Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ексклузивно - На кафи код Шешеља

rss

02.12.2014.

Разговор са Војиславом Шешељом је, у име редакције, обавио наш сарадник Александар Гвозден.

Ексклузивно - На кафи код Шешеља

Ваш долазак у Србију је изазвао велику пометњу на Балкану, конкретно хрватска јавност је много већу пажњу дала Вашим изјавама него српска јавност. Како коментаришете да у Србији нема независних новинара на националним телевизијама који су спремни да вас позову у емисију?

Па, у Србији је Александар Вучић у потпуности блокирао моје евентуално гостовање на телевизијама са националним фреквенцијама. Стриктно све то држи под контролом, а ја сам заобилазним путем, ипак, велики публицитет остварио дајући изјаве за хрватску јавност, с тим што су хрватски политичари непромишљено реаговали, па су ми дали још већи публицитет, па се та лавина сручила пре свега на њих, али та лавина је кренула и кроз српске медије. Jа настојим да ту блокаду пробијеm тако што ћу гостовати на локалним и регионалним медијима.

Он новинаре плаши, он новинаре уцењује, он новинаре поткупљује

Како је Вучић ућуткао једног Драгана Бујошевића, Љиљу Смајловић, Миломира Марић или Верана Матића, па нико од њих не сме да уради интервју с Вама?

Та питања треба њима да поставите, а не мени, како их је ућуткао. А како их он, иначе, ућуткава, то могу да вам кажем. Не знам сада конкретно да вам улазим у појединости у сваком случају како је то урадио. Али, он новинаре плаши, он новинаре уцењује, он новинаре поткупљује. То знам да ради ради.

А у овим случајевима, шта је радио,  како је радио, да ли је радио, то не бих могао да изнесем у појединости.

Познати сте били као најинформисанији политичар у Србији, први сте открили  убице Ћурувије, Булатовића, Аркана и осталих. Први сте откривали велике пљачке државног новца. Доласком из Хага више нема Ваших конференција за штампу на којима би јавност детаљно информисали о криминалу у редовима власти. Да ли то значи да је ова власт часна и поштена, или Ви више немате довољно добре изворе попут некадашњег Лауфера?

Ја обнављам своје добре изворе информација, већ сам на прошлој конференцији за штампу откивао криминалне афере Александра Вулина. И ја с тим настављам, тога ће бити још много.

Када ће те изнети у јавност наводне доказе против челних људи у Србији?

Па, ја то сваки дан износим, износићу све више. Мислим да ћемо следеће године имати нове парламентарне иборе и да ће то бити крај напредњачке власти

Онда би у том случају подржао режим у таквом настојању, али само у том случају, дакле ако се одустане од интеграције у Европску Унију и да се прихвати интеграција са Руском Федерацијом

Били сте политички отац и Николића и Вучића, Србин сте и Православац, јесте ли спремни да им опростите издају СРС?

Никада ја нисам био њихов политички отац. Томислав Николић је изјављивао више пута у јавности да је Александар Вучић његов политички син. У ту врсту односа режима ја нећу да улазим. Али, ако се одрекну Европске Уније, ако се одрекну издаје Косова, ако се усмере ка интеграцији са Русијом ја ћу моје анимозитете оставити по страни. Онда би у том случају подржао режим у таквом настојању, али само у том случају, дакле ако се одустане од интеграције у Европску Унију и да се прихвати интеграција са Руском Федерацијом, царинска уније Русије, Белорусије и Казахстана, чак и заједница независних држава. Сви облици интеграције које предводи Русија да буду нешто у шта ће се Србија укључивати.

Када би се којим случајем десило да Вас позову на помирење и уједињење СРС и СНС, а да Ви будете председник странке, да ли бисте прихватили понуду?

Како је то могуће да се ватра и вода уједињавају. Па, у 19 веку Радикали и  Напредњаци су били највише међусобно супростављени. Напредњаци су били прозападно оријентисани, Радикали просрпски оријентисани. Радикали су увек били националисти, а Напредњаци су били интересџије само за свој џеп.

Објављено је у медијима да су Вам подршку дали Вук и Дана Дршковић, да ли сте се чули или видели са Вуком након доласка у Србију?

Не, зашто бих са ја чуо и видео са Вуком. Незнам ја у чему је садржана та подршка, од њих ја никакву подршку не очекујем. Вук Драшковић је претеча Томислава Николића и Александра Вучића. Може њих двојицу да подржава, шта има мене да подржава.

Јасно и гласно заговарате проруску политику у Србији. Да ли сматрате да политика коју воде Вучић и Николић, по моделу и Русија и Запад, може да прође од Руса, Американаца и Европске уније?

Ма не може то нигде да прође, они мисле да могу да преваре Русе. Да и даље иду у правцу интеграција са западом, а да сву могућу економску помоћ и подршку добију од Руса. То је немогуће. Руска димпломатија се не да преварити.

Запад већ ради на проналажењу новог лидера прозападне опозиције

Да ли Влада Србије заиста има толику подршку на западу?

Не. Њима је већ рок трајања истекао, то се осећа. Они треба да заврше посао. Онда ће их одбацити као употребљени тоалет папир, без милости. И запад већ ради на проналажењу новог лидера прозападне опозиције. Ко ће то бити видећемо у најскорије време.

Жестоко нападате и Сандру Рашковић Ивић, зар није било логичније да разговарате о уједињењу деснице, него што сте изабрали напад на новоизабрано руководство ДСС-а? Или, можда имате доказе да је ДСС лажна десница тј. продужена рука Вучића?

Видите каква је ту контрадикција. Ви кажете уједињење попозиције, а Демократска Странка Србије није у стању да се сама уједини. Сви истакнути кадрови из времена коштунице су напустили Демократску Странку Србије. Ја имам поузданих информација да је Александар Вучић пружио логистичку подршку разне врсте око довођења Сандре Рашковић Иивић на чело те странке. Уосталом, Демократска Странка Србије већ иде са напредњацима на истој листи на локалним изборима у Мионици.

Прича се да су Вучић и Николић у жестоком сукобу, које може да доведе до цепања СНС на два крила. Имате ли икаква сазнања о томе?

Ја знам да је сукоб међу њима веома дубок, али тај сукоб нема основу. Тај сукоб је засниван на личним интересима, на сујети и борби за доминацију у напредној странци.

Да сутра дођете на власт, која би прва три потеза Ваша влада предузела на пољу економије, а која три потеза у области спољне политике Србије?

Три потеза на пољу економије је: 1. Заштита домаће производње. То је основно. Шта то значи заштита? Ми бисмо увели царине према свим земљама од којих се царина наплаћује за увоз наше робе. Дакле, ту би билу за стриктну равноправност у економској сарадњи.

Друго, кренули би у форсирање пољопривредне производње. Огромне паре се бацају у отварање западних погона и фабрика, где држава плаћа запошљавање радника, што је крајње бесмислено. Ми треба људима да дамо кредите, ако не можемо за запослење, онда кредите да се сами баве производњом.

Коју ми робу најлакше можемо пласирати из Србије? Све врсте пољопривредних производа. Е томе треба дати приоритет.

Треба дати приоритет енергетици, затим треба дати приоритет рударству.

Да се ми такмичимо са западним земљама у неким веома прецизним електронским производима и тако даље, ми то нисмо у стању.

У информатичкој индустрији имамо резултата?

У информатичкој индустрији имамо делимичне резултате. Имамо људе способне да се тиме баве.  Али ми немамо услове да им омогућимо да се они развију до краја.  Зато ту имамо велики одлив кадрова. Ја сам за то да се то подстиче, али не на овај начин што ћемо ми дати монополе западњацима на одређеном подручју и довести у ситуацију да они заправо сурово екплоатишу Србију и све пто се оствари односе Западу.

Политички циљеви

Што се тиче та три политичка циља, то је консолидација Србије, заштита интереса српског народа у региону, тамо где су Срби прувремено остали ван граница Србије и треће, потпуна политичка интеграција са Русима, стварање једног чврстог политичког савеза, политичког и војног.

Како  објашњавате толику "прашину" која се дигла у Хрватској, пре свега у политичим круговима?

Хрвати су се залетели, код њих је тренутно изборна кампања, Иво Јосиповић и Весна Пусић су пожурили да стекну неке поене, то им се вратило о главу, нису очекивали тако суров ударац са моје стране, заснован на истинитим чињеницама. И, ја верујем да су се увелико покајали што су се у то уопште упуштали, што су моје име, икада у животу, поменули.

Да верујете да су односи Србије и Хрватске погоршан у овом тренутку и да ли те ви фактор тога?

Како да буду погоршани када никада нису ни били добри. Они су стнадрдно лоши. С тим што ови јадници из Београда не схватају, заправо, каква је хрватска политика, на чему је заснована.

На шта сте тачно мислили када сте изјавили да Ваши наступи помажу кампањи Иве Јосиовића?

Па, шегачио сам се са Ивом Јосиповићем, то су ваљда сви схватили.

У нашој редакцији било је веома редовно праћење суђења у Хагу, део редакције је мишљења да сте генијалног ума, да сте били изузетно обавештени о свим сведоцима.Одакле сте црпили ту енергију и како сте успели да не упаднете у једну врсту депресије и психичке нестабилности?

Па, не треба претеривати када говорите о интелектуалним способностима. Па, имао сам добре сараднике који су ми помагали у истраживањима на терену. То су били Вјерица Радета, Немања Шаровић, Милан Терзић, Зоран Красић и други. Дакле, ја бих из Хага јављао шта треба да ми расветле, који документ да пронађу, коју изјаву да узму од кога. И то је добро функционисало.

Нисам никада падао у депресију, одржавао ме инат, пркос, а помало и безобразлук, кроз цео тај процес. И, ја сам у том процесу био у свом елементу. Био сам у стању да се шегачим са судијама, тужиоцима, са секретаријатом и непрекидно сам побеђивао. А ништа нема лепше од победе.

Приликом разговору са Веселин Шљиванчанином, на промоцији његове књиге  је причао да сте били јако непријатан саговорник, да је са Вама био у најлошијим односима, и да сте Ви једна врста егоцентрика, какав је Ваш коментар на то?

Он није човек који заслужује да се уопште о њему говори. Веселин Шљиванчанин се и даље декларише као заклети Титоиста, онда се изјашњава као Црногорац по националности, а шта имате горе од те комбинације. То у мени изазива само гађење. Поготово што је несвестан човек. Писао је као неку књигу, заправо он је имао неке белешке које му је Вања Булић претоврио у књигу, коју је насловио са Бранио сам истину. Коју је он истину бранио? Он је тамо олајавао само своје Хашке сапатнике и ништа више.

Актуална је ова прича око, прво, вашег пуштања, а сада има и неких индиција да Хашки трибунал траже да се вратите?

Нису то индиције, званично је главни хашки тужилац затражио од претресног већа да опозове своју одлуку. Међутим, какав ће бити исход то ћемо тек да видимо. Али, да је код њих пометња то је више него очиглено. Нису знали шта да раде са мном, избацили су ме из шевенингенског затвора, а сад су видели какву опасност представљам за западне интересе на Балкану, на целом Балкану. Са њиховог аспекта најбоље би било да су ме одавно убили. Онда би се решили тог проблема.

Неки би рекли да је једини начин да општуже неког од наших "глава" ликвидација, као је то учињено са Милошевићем, у вашом случају ишли су до изнемоглости по питању дужине процеса.

Показао сам се као мало тврђи орах и нису знали шта да раде. И данас не знају шта да раде.

У најскорије време се надам да ћу доћи у Алексинац.

У једном од интервјуа сте навели да ће митинзи бити једно од средстава борбе у доба овог медијског мрака. Да ли сте планирали када ћете започети кампању и да ли имате у плану долазак у Алексинац?

Па, у најскорије време се надам да ћу доћи у Алексинац.

У среду идем у Лесковац, имам заказану телевизијску емисују. У току зиме гостоваћу на разним телевизијским емисијама у унутрашњости. Држаћемо трибине и промоције књига. С пролећа крећемо у митинге на отвореном простору.

У Алексинцу сте некада имали најјачи одбор СРС, један од министара је био Милован Радовановић, а Ненад Станковић председник ОО СРС. Данас је танковић председник општине, а Радовановић је ванпрламентарна опозиција у Алексинцу. Има ли наде да после следећих локалних избора буде обрнуто

Ја се надам да ће бити обрнуто. Ми смо имали ту пометњу у општинском одбору. Милован Радовановић је остао одан Срспкој Радикалној Странци. Он има велики ауторитет у Алексинцу, што и ви добро знате. Он је потпуно некомпромитована лчичност и не сумњам да ће на следећим изборима да се ствари промене радикално.

Какаво је стање у СРС-у? Да ли се враћају стари чланови и присупају нови?

Радикална странка је у неколико наврата тешко рањена, али није уништена. Она је преживела. Сада имамо тај замајац који се креће у супротном правцу и све нам више приступа старих чланова, али што је најважније, и све више младих људи долази у Српску Радикалну Странку. Ако сте били на оном нашем митингу у суботу, петнаестог новембра, видели сте колики је проценат изразито младих људи био тамо присутан.

У јавности се барата са минорним проценама популарности СРС

То све манипулише Александар Вучић. Ми немамо сад могућности ни за једно озбиљно истраживање јавног мнења. Он држи под контролом све инсистуције које се тиме баве.

Када очекујете евентуалне ванредне изборе и да ли ће доћи до њих?

Очекујем већ 2015. године ванредне парламентарне изборе.


# председник општине СРС Александар Вучић интервју Војислав Шешељ Вјерица Радета Веселин Шљиванчанин Хаг Милован Радовановић Милан Терзић Ненад Станковић Александар Гвозден Томислав Николић Александра Вучић
@SRS_info @avucic @agvozden @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима