Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana tribina o budžetu Aleksinca

rss

16.02.2014. A. G.

Demokratska stranka je u subotu organizovala tribinu pod nazivom "Budžet opštine Aleksinac od 2008. do 2014. godine".

Održana tribina o budžetu Aleksinca

Bio je to nastavak organizovanja tribina aleksinačkih demokratra. Podsetimo, prošle nedelje je održana tribina o bezbednosti, na kojoj je učestvovao Dragan Šutanovac.

Gosti tribine bili su dr Dušan Milisavljević, narodni poslanik i Mića Radović, funkcioner niškog DS-a.

U prostorijama Demokratske stranke u Aleksincu okupili su se zainteresovani za ovu temu.

Nakon uvodnog izlaganja Dušana Milisavljevića, Mića Radović je dao poređenje aleksinačkog budžeta kroz periode, ali i poređenje sa drugim lokalnim samoupravama.

"Jedan deo budžeta se puni od poreza, drugi deo on transfera države, a treći deo prihoda je ono što sama lokalna samouprava može da stvori, a to se u prihodovnoj strani zovu naknade. Statistički, ili procentualno gledano vaš budžet se puni sa 47% od poreza, isto toliko stiže od transfera republike i samo 6% predstavlja kapacitet lokalne samouprave. Realnan odnos snaga je da barem 25% prihoda ostvari sama opština. Dakle, vi zavisite od onog koliko će država da prenese sredstava, putem poreza i transfera." istakao je Mića Radović.

 U diskusiji nakon ovog izlaganja čule su se osude nesposobnosti lokalne vlasti kada su u pitanju investiciona ulaganja. 

"Što se tiče kapitalnih investicija, vi imate 12 hiljada dinara za kolektore. Postavljamo pitanje lokalnoj samoupravi da li je uspela da iskoristi ovakvu investiciju. Zatim, u onvesticionim planovima, najviše se pominju mokri čvorovi" čulo se na ovoj tribini.

Najveći prostor za zloupotrebu nalazi se u stavci za materijalne troškove i troškove po ugovoru na poziciji rashoda. Ove stavke uopšte nisu definisane i svaka ustanova može da ih zloupotrebi. Takođe, čitavih 20 miliona dinara za informisanje premašuje svotu za sve ustanove kulture u našem gradu, a ova stavka uopšte nije konkretizovana. U poređenju sa budžetom grada Niša koji je 10-tak puta veći a ima svega 30 miliona na ime "tekuća budžetska rezerva", Aleksinac ima 15 miliona idvojenih za ovu namenu. Ovim novcem raspolaže gradsko veće.

Bilo je i stručnih opservacija budžeta, a učešće su uzeli i predstavnici naše redakcije i dali svoje viđenje, kroz višegodišnje praćenje budžeta i analize.

Pročitajte i našu analizu budžeta od 2006. do 2014. godine.


# DS budžet Dragan Šutanovac Dušan Milisavljević AG
@demokrate @SutanovacDragan @DusanORLDusan @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima