Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана трибина о буџету Алексинца

rss

16.02.2014. А. Г.

Демократска странка је у суботу организовала трибину под називом "Буџет општине Алексинац од 2008. до 2014. године".

Одржана трибина о буџету Алексинца

Био је то наставак организовања трибина алексиначких демократра. Подсетимо, прошле недеље је одржана трибина о безбедности, на којој је учествовао Драган Шутановац.

Гости трибине били су др Душан Милисављевић, народни посланик и Мића Радовић, функционер нишког ДС-а.

У просторијама Демократске странке у Алексинцу окупили су се заинтересовани за ову тему.

Након уводног излагања Душана Милисављевића, Мића Радовић је дао поређење алексиначког буџета кроз периоде, али и поређење са другим локалним самоуправама.

"Један део буџета се пуни од пореза, други део он трансфера државе, а трећи део прихода је оно што сама локална самоуправа може да створи, а то се у приходовној страни зову накнаде. Статистички, или процентуално гледано ваш буџет се пуни са 47% од пореза, исто толико стиже од трансфера републике и само 6% представља капацитет локалне самоуправе. Реалнан однос снага је да барем 25% прихода оствари сама општина. Дакле, ви зависите од оног колико ће држава да пренесе средстава, путем пореза и трансфера." истакао је Мића Радовић.

 У дискусији након овог излагања чуле су се осуде неспособности локалне власти када су у питању инвестициона улагања. 

"Што се тиче капиталних инвестиција, ви имате 12 хиљада динара за колекторе. Постављамо питање локалној самоуправи да ли је успела да искористи овакву инвестицију. Затим, у онвестиционим плановима, највише се помињу мокри чворови" чуло се на овој трибини.

Највећи простор за злоупотребу налази се у ставци за материјалне трошкове и трошкове по уговору на позицији расхода. Ове ставке уопште нису дефинисане и свака установа може да их злоупотреби. Такође, читавих 20 милиона динара за информисање премашује своту за све установе културе у нашем граду, а ова ставка уопште није конкретизована. У поређењу са буџетом града Ниша који је 10-так пута већи а има свега 30 милиона на име "текућа буџетска резерва", Алексинац има 15 милиона идвојених за ову намену. Овим новцем располаже градско веће.

Било је и стручних опсервација буџета, а учешће су узели и представници наше редакције и дали своје виђење, кроз вишегодишње праћење буџета и анализе.

Прочитајте и нашу анализу буџета од 2006. до 2014. године.


# ДС буџет Драган Шутановац Душан Милисављевић АГ
@demokrate @SutanovacDragan @DusanORLDusan @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима