Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ekskluzivno - Na kafi kod Šešelja

rss

02.12.2014.

Razgovor sa Vojislavom Šešeljom je, u ime redakcije, obavio naš saradnik Aleksandar Gvozden.

Ekskluzivno - Na kafi kod Šešelja

Vaš dolazak u Srbiju je izazvao veliku pometnju na Balkanu, konkretno hrvatska javnost je mnogo veću pažnju dala Vašim izjavama nego srpska javnost. Kako komentarišete da u Srbiji nema nezavisnih novinara na nacionalnim televizijama koji su spremni da vas pozovu u emisiju?

Pa, u Srbiji je Aleksandar Vučić u potpunosti blokirao moje eventualno gostovanje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Striktno sve to drži pod kontrolom, a ja sam zaobilaznim putem, ipak, veliki publicitet ostvario dajući izjave za hrvatsku javnost, s tim što su hrvatski političari nepromišljeno reagovali, pa su mi dali još veći publicitet, pa se ta lavina sručila pre svega na njih, ali ta lavina je krenula i kroz srpske medije. Ja nastojim da tu blokadu probijem tako što ću gostovati na lokalnim i regionalnim medijima.

On novinare plaši, on novinare ucenjuje, on novinare potkupljuje

Kako je Vučić ućutkao jednog Dragana Bujoševića, Ljilju Smajlović, Milomira Marić ili Verana Matića, pa niko od njih ne sme da uradi intervju s Vama?

Ta pitanja treba njima da postavite, a ne meni, kako ih je ućutkao. A kako ih on, inače, ućutkava, to mogu da vam kažem. Ne znam sada konkretno da vam ulazim u pojedinosti u svakom slučaju kako je to uradio. Ali, on novinare plaši, on novinare ucenjuje, on novinare potkupljuje. To znam da radi radi.

A u ovim slučajevima, šta je radio,  kako je radio, da li je radio, to ne bih mogao da iznesem u pojedinosti.

Poznati ste bili kao najinformisaniji političar u Srbiji, prvi ste otkrili  ubice Ćuruvije, Bulatovića, Arkana i ostalih. Prvi ste otkrivali velike pljačke državnog novca. Dolaskom iz Haga više nema Vaših konferencija za štampu na kojima bi javnost detaljno informisali o kriminalu u redovima vlasti. Da li to znači da je ova vlast časna i poštena, ili Vi više nemate dovoljno dobre izvore poput nekadašnjeg Laufera?

Ja obnavljam svoje dobre izvore informacija, već sam na prošloj konferenciji za štampu otkivao kriminalne afere Aleksandra Vulina. I ja s tim nastavljam, toga će biti još mnogo.

Kada će te izneti u javnost navodne dokaze protiv čelnih ljudi u Srbiji?

Pa, ja to svaki dan iznosim, iznosiću sve više. Mislim da ćemo sledeće godine imati nove parlamentarne ibore i da će to biti kraj naprednjačke vlasti

Onda bi u tom slučaju podržao režim u takvom nastojanju, ali samo u tom slučaju, dakle ako se odustane od integracije u Evropsku Uniju i da se prihvati integracija sa Ruskom Federacijom

Bili ste politički otac i Nikolića i Vučića, Srbin ste i Pravoslavac, jeste li spremni da im oprostite izdaju SRS?

Nikada ja nisam bio njihov politički otac. Tomislav Nikolić je izjavljivao više puta u javnosti da je Aleksandar Vučić njegov politički sin. U tu vrstu odnosa režima ja neću da ulazim. Ali, ako se odreknu Evropske Unije, ako se odreknu izdaje Kosova, ako se usmere ka integraciji sa Rusijom ja ću moje animozitete ostaviti po strani. Onda bi u tom slučaju podržao režim u takvom nastojanju, ali samo u tom slučaju, dakle ako se odustane od integracije u Evropsku Uniju i da se prihvati integracija sa Ruskom Federacijom, carinska unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, čak i zajednica nezavisnih država. Svi oblici integracije koje predvodi Rusija da budu nešto u šta će se Srbija uključivati.

Kada bi se kojim slučajem desilo da Vas pozovu na pomirenje i ujedinjenje SRS i SNS, a da Vi budete predsednik stranke, da li biste prihvatili ponudu?

Kako je to moguće da se vatra i voda ujedinjavaju. Pa, u 19 veku Radikali i  Naprednjaci su bili najviše međusobno suprostavljeni. Naprednjaci su bili prozapadno orijentisani, Radikali prosrpski orijentisani. Radikali su uvek bili nacionalisti, a Naprednjaci su bili interesdžije samo za svoj džep.

Objavljeno je u medijima da su Vam podršku dali Vuk i Dana Dršković, da li ste se čuli ili videli sa Vukom nakon dolaska u Srbiju?

Ne, zašto bih sa ja čuo i video sa Vukom. Neznam ja u čemu je sadržana ta podrška, od njih ja nikakvu podršku ne očekujem. Vuk Drašković je preteča Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Može njih dvojicu da podržava, šta ima mene da podržava.

Jasno i glasno zagovarate prorusku politiku u Srbiji. Da li smatrate da politika koju vode Vučić i Nikolić, po modelu i Rusija i Zapad, može da prođe od Rusa, Amerikanaca i Evropske unije?

Ma ne može to nigde da prođe, oni misle da mogu da prevare Ruse. Da i dalje idu u pravcu integracija sa zapadom, a da svu moguću ekonomsku pomoć i podršku dobiju od Rusa. To je nemoguće. Ruska dimplomatija se ne da prevariti.

Zapad već radi na pronalaženju novog lidera prozapadne opozicije

Da li Vlada Srbije zaista ima toliku podršku na zapadu?

Ne. Njima je već rok trajanja istekao, to se oseća. Oni treba da završe posao. Onda će ih odbaciti kao upotrebljeni toalet papir, bez milosti. I zapad već radi na pronalaženju novog lidera prozapadne opozicije. Ko će to biti videćemo u najskorije vreme.

Žestoko napadate i Sandru Rašković Ivić, zar nije bilo logičnije da razgovarate o ujedinjenju desnice, nego što ste izabrali napad na novoizabrano rukovodstvo DSS-a? Ili, možda imate dokaze da je DSS lažna desnica tj. produžena ruka Vučića?

Vidite kakva je tu kontradikcija. Vi kažete ujedinjenje popozicije, a Demokratska Stranka Srbije nije u stanju da se sama ujedini. Svi istaknuti kadrovi iz vremena koštunice su napustili Demokratsku Stranku Srbije. Ja imam pouzdanih informacija da je Aleksandar Vučić pružio logističku podršku razne vrste oko dovođenja Sandre Rašković Iivić na čelo te stranke. Uostalom, Demokratska Stranka Srbije već ide sa naprednjacima na istoj listi na lokalnim izborima u Mionici.

Priča se da su Vučić i Nikolić u žestokom sukobu, koje može da dovede do cepanja SNS na dva krila. Imate li ikakva saznanja o tome?

Ja znam da je sukob među njima veoma dubok, ali taj sukob nema osnovu. Taj sukob je zasnivan na ličnim interesima, na sujeti i borbi za dominaciju u naprednoj stranci.

Da sutra dođete na vlast, koja bi prva tri poteza Vaša vlada preduzela na polju ekonomije, a koja tri poteza u oblasti spoljne politike Srbije?

Tri poteza na polju ekonomije je: 1. Zaštita domaće proizvodnje. To je osnovno. Šta to znači zaštita? Mi bismo uveli carine prema svim zemljama od kojih se carina naplaćuje za uvoz naše robe. Dakle, tu bi bilu za striktnu ravnopravnost u ekonomskoj saradnji.

Drugo, krenuli bi u forsiranje poljoprivredne proizvodnje. Ogromne pare se bacaju u otvaranje zapadnih pogona i fabrika, gde država plaća zapošljavanje radnika, što je krajnje besmisleno. Mi treba ljudima da damo kredite, ako ne možemo za zaposlenje, onda kredite da se sami bave proizvodnjom.

Koju mi robu najlakše možemo plasirati iz Srbije? Sve vrste poljoprivrednih proizvoda. E tome treba dati prioritet.

Treba dati prioritet energetici, zatim treba dati prioritet rudarstvu.

Da se mi takmičimo sa zapadnim zemljama u nekim veoma preciznim elektronskim proizvodima i tako dalje, mi to nismo u stanju.

U informatičkoj industriji imamo rezultata?

U informatičkoj industriji imamo delimične rezultate. Imamo ljude sposobne da se time bave.  Ali mi nemamo uslove da im omogućimo da se oni razviju do kraja.  Zato tu imamo veliki odliv kadrova. Ja sam za to da se to podstiče, ali ne na ovaj način što ćemo mi dati monopole zapadnjacima na određenom području i dovesti u situaciju da oni zapravo surovo ekploatišu Srbiju i sve pto se ostvari odnose Zapadu.

Politički ciljevi

Što se tiče ta tri politička cilja, to je konsolidacija Srbije, zaštita interesa srpskog naroda u regionu, tamo gde su Srbi pruvremeno ostali van granica Srbije i treće, potpuna politička integracija sa Rusima, stvaranje jednog čvrstog političkog saveza, političkog i vojnog.

Kako  objašnjavate toliku "prašinu" koja se digla u Hrvatskoj, pre svega u političim krugovima?

Hrvati su se zaleteli, kod njih je trenutno izborna kampanja, Ivo Josipović i Vesna Pusić su požurili da steknu neke poene, to im se vratilo o glavu, nisu očekivali tako surov udarac sa moje strane, zasnovan na istinitim činjenicama. I, ja verujem da su se uveliko pokajali što su se u to uopšte upuštali, što su moje ime, ikada u životu, pomenuli.

Da verujete da su odnosi Srbije i Hrvatske pogoršan u ovom trenutku i da li te vi faktor toga?

Kako da budu pogoršani kada nikada nisu ni bili dobri. Oni su stnadrdno loši. S tim što ovi jadnici iz Beograda ne shvataju, zapravo, kakva je hrvatska politika, na čemu je zasnovana.

Na šta ste tačno mislili kada ste izjavili da Vaši nastupi pomažu kampanji Ive Josiovića?

Pa, šegačio sam se sa Ivom Josipovićem, to su valjda svi shvatili.

U našoj redakciji bilo je veoma redovno praćenje suđenja u Hagu, deo redakcije je mišljenja da ste genijalnog uma, da ste bili izuzetno obavešteni o svim svedocima.Odakle ste crpili tu energiju i kako ste uspeli da ne upadnete u jednu vrstu depresije i psihičke nestabilnosti?

Pa, ne treba preterivati kada govorite o intelektualnim sposobnostima. Pa, imao sam dobre saradnike koji su mi pomagali u istraživanjima na terenu. To su bili Vjerica Radeta, Nemanja Šarović, Milan Terzić, Zoran Krasić i drugi. Dakle, ja bih iz Haga javljao šta treba da mi rasvetle, koji dokument da pronađu, koju izjavu da uzmu od koga. I to je dobro funkcionisalo.

Nisam nikada padao u depresiju, održavao me inat, prkos, a pomalo i bezobrazluk, kroz ceo taj proces. I, ja sam u tom procesu bio u svom elementu. Bio sam u stanju da se šegačim sa sudijama, tužiocima, sa sekretarijatom i neprekidno sam pobeđivao. A ništa nema lepše od pobede.

Prilikom razgovoru sa Veselin Šljivančaninom, na promociji njegove knjige  je pričao da ste bili jako neprijatan sagovornik, da je sa Vama bio u najlošijim odnosima, i da ste Vi jedna vrsta egocentrika, kakav je Vaš komentar na to?

On nije čovek koji zaslužuje da se uopšte o njemu govori. Veselin Šljivančanin se i dalje deklariše kao zakleti Titoista, onda se izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnosti, a šta imate gore od te kombinacije. To u meni izaziva samo gađenje. Pogotovo što je nesvestan čovek. Pisao je kao neku knjigu, zapravo on je imao neke beleške koje mu je Vanja Bulić pretovrio u knjigu, koju je naslovio sa Branio sam istinu. Koju je on istinu branio? On je tamo olajavao samo svoje Haške sapatnike i ništa više.

Aktualna je ova priča oko, prvo, vašeg puštanja, a sada ima i nekih indicija da Haški tribunal traže da se vratite?

Nisu to indicije, zvanično je glavni haški tužilac zatražio od pretresnog veća da opozove svoju odluku. Međutim, kakav će biti ishod to ćemo tek da vidimo. Ali, da je kod njih pometnja to je više nego očigleno. Nisu znali šta da rade sa mnom, izbacili su me iz ševeningenskog zatvora, a sad su videli kakvu opasnost predstavljam za zapadne interese na Balkanu, na celom Balkanu. Sa njihovog aspekta najbolje bi bilo da su me odavno ubili. Onda bi se rešili tog problema.

Neki bi rekli da je jedini način da opštuže nekog od naših "glava" likvidacija, kao je to učinjeno sa Miloševićem, u vašom slučaju išli su do iznemoglosti po pitanju dužine procesa.

Pokazao sam se kao malo tvrđi orah i nisu znali šta da rade. I danas ne znaju šta da rade.

U najskorije vreme se nadam da ću doći u Aleksinac.

U jednom od intervjua ste naveli da će mitinzi biti jedno od sredstava borbe u doba ovog medijskog mraka. Da li ste planirali kada ćete započeti kampanju i da li imate u planu dolazak u Aleksinac?

Pa, u najskorije vreme se nadam da ću doći u Aleksinac.

U sredu idem u Leskovac, imam zakazanu televizijsku emisuju. U toku zime gostovaću na raznim televizijskim emisijama u unutrašnjosti. Držaćemo tribine i promocije knjiga. S proleća krećemo u mitinge na otvorenom prostoru.

U Aleksincu ste nekada imali najjači odbor SRS, jedan od ministara je bio Milovan Radovanović, a Nenad Stanković predsednik OO SRS. Danas je tanković predsednik opštine, a Radovanović je vanprlamentarna opozicija u Aleksincu. Ima li nade da posle sledećih lokalnih izbora bude obrnuto

Ja se nadam da će biti obrnuto. Mi smo imali tu pometnju u opštinskom odboru. Milovan Radovanović je ostao odan Srspkoj Radikalnoj Stranci. On ima veliki autoritet u Aleksincu, što i vi dobro znate. On je potpuno nekompromitovana lčičnost i ne sumnjam da će na sledećim izborima da se stvari promene radikalno.

Kakavo je stanje u SRS-u? Da li se vraćaju stari članovi i prisupaju novi?

Radikalna stranka je u nekoliko navrata teško ranjena, ali nije uništena. Ona je preživela. Sada imamo taj zamajac koji se kreće u suprotnom pravcu i sve nam više pristupa starih članova, ali što je najvažnije, i sve više mladih ljudi dolazi u Srpsku Radikalnu Stranku. Ako ste bili na onom našem mitingu u subotu, petnaestog novembra, videli ste koliki je procenat izrazito mladih ljudi bio tamo prisutan.

U javnosti se barata sa minornim procenama popularnosti SRS

To sve manipuliše Aleksandar Vučić. Mi nemamo sad mogućnosti ni za jedno ozbiljno istraživanje javnog mnenja. On drži pod kontrolom sve insistucije koje se time bave.

Kada očekujete eventualne vanredne izbore i da li će doći do njih?

Očekujem već 2015. godine vanredne parlamentarne izbore.


# predsednik opštine SRS Aleksandar Vučić intervju Vojislav Šešelj Vjerica Radeta Veselin Šljivančanin Hag Milovan Radovanović Milan Terzić Nenad Stanković Aleksandar Gvozden Tomislav Nikolić Aleksandra Vučić
@SRS_info @avucic @agvozden @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima