotografisao se sa ustaškim vojnicima što dokazuje da je napad bio odobren i planiran od strane Amerike i NATO pakta. Uništeno je na hiljade škola, bolnica, fabrika, kuća i stambenih objekata, a pobijeno na stotine hiljada civila. 

Nakon ovog masovnog zločina RSK, koja se prostirala na 22% teritorije Hrvatske, više nije postojala. Nestalo je i poginulo više od 2.000 Srba, a proterano sa vekovnih ognjišta, više od 250.000, što je predstavljalo po mnogo čemu jedinstven genocid posle drugog Svetskog rata u Evropi. 

Zato treba obeležiti 4 i 5. avgust kao dan sećanja na stradanje, progon i pogrom Srba sa svojih vekovnih ognjišta iz RSK. To je istorijska istina, a bez istine nema pomirenja, ni dobrosusedskih odnosa, kao što bez pamćenja ove i ovakve istorije nema ni Srba. 


# Pokret Socijalista genocid NATO Hrvatska izbeglice UN dan sećanja Oluja (rat)
@poksocijalista @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima