Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Н1 Инфо: Локални медији и утицај политике - гашења, пријаве...

rss

15.01.2016.

На протест у Београд нису дошли представници алексиначке телевизије Алт, чији је програм угашен после 20 година.

Н1 Инфо: Локални медији и утицај политике - гашења, пријаве...

 У Алексинцу, иако сви кажу да је телевизија која је у власништву општине радила под великим утицајем оних који су на власти, ипак жале за програмом.

Типично за време када је пре 50 година основано, предузеће је названо Реч радника. Недељник под овим именом не излази одавно, а после два пропала покушаја приватизације нема ти телевизије Алт. Тридесет радника остало је без посла. Љути су и огорчени су огорчени због гашења, а и грађани Алексинца кажу да им локална телевизија недостаје.

Да је ово био једини извор локалних информација и да би телевизија требало да постоји, али у другом облику, каже и један од бивших директора. Колико је за двадесет година директора промењено, тешко је избројати.

"Просек трајања једног директора је годину и три месеца, с тим што је од деведесетих на овамо брзина промене била све већа", каже Душан Стевановић, један од некадашњих директора.

Н1: Од чека је то зависило? Политике или нечег другог?

"Да, да, искључиво од политике. Јер, новинари су паметни људи. Не могу да кажу да је нешто бело ако је црно и онда долази до промене директора, а затим и уредника", каже Стевановић.

Са каквим се притисцима суочавају новинари сведочи и Душан Остојић, који је до скоро уређивао приватни портал алексинац.нет.

Тврди да је због извештавања изгубио посао стоматолога, а стално је на информативним разговорима у полицији због девет пријава које су против њега поднели локални функционери.

"Од неких потпуно бесмислених до ненормалних. Ишли су дотле да су ме пријављивали да су запослени долазили на посао сувише узнемирени, јер нису знали какав ће текст да осване на порталу чији сам уредник", прича Душан Остојић.

Остојић пише институцијама и појединцима за које сматра да могу да му помогну, а новинари телевизије Алт су, кажу, одустали. Како сазнајемо, многи од њих већ раде у неким другим јавним предузећима.

Гордана Бјелетић, Н1

Погледајте видео од 27. минута


# Алт ТВ Душан Остојић медији Реч радника Алексинац.Нет Душан Стевановић
@zubarcina @aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима