Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Опозиција против медијске цензуре у Алексинцу

rss

17.03.2015.

Саопштење одборника опозиције у Алексинцу

Опозиција против медијске цензуре у Алексинцу

Општинска власт у Алексинцу скоро три године упорно покушава да од грађана општине Алексинац сакрије истину о својим грешкама, промашајима и неодговорном трошењу буџета. Апсолутна партијска злоупотреба једине локалне телевизије последњих месеци је више него очигледна.

АЛТ телевизија и радио функционишу као јавни електронски медији у оквиру јавног предузећа „Реч радника“ чији је оснивач Скупштина општине Алексинац. Оба медија се финансирају искључиво из општинског буџета. У последњих неколико година издвојена су значајна средства (опет искључиво из буџета) за куповину нових камера и додатне опреме како би се АЛТ телевизија технички оспособила да снима и евентуално директно преноси седнице СО Алексинац.

Вишегодишња пракса је да АЛТ телевизија у одложеном снимку емитује целокупан ток сваке седнице СО Алексинац. Неколико последњих месеци АЛТ не емитује снимке седница општинске Скупштине. Са последње четири седнице које су одржане 11. септембра, 8, 18 и 30. децембра 2014. године емитовани су само кратки, очигледно цензурисани, прилози којима се дезинформишу грађани о ономе што се на седницама дешавало.

Поред тога, укинуте су све политичке емисије у којима се могла чути реч некога ко није из владајућих странака. У емисији „Отворено о свему“ редовно су гостовали представници свих странака заступљених у локалној скупштини. Код свих претходних власти то је била прилика да се чује реч опозиције. Емисија је укинута и забрањен било какво гостовање представника опозиције у програму АЛТ телевизије.

Уредник АЛТ телевизије, Александра Симић, је због сукоба интереса била приморана да поднесе оставку на место одборника СНС после неколико месеци. Без икаквих квалификација и незаконито је скоро годину дана обављала и функцију в.д. директора предузећа. Још увек је актуелни потпредседник ОО СНС Алексинац. Новинари АЛТ-а се жале у приватним разговорима да им отворено цензурише прилоге и забрањује да било кога из опозиције позивају у своје емисије.

Од промене власти јула 2012. године до данас ни у једном програму АЛТ телевизије није гостовао представник ДСС-а или ДС-а, нити је емитован било који прилог или извештај о њиховом раду. ДСС је на последњим локалним изборима у Алексинцу појединачно освојила највише гласова и формирала је другу највећу одборничку групу у СО Алексинац. ДС је четврта одборничка групација у СО Алексинац. Једино где се колико-толико могла чути реч опозиције биле су седнице Скупштине општине Алексинац.

Донешен је буџет, програми јавних предузећа и установа и десетине најважнијих одлука а да се о томе није чула ни реч на телевизији коју финансирају сви грађани општине Алексинац.

У програму предузећа наведено је следеће: „Мисија предузећа ЈНИРТВП „Реч радника“, уједно и обавеза, је да благовремено и непристрасно информише грађане општине Алексинац о свим актуелним дешавањима на подручју алексиначке општине.“

Имајући у виду да се АЛТ телевизија готово искључиво финансира из буџета, што значи парама свих грађана општине Алексинац, сматрамо да је обавеза да се непристрасно и правовремено грађани информишу о раду СО Алексинац.

На последњој седници СО Алексинац затражили смо да Скупштина општине Алексинац као оснивач обавеже Алт телевизију да настави са емитовањем снимака целокупног тока седница СО Алексинац. Једино су одборници опозиције гласали за овај предлог.

Очигледно је да у програму АЛТ телевизије ускраћено право грађанима на информисање и да постоји дискриминација грађана по основу политичких опредељења што је супротно Уставу и законима Републике Србије.

Одборници опозиционих странака у Алексинцу захтевају од општинске власти да прекине апсолутну медијску цензуру. Уместо што покушавају да од грађана сакрију свако критичко мишљење гушећи приватне медије (пример је покушај укидања сајта алексинац.нет) требало би да се побрину да телевизија коју су дали на управљање и „уређивање“ својим нестручним страначким функционерима обавља оно због чега је основана: да објективно информише грађане који су њени прави власници.

 

Одборници Демократске странке Србије у СО Алексинац

Одборници Демократске странке у СО Алексинац

 


# Александра Симић ДС Алт ТВ ДСС медији Реч радника Алексинац.Нет цензура СО Алексинац
@demokrate @dsscentar @aleksinacnet @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима