Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dragiša Simić: Za godinu dana vraćeni milionski dugovi

rss

06.09.2013.

Intervju sa Dragišom Simićem, direktorim JKP „Vodovod i kanalizacije“, koji je dao za sajt aleksinačkih naprednjaka.

Dragiša Simić: Za godinu dana vraćeni milionski dugovi

Dragiša Simić, rođen 28.2.1959. godine, po struci diplomirani tehnolog. Na funkciju direktora JKP „Vodovod i kanalizacije“ postavljen je od strane SO Aleksinac početkom avgusta 2012. godine. Inače, ovo mu je drugi mandat, a u prethodnom je bio direktor od 2004. do 2009. godine.

Kako ocenjujete dosadašnji rad JKP „Vodovod i kanalizacije“, i koji su to problemi koje ste zatekli prilikom preuzimanja funkcije direktora ovog preduzeća?

Prilikom primopredaje dužnosti, konstatovano je puno nagomilanih problema u funkcionisanju JKP „Vodovod i kanalizacija“. Započete i nedovršene investicije na izgradnji vodovodne mreže u pet sela: Nozrina, Lužane, Tešica, Moravski Bujmir i Bankovac ukupne dužine oko 30 km. Tekuća likvidnost je bila ugrožena velikim obavezama prema dobavljačima koja je iznosila oko 40 miliona dinara. Od toga, dug prema Peštanu iz Aranđelovca za isporučeni cevni materijal iznosio je oko 11.000.000 dinara, Evolvi iz Požege 5.000.000, Distribuciji oko 3.500.000 i 2.000.000 prema Direkciji voda za ispuštenu i zahvaćenu vodu.

Trebalo je odmah povući rezove u preduzeću kojim bi omogućili da tekuća likvidnost ne ugrozi rad preduzeća. Pomoć osnivača, prodajom kombinovane mašine, koja je nepotrebno kupljena i isplatom minimalne zarade radnicima JKP u prvom mesecu moje funkcije smanjene su obaveze za oko 10.000.000 dinara. Reprogram duga za električnu energiju kao i dug prema Direkciji voda, sve obaveze su izmirene do decembra 2012 godine.

Većim angažovanjem svih zaposlenih u preduzeću, uspešno su završeni svi radovi na izgradnji vodovodne mreže u pomenutim selima. Naplatom potraživanja ugovorom za izvođenje radova isplaćeni su dobavljači Peštan i Evolva.

Povećanjem cene vode od januara 2013. godine uhvaćen je korak na povećanju prihoda od samog početka kalendarske godine. Naplata prihoda je povećana od osnovne delatnosti za koju smo registrovani, a to su računi za vodu i kreće se oko 80%, što se izuzetno osetilo na tekuću likvidnost.

Trenutna obaveza prema svim dobavljačima iznosi oko 3.000.000 dinara, a plate radnicima se isplaćuju redovno do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

Primećujemo da se intezivno radi na vodosnabdevanju svih seoskih područja na teritoriji naše opštine. Dokle se stiglo sa ovim poslovima?

JKP „Vodovod i kanalizacije“ raspolaže mrežom dugom oko 300 km i postrojenjem za preradu vode. Na postojeću mrežu priključeno je oko 10.000 korisnika. Tendencija preduzeća je širenje vodovodne mreže čime bi se povećali prihodi.

Od 2004. do danas izgrađena je vodovodna mreža u 10 sela. Nastavlja se sa izgradnjom vodovodne mreže u tri pravca i to u selima: Nišu, Kruševcu i Ražnju. I u sledećih nekoliko godina vodom bi trebalo snabdeti još desetak sela.

Treba napomenuti da postrojenje za preradu vode „Bresje“, koje je izgrađeno pre 30 godina, nije imalo građevinsku i upotrebnu dozvolu. Maja meseca uz veliki napor rukovodstva preduzeća dobijena je građevinska i upotrebna dozvola, kao i izvršena legalizacija objekta.

Šta smatrate vašim najvećim uspehom na funkciji direktora u prethodnom periodu?

U prvom mandatu 2004-2012 bio sam direktor JKP „Rujevica“ u čijem se sastavu nalazio i vodovod. Najvećim uspehom smatram razdvajanje pomenutog javnog preduzeća na dva nova preduzeća, a to su: „Komunalne usluge“ i „Vodovod i kanalizacija“. Preduzeće je postalo preglomazno a delatnosti prenagomilane, tako da je 2007. godine doslo do podele preduzeca kada je i osnovano novo preduzeće JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Posle podele, u preduzeću je radilo 105 radnika. Konstantnim smanjivanjem radnika trenutno radi 89 radnika, što je optimalni broj prema dužini vodovodne mreže.

Planovi za naredni period?

JKP „Vodovod i kanalizacije“ je sklopilo ugovor sa Vladom Republike Srbije i ušlo u program KWF banke. Ovim programom predviđen je novac od 4.000.000 evra, od toga je 2.500.000 evra kredit i 1.500.000 evra donacija KWF banke. Ovim kreditom planira se rekonstrukcija postrojenja za preradu vode, poboljšanje tehnologije kao i uvođenje ozoniranja. Deo kredita biće upotrebljen za zamenu azbesne mreže u gradu, dužine oko 10 km.

Trenutno se radi na izradu glavnih projekata, prikupljanju svih saglasnosti potrebnih za realizaciju datih projekata, kao i priprema dokumentacije za sprovođenje tendera za nabavku opreme kao i izvođenje radova.

 

Rekonstrukcija vodovodne mreže u Žitkovcu

Sredinom avgusta 2013. godine počela je rekonstrukcija vodovodne mreže u Žitkovcu. Radi se na zameni azbestne mreže u dužini od 2 km u delu naselja preko puta železničke stanice. Vrednost radova, koje zajednički finansiraju Direkcija i građani, iznosi oko 4.000.000 dinara.

Okončanje ovih radova planirano je za kraj septembra.

 


# intervju Direkcija Komunalne usluge JP Bankovac Moravski Bujmir Dragiša Simić Dragiša SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima