Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење ДС Алексинац - Неефикасно трошење новца

rss

28.10.2017.

Демократска странка жели да обавести грађане општине Алексинац о неразумном и прекомерном неефкасном трошењу новца грађана Алексинца за потребе јавне расвете.

Саопштење ДС Алексинац - Неефикасно трошење новца

Одлуком скупштине општине Алексинац, послове јавне расвете обавља Комунално предузеће у Алексинцу, дакле тој фирми су поверени послови поставке и одржавања јавне расвете.

Из буџета је за те намене купљено и наменско возило, камион са корпом за рад на висини, и плаћен нешто мање од 15.000 евра. Систематизацијом радних места у Комуналном предузећу је одређен број радника који ће се бавити пословима јавне расвете. И поред свега тога Општинска управа послове везане за јавну расвету у износу од 50.000 евра додељује приватним фирмама из Јагодине, Ниша и Бора. У току 2017. године су расписане три јавне набавке и додељени послови замене сијалица и поставке јавне расвете, како на простору парка Брђанка, тако и у неколико улица на територији општине Алекснац.

Као председник ОО ДС Алексинац и одборник коалиције Одговорно за Алексинац постављам питање, на основу којих аргумената или спроведене анализе, општинска управа доноси одлуку да из послова јавне расвете у Алексинцу искључи комунално предузеће и посао у износу од 50.000 евра додели приватним фирмама?

Ако је већ донета одлука да тај посао раде приватне фирме, зашто је купљен камион са корпом за рад на висинама, плаћен 15.000 евра, а све у циљу стицања услова да посао јавне расвете у Алексинцу обавља алексиначко комунално предузеће?

Ко ће и како потрошити 400.000 евра из буџета општине које су одређене за алексиначку јавну расвету?

Сматрам да општинска власт треба што пре да обезбеди катастар јавне расвете у Алексинцу, како би се знало где ће и на шта бити потрошено 400.000 евра пара грађана општне Алексинац, јер је за јавну расвету опредељено 400.000 евра а расвета у Алексинцу није нимало боља него пре годину - две дана када је укупан новац који се издвајао за те намене био дупло мањи 23.000.000 динара.

Да је буџет ненаменски трошен говори и следећи податак. Само у оквиру једне јавне набавке, за потребе комуналног предузећа купљени су контејнери за скоро 100.000 евра, јавном набавком која је износила 11.000.000 динара. Такође је купљен за те намене и камион смећар који је требало да одвози смеће.

И поред толико потрошеног новца, и контејнери и нов камион стоје већ неколко месеци на плацу Комуналних услуга јер то предузеће нема довољан број радника, нема возача камиона нити раднике за послове изношења смећа. Недостатак радника је директно везан за одлуку да се отпусти 10 радника комуналних услуга, како би тај број запослених могао да буде распоређен за пријем нових радника у библиотеци, музеју, Центру за културу и вртићу.

Дакле камион и канте за смеће данас пропадају на плацу комуналног предузећа, иако је у све то уложено преко 120.000 евра буџетског новца.

Апелујем на председнка општине Ненада Станковића и директора Буду Марковћа, да што пре седну за сто и све политичке разлике ставе по страни, како би се обезбедило нормално функционисање алексиначког комуналног предузећа. Сматрамо да политици није место ни у једном јавном предузећу, и њихово међусобно неразумевање око даљег рада одбора СНС-а у Алексинцу, и тога ко ће бити нови председник странке, не треба да осећају грађани општине Алексинац који редовно плаћају, не тако мале рачуне комуналног предузећа.

Да ли ће странку после Нове године водити Буда Марковић, Далибор Радичевић или Дејан Милошевић, је питање које треба да расправе челни људи локалног СНС-а, али та страначка трвење не могу, и не смеју да се одразе на функционисање јавних предузећа у Алексинцу.

П.С. Напомињем да инсистирам на томе да не буде дозвољена опција коментарисања на ово саопштење из следећих разлога.

Наиме добио сам списак људи чији је страначки задатак да масовно постављају коментаре дириговане од стране врха алексиначког СНС-а, а све у циљу да се створи лажна слика о огромној подршци коју ужива локална власт међу грађанима. На списку тих плаћених страначких активиста се налази близу десет људи, који имају инсталиран специјални програм, који популарно називају софтвер за ботове, и који се активира по одлуци надлежних политичких активиста у ОО СНС Алексинац, и то на задату тему, текст или пост.

Како бисмо избегли сваку врсту непријатности и увреда које коментарисање може да произведе, донели смо одлуку да наша саопштења буду објављивана без коментара.

Захваљујем се на разумевању ваших читалаца

Бобан Ранђеловић
председник ОО ДС Алексинац


# Дејан Милошевић СНС ДС Бобан Ранђеловић буџет Будимир Марковић Далибор Радичевић Комуналне услуге ЈП набавка општинска управа Одговорно за Алексинац
@sns_aleksinac @demokrate @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима