Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Драгиша Симић: За годину дана враћени милионски дугови

rss

06.09.2013.

Интервју са Драгишом Симићем, директорим ЈКП „Водовод и канализације“, који је дао за сајт алексиначких напредњака.

Драгиша Симић: За годину дана враћени милионски дугови

Драгиша Симић, рођен 28.2.1959. године, по струци дипломирани технолог. На функцију директора ЈКП „Водовод и канализације“ постављен је од стране СО Алексинац почетком августа 2012. године. Иначе, ово му је други мандат, а у претходном је био директор од 2004. до 2009. године.

Како оцењујете досадашњи рад ЈКП „Водовод и канализације“, и који су то проблеми које сте затекли приликом преузимања функције директора овог предузећа?

Приликом примопредаје дужности, констатовано је пуно нагомиланих проблема у функционисању ЈКП „Водовод и канализација“. Започете и недовршене инвестиције на изградњи водоводне мреже у пет села: Нозрина, Лужане, Тешица, Моравски Бујмир и Банковац укупне дужине око 30 км. Текућа ликвидност је била угрожена великим обавезама према добављачима која је износила око 40 милиона динара. Од тога, дуг према Пештану из Аранђеловца за испоручени цевни материјал износио је око 11.000.000 динара, Еволви из Пожеге 5.000.000, Дистрибуцији око 3.500.000 и 2.000.000 према Дирекцији вода за испуштену и захваћену воду.

Требало је одмах повући резове у предузећу којим би омогућили да текућа ликвидност не угрози рад предузећа. Помоћ оснивача, продајом комбиноване машине, која је непотребно купљена и исплатом минималне зараде радницима ЈКП у првом месецу моје функције смањене су обавезе за око 10.000.000 динара. Репрограм дуга за електричну енергију као и дуг према Дирекцији вода, све обавезе су измирене до децембра 2012 године.

Већим ангажовањем свих запослених у предузећу, успешно су завршени сви радови на изградњи водоводне мреже у поменутим селима. Наплатом потраживања уговором за извођење радова исплаћени су добављачи Пештан и Еволва.

Повећањем цене воде од јануара 2013. године ухваћен је корак на повећању прихода од самог почетка календарске године. Наплата прихода је повећана од основне делатности за коју смо регистровани, а то су рачуни за воду и креће се око 80%, што се изузетно осетило на текућу ликвидност.

Тренутна обавеза према свим добављачима износи око 3.000.000 динара, а плате радницима се исплаћују редовно до 15-ог у месецу за претходни месец.

Примећујемо да се интезивно ради на водоснабдевању свих сеоских подручја на територији наше општине. Докле се стигло са овим пословима?

ЈКП „Водовод и канализације“ располаже мрежом дугом око 300 км и постројењем за прераду воде. На постојећу мрежу прикључено је око 10.000 корисника. Тенденција предузећа је ширење водоводне мреже чиме би се повећали приходи.

Од 2004. до данас изграђена је водоводна мрежа у 10 села. Наставља се са изградњом водоводне мреже у три правца и то у селима: Нишу, Крушевцу и Ражњу. И у следећих неколико година водом би требало снабдети још десетак села.

Треба напоменути да постројење за прераду воде „Бресје“, које је изграђено пре 30 година, није имало грађевинску и употребну дозволу. Маја месеца уз велики напор руководства предузећа добијена је грађевинска и употребна дозвола, као и извршена легализација објекта.

Шта сматрате вашим највећим успехом на функцији директора у претходном периоду?

У првом мандату 2004-2012 био сам директор ЈКП „Рујевица“ у чијем се саставу налазио и водовод. Највећим успехом сматрам раздвајање поменутог јавног предузећа на два нова предузећа, а то су: „Комуналне услуге“ и „Водовод и канализација“. Предузеће је постало прегломазно а делатности пренагомилане, тако да је 2007. године досло до поделе предузеца када је и основано ново предузеће ЈКП „Водовод и канализација“.

После поделе, у предузећу је радило 105 радника. Константним смањивањем радника тренутно ради 89 радника, што је оптимални број према дужини водоводне мреже.

Планови за наредни период?

ЈКП „Водовод и канализације“ је склопило уговор са Владом Републике Србије и ушло у програм КWФ банке. Овим програмом предвиђен је новац од 4.000.000 евра, од тога је 2.500.000 евра кредит и 1.500.000 евра донација КWФ банке. Овим кредитом планира се реконструкција постројења за прераду воде, побољшање технологије као и увођење озонирања. Део кредита биће употребљен за замену азбесне мреже у граду, дужине око 10 км.

Тренутно се ради на израду главних пројеката, прикупљању свих сагласности потребних за реализацију датих пројеката, као и припрема документације за спровођење тендера за набавку опреме као и извођење радова.

 

Реконструкција водоводне мреже у Житковцу

Средином августа 2013. године почела је реконструкција водоводне мреже у Житковцу. Ради се на замени азбестне мреже у дужини од 2 км у делу насеља преко пута железничке станице. Вредност радова, које заједнички финансирају Дирекција и грађани, износи око 4.000.000 динара.

Окончање ових радова планирано је за крај септембра.

 


# интервју Дирекција Комуналне услуге ЈП Банковац Моравски Бујмир Драгиша Симић Драгиша СО Алексинац
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима