Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Историјска посета председника Вучића Алексинцу

rss

08.02.2019. Божа Марковић

По трећи пут председник Републике Србије Александар Вучић посетио је град на Моравици, Алексинац, не рачунајући његову посету као премијера.

Историјска посета председника Вучића Алексинцу

И ова посета председника протекла је у изузетној атмосфери подршке 91-ој општини Србије, као и Алексинцу, која ће конкурисати за средства развоја локалним самоуправама, Краљевине Норвешке.

Ово много говори о настојању председника Вучића да помогне Србији у оквиру започете посете окрузима, Алексинцу, а и грађанима, како би представио програм "Будућност Србије".

Његов наступ тако је започет сусретом са грађанима Алексинца пред Домом културе Алексинац којима је био дозвољен кратак разговор, без икаквог протокола.

Прва га је сачекала Николић Мирјана са молбом за помоћ око решења стамбеног питања њене породице. Једна Алексинчанка предала је жалбу на понашање ЈП ЕПС Алексинац, јер им је обустављена испорука електричне енергије, струје, а немају приходе да то питање сами реше. Председник Вучић је одмах реаговао и надлежном сараднику издао инструкције.

Наравно, било је ту старијих људи који су га поздрављали, али и младих који су се сликали са њим. Очигледно је да је међу младима било оних који нигде не раде.

Још једну изјаву председника Вучућа сматрамо врло корисном да је молио норвешког амбасадора за мало већу помоћ, која се добија на основу пројекта, јер се наменско трошење новца тако боље контролише. Реално се очекује да се тај председников предлог примени и кроз буџете локалних самоуправа, у делу помоћи из света, али и у расподели средстава из државног буџета локалним самоуправама, која на тај начин треба више да се троше и да се мање прострора остави за потрошњу кроз тзв. буџетску резерву, јер се ту не види баш све у вези потрошње. Тај принцип је добар и за јавна предузећа, која би могла више да пруже корисницима, боље и брже да се развијају, а тиме доприносе развоју и самоодржвости заједнице и врате грађанима и буџету добијена средства, као и подстицајна средства која од света добијамо баш зато.

Председнику Вучићу је у таквој атмосфери Божа Несврћанин предао три књиге историјског списа Рајевски, пуковник са три срца, њему лично и за иностране госте, чиме се скреће пажња на слободарство и страдање Алексинца и околине у периоду Првог српско-турског рата и историјске споменике тог периода које само Алексинац има, од којих је црква Света Тројица у Горњем Адровцу посвећена пуковнику Николају Рајевском јунаку из романа "Ана Карењина".

Поменуте посете председника Вучића издвојили би као изузетне, како је председник Општине Ненад Станковић правилно истакао, јер је Алексинац посећиван у време Обреновића лично од кнеза Милана, касније у неким приликама преко изасланика краља Александра Обреновића и Карађорђевића, Тито је једном застао возом на железничку станицу Алексинац у Житковцу, председник Милошевић је само једном посетио Алексинац, као и председник Томислав Николић.

Зато се посете председника Александра Вучића са правом могу сматрати историјским.

Фото: Божа Марковић


# председник општине Ана Карењина Алексинац Александар Вучић Божа Марковић - Несврћанин јавна предузећа Ненад Станковић Томислав Николић Александра Вучић
@avucic @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима