Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (2)

rss

20.08.2014. Dragan Radović

Ne plaćajte robu ako ne dobijete fiskalni račun.

Prijave za neizdavanje fiskalnih računa
011-3619 900
Automatska telefonska sekretarica za prijavu neizdavanja fiskalnih računa
011-3620 932

Godinama sam kao privrednik razmišljao, analizirao, šta treba popraviti u Srbiji kako bi svi privrednici imali neuporedivo bolje uslove privređivanja. U svim analizama suzbijanje sive ekonomije se nametnulo kao najveći problem. U tim razmišljanjima došao sam do „svog“ programa, U ČETIRI FAZE sa sledećim aktivnostima (sa prikazom I FAZE):

 

Dragan Radović

 

Dragan Radović

 

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE U ČETIRI FAZE

I FAZA   OBJAVA RATA SIVOJ EKONOMIJI – UVOĐENjE „VANREDNOG STANjA“

II FAZA     PRIPREMA I DONOŠENjE PRVOG SETA MERA

III FAZA   PRIPREMA REŠENjA ZA SVE BUDžETSKE KORISNIKE

IV FAZA   DONOŠENjE DRUGOG SETA MERA

I FAZA Prva faza stupa ODMAH – Objavljuje se rat SIVOJ EKONOMIJI, uvode se „VANDREDNE MERE“ koje će trajati do TRI meseca..

Rukovodstvo – vođe: Vlada i ministarstva

Kao u svakom ratu mora se delovati u dva pravca:

1. Kopnena ofanziva

2. Informisanje i psihološki rat

Kopnena ofanziva podrazumeva frontalne akcije na terenu, kontrole u svim gradovima, u svim branšama, po unapred utvrđenom planu.

Izvršioci: Ministarstvo finansija – Poreska uprava Srbije, u sadejstvu sa drugim ministarstvima.

Poreska uprava Srbije ima stručni i najnekorumpiraniji kadar koji moze da bude na čelu svih akcija na terenu, druga ministarstva koristiti kao podršku u okviru branši koje ta ministarstva pokrivaju.

Akcije krenuti na branše koje su najzastupljenije na tržištu, gde su utaje svakodnevne i najčešće, kao i na sve vršioce usluga – dva pravca:

- svi izdavaoci fiskalnih računa – ugostitelji, pekari, butikaši, piljari, razni kiosci, podrumi pića, mesari i svi drugi….- 100 poreskih stručnjaka – kontrole traju samo deset minuta: provera preseka pazara, radnika zatečenih na random mestu i ugovora o zakupu poslovnog prostora.

- vršioci raznih usluga – firme: prevoz putnika i robe, turistička delatnost, veleprodaje hrane i pića….- 100 poreskih inspektora, svake nedelje po jedna branša.

Kontrole raditi po strogo utvrđenom redosledu tako da se već u prvoj nedelji dobijaju izuzetni rezultati o izvršenim utajama koje daju značajnu psihološku podršku za nastavak akcije.

Uloga medija je veoma važna. Uoči početka akcije predsednik Vlade treba da najavi rat utajivačima , vandredno stanje, da pozove u pomoć celokupno stanovništvo kako bi na kraju savladali neprijatelja koji opstaje u svim vekovima za nama. U svim informativnim emisijama non stop treba govoriti o početnim uspesima akcije.

Poziv za pomoć stanovništvu treba da izgleda ovako:

Predsednik Vlade treba da zatraži pomoć penzionera i svog stanovništva:

Molimo sve penzionere da daju svoj doprinos kako bi naplatili sredstva namenjena budžetu, sredstva koja sada završavaju u džepovima utajivača kako bi sa tim sredstvima obezbedili stabilnost PIO fonda. Zbog toga vas molimo, tražimo od vas, da svaki put kada idete u kupovinu ne platite robu ako ne dobijete fiskalni račun. Ponavljamo, od danas nikada i nikome nemate obavezu da platite bez fiskalnog računa.

Ministar zdravlja na sličan način treba da pozove sve zdravstvene radnike, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe svoje radnike da se ponašaju na isti način.

Ministarstvo prosvete treba da obavesti sve profesore, nastavnike, učitelje, da imaju obavezu da jednom nedeljno u trajanju od pet minuta održe predavanje svim svojim đacima koliko je bitno da se i deca uključe u akciju, da ništa ne plaćaju bez dobijanja fiskalnog računa.

Na prethodno opisani način dobijamo na terenu nekoliko miliona “inspektora”.

Objaviti broj telefona, mail adresu, gde će moći svi građani trenutno podneti prijavu protiv neizdavaoca fiskalnih računa. Nadležni organi na prijavu moraju da reaguju u roku od 48 sati.

Za vreme akcije na terenu, u pozadini, u kancelarijama Poreske uprave Srbije treba raditi intenzivne analize podataka kojima raspolaže ova služba. Analize raditi po branšama kako bi se iskustveno utvrdile nelogičnosti – tačno postoji metod koji se preporučuje kako bi se na najefikasniji način utvrdila odstupanja (vrlo uspešno testiran metod na jednoj branši).

Prethodno napisane akcije intenzivno raditi ne duže od tri meseca. Cilj je da se naplate ogromna budžetska sredstva, da se pokaže svim utajivačima da neće moći više tako da rade, da je država izuzetno ozbiljna i da će sankcionisati svako obavljanje delatnosti van legalnih tokova.

Za sve prekršioce treba obezbediti hitno reagovanje prekršajnih sudova (‘preki sud’) kako bi efekat akcija dobio neuporedivo veću težinu.

Za www.koreni.rs

Dragan Radović

Nastavak: ZNAČAJ I FAZE BORBE PROTIV SIVE EKONOMIJE…

Prethodni tekst: 1 deo:http://www.koreni.rs/poreska-uprava-srbije-najveci-krivac/

Komentara: 10


# prevoz Ministarstvo prosvete Dragan Radović Poreska Uprava Ministarstvo odbrane
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-2)

  Strucnjak 20.08.2014.
  Izmislio toplu vodu...dokazani strucnjak vala bas...neznam sta je rekao sto vec nije receno godinama unazad

 • (+5) (-3)

  celo selo šmrče belo 21.08.2014.
  #strucnjak Pa što ne ragovaste pre nego sad čovek izmislio toplu vodu, niko vas nije sprečavao u tome. A ne bilo loše da se poslušate "Siva ekonomija ili zašto propadamo I deo" http://www.aleksinac.net/vesti/politika/siva-ekonomija-ili-zasto-propadosmo-i-deo.html#comments "Gostovanje ekonomiste Dragana Radovića odličnog poznavaoca poreske politike u emisiji Gnev Srbije na radiju Snaga naroda počinje od prvog sata i trideset sedmog minuta (1:37:00)"

 • (+6) (-3)

  Strucnjak 21.08.2014.
  A gde se to dokazao taj?sve moj do mojega.Taj bi prvi uleto u sns vladu da razbuca i ovo malo privrede sto ostalo.Vidim svi ga priznaju i jako je cenjen.Dverski uvlakac

 • (+7) (-5)

  Celo selo šmrče belo 21.08.2014.
  #stručnjak Mora da si DS ili G17 stručnjak, takav ti je rečnik. Bitno da si odmah požurio sa primitivnom kvalifikacijom, što više govori o vama stručnjacima koji ste nas do sada dovde i doveli. A iz tvog kratko komentara se vidi da nisi ni preslušao čovekovo gostovanje u emisiji Gnev Srbije. I ko bi se još uvlačio nekoj političkoj opciji, koja je još u opoziciji i još nema nikakve šanse da dospe u medije. Ništa logika, a?

 • (+6) (-2)

  Genije 21.08.2014.
  Koje privrede?

 • (+5) (-2)

  Strucnjak 21.08.2014.
  Ne vredjaj Ds sram te bilo.Ocigledno si poltron naprtnjacima jer to je vas recnik.

 • (+4) (-1)

  Betmen 21.08.2014.
  A sta li ti tek smrces ako celo selo smrce belo?

 • (+2) (-3)

  Genije 22.08.2014.
  #betmen i kao #strucnjak ... Ako vam je dobro, onda ništa!

 • (+2) (-1)

  DRAGAN RADOVIC 22.08.2014.
  Odgovor STRUCNJAKU: Nikada do sada niste mogli cuti da svi oni koji rade u sivoj zoni vise ili manje bankrotiraju, ranije ili kasnije. Vecina onih koji rade 100 % legalno od 1990.g. pa sve do danas konstantno prosiruju posao i opstaju: njima nije smetao rat u Bosni i Hrvatskoj, bombardovanje Srbije, nit svetska ekonomska kriza....a zasto? Pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=eRnDJMnVUZk

 • (+0) (-1)

  Genije 25.08.2014.
  Postaje interaktivan portal ovaj Aleksinac.net


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}