Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (2)

rss

20.08.2014. Драган Радовић

Не плаћајте робу ако не добијете фискални рачун.

Пријаве за неиздавање фискалних рачуна
011-3619 900
Аутоматска телефонска секретарица за пријаву неиздавања фискалних рачуна
011-3620 932

Годинама сам као привредник размишљао, анализирао, шта треба поправити у Србији како би сви привредници имали неупоредиво боље услове привређивања. У свим анализама сузбијање сиве економије се наметнуло као највећи проблем. У тим размишљањима дошао сам до „свог“ програма, У ЧЕТИРИ ФАЗЕ са следећим активностима (са приказом I ФАЗЕ):

 

Dragan Radović

 

Драган Радовић

 

БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ У ЧЕТИРИ ФАЗЕ

I ФАЗА   ОБЈАВА РАТА СИВОЈ ЕКОНОМИЈИ – УВОЂЕЊЕ „ВАНРЕДНОГ СТАЊА“

II ФАЗА     ПРИПРЕМА И ДОНОШЕЊЕ ПРВОГ СЕТА МЕРА

III ФАЗА   ПРИПРЕМА РЕШЕЊА ЗА СВЕ БУЏЕТСКЕ КОРИСНИКЕ

IV ФАЗА   ДОНОШЕЊЕ ДРУГОГ СЕТА МЕРА

I ФАЗА Прва фаза ступа ОДМАХ – Објављује се рат СИВОЈ ЕКОНОМИЈИ, уводе се „ВАНДРЕДНЕ МЕРЕ“ које ће трајати до ТРИ месеца..

Руководство – вође: Влада и министарства

Као у сваком рату мора се деловати у два правца:

1. Копнена офанзива

2. Информисање и психолошки рат

Копнена офанзива подразумева фронталне акције на терену, контроле у свим градовима, у свим браншама, по унапред утврђеном плану.

Извршиоци: Министарство финансија – Пореска управа Србије, у садејству са другим министарствима.

Пореска управа Србије има стручни и најнекорумпиранији кадар који мозе да буде на челу свих акција на терену, друга министарства користити као подршку у оквиру бранши које та министарства покривају.

Акције кренути на бранше које су најзаступљеније на тржишту, где су утаје свакодневне и најчешће, као и на све вршиоце услуга – два правца:

- сви издаваоци фискалних рачуна – угоститељи, пекари, бутикаши, пиљари, разни киосци, подруми пића, месари и сви други….- 100 пореских стручњака – контроле трају само десет минута: провера пресека пазара, радника затечених на рандом месту и уговора о закупу пословног простора.

- вршиоци разних услуга – фирме: превоз путника и робе, туристичка делатност, велепродаје хране и пића….- 100 пореских инспектора, сваке недеље по једна бранша.

Контроле радити по строго утврђеном редоследу тако да се већ у првој недељи добијају изузетни резултати о извршеним утајама које дају значајну психолошку подршку за наставак акције.

Улога медија је веома важна. Уочи почетка акције председник Владе треба да најави рат утајивачима , вандредно стање, да позове у помоћ целокупно становништво како би на крају савладали непријатеља који опстаје у свим вековима за нама. У свим информативним емисијама нон стоп треба говорити о почетним успесима акције.

Позив за помоћ становништву треба да изгледа овако:

Председник Владе треба да затражи помоћ пензионера и свог становништва:

Молимо све пензионере да дају свој допринос како би наплатили средства намењена буџету, средства која сада завршавају у џеповима утајивача како би са тим средствима обезбедили стабилност ПИО фонда. Због тога вас молимо, тражимо од вас, да сваки пут када идете у куповину не платите робу ако не добијете фискални рачун. Понављамо, од данас никада и никоме немате обавезу да платите без фискалног рачуна.

Министар здравља на сличан начин треба да позове све здравствене раднике, Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова такође своје раднике да се понашају на исти начин.

Министарство просвете треба да обавести све професоре, наставнике, учитеље, да имају обавезу да једном недељно у трајању од пет минута одрже предавање свим својим ђацима колико је битно да се и деца укључе у акцију, да ништа не плаћају без добијања фискалног рачуна.

На претходно описани начин добијамо на терену неколико милиона “инспектора”.

Објавити број телефона, маил адресу, где ће моћи сви грађани тренутно поднети пријаву против неиздаваоца фискалних рачуна. Надлежни органи на пријаву морају да реагују у року од 48 сати.

За време акције на терену, у позадини, у канцеларијама Пореске управе Србије треба радити интензивне анализе података којима располаже ова служба. Анализе радити по браншама како би се искуствено утврдиле нелогичности – тачно постоји метод који се препоручује како би се на најефикаснији начин утврдила одступања (врло успешно тестиран метод на једној бранши).

Претходно написане акције интензивно радити не дуже од три месеца. Циљ је да се наплате огромна буџетска средства, да се покаже свим утајивачима да неће моћи више тако да раде, да је држава изузетно озбиљна и да ће санкционисати свако обављање делатности ван легалних токова.

За све прекршиоце треба обезбедити хитно реаговање прекршајних судова (‘преки суд’) како би ефекат акција добио неупоредиво већу тежину.

За www.koreni.rs

Драган Радовић

Наставак: ЗНАЧАЈ И ФАЗЕ БОРБЕ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ…

Претходни текст: 1 део:http://www.koreni.rs/poreska-uprava-srbije-najveci-krivac/

Коментара: 10


# превоз Министарство просвете Драган Радовић Пореска Управа Министарство одбране
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-2)

  Strucnjak 20.08.2014.
  Izmislio toplu vodu...dokazani strucnjak vala bas...neznam sta je rekao sto vec nije receno godinama unazad

 • (+5) (-3)

  celo selo šmrče belo 21.08.2014.
  #strucnjak Pa što ne ragovaste pre nego sad čovek izmislio toplu vodu, niko vas nije sprečavao u tome. A ne bilo loše da se poslušate "Сива економија или зашто пропадaмо I део" http://www.aleksinac.net/vesti/politika/siva-ekonomija-ili-zasto-propadosmo-i-deo.html#comments "Гостовање економисте Драгана Радовића одличног познаваоца пореске политике у емисији Гнев Србије на радију Снага народа почиње од првог сата и тридесет седмог минута (1:37:00)"

 • (+6) (-3)

  Strucnjak 21.08.2014.
  A gde se to dokazao taj?sve moj do mojega.Taj bi prvi uleto u sns vladu da razbuca i ovo malo privrede sto ostalo.Vidim svi ga priznaju i jako je cenjen.Dverski uvlakac

 • (+7) (-5)

  Celo selo šmrče belo 21.08.2014.
  #stručnjak Mora da si DS ili G17 stručnjak, takav ti je rečnik. Bitno da si odmah požurio sa primitivnom kvalifikacijom, što više govori o vama stručnjacima koji ste nas do sada dovde i doveli. A iz tvog kratko komentara se vidi da nisi ni preslušao čovekovo gostovanje u emisiji Gnev Srbije. I ko bi se još uvlačio nekoj političkoj opciji, koja je još u opoziciji i još nema nikakve šanse da dospe u medije. Ništa logika, a?

 • (+6) (-2)

  Genije 21.08.2014.
  Koje privrede?

 • (+5) (-2)

  Strucnjak 21.08.2014.
  Ne vredjaj Ds sram te bilo.Ocigledno si poltron naprtnjacima jer to je vas recnik.

 • (+4) (-1)

  Betmen 21.08.2014.
  A sta li ti tek smrces ako celo selo smrce belo?

 • (+2) (-3)

  Genije 22.08.2014.
  #betmen i kao #strucnjak ... Ako vam je dobro, onda ništa!

 • (+2) (-1)

  DRAGAN RADOVIC 22.08.2014.
  Odgovor STRUCNJAKU: Nikada do sada niste mogli cuti da svi oni koji rade u sivoj zoni vise ili manje bankrotiraju, ranije ili kasnije. Vecina onih koji rade 100 % legalno od 1990.g. pa sve do danas konstantno prosiruju posao i opstaju: njima nije smetao rat u Bosni i Hrvatskoj, bombardovanje Srbije, nit svetska ekonomska kriza....a zasto? Pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=eRnDJMnVUZk

 • (+0) (-1)

  Genije 25.08.2014.
  Postaje interaktivan portal ovaj Aleksinac.net


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима