Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (11)

rss

05.09.2014. Драган Радовић

Текст БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ – УТАЈЕ ПО БРАНШАМА доказује да сива економија не постоји због тешке економске ситуације и „голе“ борбе за преживљавање великог броја становника Србије, већ да постоји искључиво због стицања великог богатства привредника криминалаца и оних који су задужени за сузбијање утаја, корумпираних државних службеника.

 

 

Утаје по браншама (други део)

НАМЕШТАЈ ОД ПЛОЧАСТИХ МАТЕРИЈАЛА
На ГРАЂЕВИНАРСТВО се ослања производња кухињског и собног НАМЕШТАЈА ПО МЕРИ од плочастих материјала – највећа је производња у гаражама, подрумима, малим радионицама – ретко ко купује у наменским продавницама са издатим рачуном. Процене су да преко 60% уграђених производа је без регистровања промета.
РЕШЕЊЕ: Стална провера свих увозника и дистрибутера плочастих материјала који пласирају материјал без издавања фактуре, тако се стиже и до „мајстора из гараже“

15. ЗАКУП СТАМБЕНОГ И ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА
Процене су да има 500 хиљада закуподаваца (400 хиљада станова и 100 хиљада локала) који не плаћају порез на закуп. Само у Београду има преко 200 хиљада станова који се издају и више десетина хиљада локала. Тренутно је порез на закуп 20% на основицу која је умањена за 25% . Процењене утаје пореза на закуп су преко 170 милиона евра, непријављени приходи закуподаваца прелазе милијарду евра. Плаћањем закупа у готовини осим утаје пореза на закуп стварају се утаје и других пореза: пазар се не пријављује за износ закупа при чему се утаји ПДВ, приход је мањи при чему се и порез на добит плати мање.
РЕШЕЊЕ: У свим контролама привредника по било ком основу обавезно проверити уговор о закупу пословног простора , висину, као и нацин плаћања, снизити стопу пореза на закуп са 20% на 10% и увести све обвезнике у евиденцију.

16. ЗДРАВСТВО – ЛЕКАРИ И СТОМАТОЛОЗИ
Већина доктора са разним специјализацијама ради додатно у приватним ординацијама. Разне ситне операције наплаћују се по 1000, 2 хиљаде евра за сат – два посла, плаћање је обавезно у готовини и без регистровања промета. Прошле године одређено је да сви лекари и стоматолози у приватној пракси могу бити паушалци са лимитом од 6 милиона динара прихода, без вођења књига. То знаци да власници ординација могу зарађивати 500 хиљада дин. месечно уз минимално плаћени порез, не висе од 10% на нето зараду.

17. АДВОКАТИ
Исти закон о паушалцима је донети за адвокате, лимит 6 милиона. Ове последње две тачке, посебно адвокати, користиће своје лимите за прање новца својим комитентима уз провизију од 10 %.
Адвокати ненавикнути на неко веће плаћање пореза штрајковали су десетак дана како би извршили притисак на Министарство финансија због повећања паушалних пореза за 41%. Нејасно је зашто адвокати нису штрајковали раније док су били опорезовани мање од аутомеханичара, лимара, вулканизера, кројачица – и сада су у исту раван стављени са занатлијама.
РЕШЕЊЕ: Лекаре, стоматологе, адвокате треба увести у вођење књига и опорезовати према стварно оствареном приходу, најправеднији начин опорезивања. Проверу прихода вршити укрштањем података судова који имају евиденцију о доласцима адвоката на суђења, провера би натерала све адвокате да своје услуге наплаћују са издавањем рачуна. Ако адвокати остану паушално опорезиви обвезници, предлог је као и за све друге паушално опорезиве обвезнике који исплате у готовини преко 100 хиљада дин. у једном месецу да морају бити преведени у вођење књига и опорезивање по стварно оствареном резултату.

ДРЖАВА мора да донесе и одлуку о отпуштању сваког радника с буџета уколико буде извршио утају пореза по било ком основу: НЕ МОЖЕ НИКО ДА БУДЕ НА ПЛАТНОМ СПИСКУ ДРЖАВЕ А ДА ЈЕ ИСТОВРЕМЕНО ПОТКРАДА!

18. МЕЊАЧНИЦЕ
Мењачнице значајно учествују у прању новца, све веће количине готовине које се подигну са рачуна фирми на разне начине мењају се за валуту и то супротно Закону о спречавању прања новца, – трансакције преко 15 хиљада евра се не региструју. Јавна је тајна да многи мењачи имају и по неколико стотина хиљада евра нерегистрованог готовог новца који им служи за обављање послова без регистровања промета. Већина мењачница има у својим просторијама камере које све снимају, врло једноставно контролом пословања мењачнице се могу искористити снимци да би се утврдило издавање или неиздавање потврда о извршеним трансакцијама.

19. ЕСТРАДА
Треба појачати контроле продаје карата на свим већим концертима у арени, већим градским халама. Посебно увести сталну проверу познатијих диско и ноћних клубова где наступају домаће „звезде“. Вршити проверу стечене имовине и приказаних прихода више година уназад. Процене су да естрада годишње утаји преко 80 милиона евра.

20. АКЦИЗНА РОБА
НАФТНИ ДЕРИВАТИ И ДУВАНСКЕ ПРЕРАЂЕВИНЕ СУ ВЕЦ ИДЕНТИФИКОВАНЕ ОД СТРАНЕ ДРЖАВЕ КАО БРАНШЕ ГДЕ СЕ УТАЈИ ПРЕКО 300 МИЛИОНА ЕВРА – на дериватима се изгуби 100 милиона евра, на дуванским производима 200 милиона евра. Стиче се утисак да је због дуванских производа држава и објавила БОРБУ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ, званичници највише прицају о овом виду утаје. Добри познаваоци ових бранши сматрају да су огромне утаје ових производа подржане управо од оних криминалних корумпираних државних службеника задужених за сузбијање.

21. ПРОСВЕТА
На туризам се ослања и просвета са својим екскурзијама, рекреативним наставама. Наставници и учитељи су посебно плаћени за екскурзије и рекреативне наставе, скоро увек готовински и без обрачунавања пореза по одбитку – врло је лако проверити све исплате преко провере туристичких агенција које су биле дужне да по уговору наплате целокупан уговорен износ и од тога уплате дневнице. У просвети је изражена наплата ЂАЧКОГ ДИНАРА. Перфидно се пласира да је то новац намењен обезбеђењу, само 10 до 20% тог новца иде на обезбеђење а остатком директори располажу по свом нахођењу без икаквог правдања било коме за трошење тог новца.
Честе су злоупотребе сала за фискултуру које се издају разним клубовима или групама грађана за рекреацију, у многим случајевима само у готовини и без издавања рачуна. По овом основу једна школа може приходовати 50 до 100 хиљада евра на годишњем нивоу. Све је популарније издавање терена на дужи рок где ће неко направити балон за издавање. У просвети је изражена и корупција приликом одабира књига за наставу, Завод за издавање уџбеника нема висе монопол на издавање сто је створило простор другим издавачима да преотму део колача од 60 милиона евра (процена промета уџбеника за основце и средњошколце), уз обавезну провизију до 25% на остварени промет предметном наставнику.

22. ИГРЕ НА СРЕЋУ – КЛАДИОНИЦЕ И КОЦКАРНИЦЕ
Званично регистрован промет од игара на срећу у Србији је четири пута мањи од промета који се оствари у Хрватској која има упола мање становника. Удружење легалних приређивача игара на срећу УПИС процењује утаје на преко 70 милиона евра од стране нелегалних и легалних који не пријављују целокупни промет. Контроле су значајно мање од када је надлежност пребачена у Пореску управу, Сектор за мењачке и девизне послове. Рад на црно је заступљен до 90%, увек су власници обавештени када је акција инспекцијских органа. Број пријављених покер и других апарата је значајно мањи од стварног броја, корупцијом се избегава проблем. Број пријављених радника у кладионицама и коцкарницама је скоро мањи од броја објеката у којима се обавља делатност.

23. ПРОИЗВОДЊА АЛКОХОЛНИХ ПИЋА
У Србији званична производња алкохолних пића је 12 милиона литара а потрошња 60 милиона литара. За само четири године број легалних произвођача смањен је са 2 хиљаде на само 300, док је број нелегалних порастао за све угашене који су наставили да раде. Удружење производјача Српска ракија процењује да држава губи 150 милиона евра само на име ПДВ и акциза, без свих других дажбина и пореза и доприноса за раднике.
РЕШЕЊЕ: Контролом купаца – свих угоститељских објеката о пореклу алкохолних пића која су у малопродаји, као и регистровањем целокупног промета сами угоститељи ће бити натерани на вршење легалне набавке.

24. ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
Погребне услуге су 80% на црно речено је на скупу у Привредној комори Београда. Агенције за погребне услуге главни су чиниоци сиве економије: код њих се набавља комплетна опрема за сахране, договара организација испраћаја покојника, ресторанске услуге, све у готовини и без пријављивања промета. Израду и постављање споменика 80% врше нерегистроване каменорезачке радње.
РЕШЕЊЕ: Обуставити накнаду погребних трошкова, коју даје држава, рођацима покојника који немају доказе о извршеној вирманској или готовинској уплати насталих трошкова.

25. ИТ СТРУЧЊАЦИ – ПРОГРАМЕРИ, СОФТВЕР КАО ГЛАВНИ АЛАТ ЗА СКРИВАЊЕ УТАЈА
Софтвери су најјачи алат за двоструку евиденцију, легалну и нелегалну. Заступљени су у већини бранши, нацин је идентичан: малопродаје-пиљаре имају продају са издавањем фискалног рачуна или без, кафићи и ресторани такође, здравствене ординације региструју услугу на име и без издавања рачуна.
РЕШЕЊЕ: Стварање евиденције при Пореској управи о свим софтверским фирмама, свим софтверима на тржишту са изјавом произвођача да под материјалном и кривичном одговорношћу тврди да не постоји двострука евиденција. Исту изјаву морају дати и корисници софтвера.

26. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА – КРАЂА СТРУЈЕ И НЕТЕХНИЧКИ ГУБИТАК
Електропривреда Србије је објавила податак да има 52 начина крађе струје, као и да се на годишњем нивоу украде преко 80 милиона евра. Осим крађе постоји и други, нетехнички губици. Стручњаци процењују да је такав губитак већи од саме крађе три пута што укупно износи 360 милиона евра изгубљених прихода за ЕПС. Невероватно да је ЕПС тотално незаинтересован за уградњу СИСТЕМА ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ НЕТЕХНИЧКИХ ГУБИТАКА који у потпуности спречава све крађе, нетехнички растур смањује на минимум – систем који је већ истестиран у оквиру ЕПС-а је плод српске памети, јединствено светско решење за откривање и спречавање скоро свих губитака. Невероватно је да НИКО У ЕПС-у не жели увођење овог система, и ВЛАДА ИЗБЕГАВА РАЗГОВОР НА ОВУ ТЕМУ. И власници патента су изненађени поготово што желе да држава Србија оснује фирму која би запослила више хиљада радника и овај јединствени производ понудила целом свету.
РЕШЕЊЕ: Озбиљна провера свих мерних инструмената и уградња Система за елиминацију нетехничких губитака.

27. ОМЛАДИНСКЕ И СТУДЕНТСКЕ ЗАДРУГЕ
Врло честе злоупотребе врше послодавци преко омладинских и студентских задруга. На Ади циганлији има ресторана који запошљавају и више од 100 радника дневно преко упута неке омладинске задруге, покривени су када дође инспекција рада, на крају месеца исцепају упут а за наредни месец омладинци поново донесу нови упут.
РЕШЕЊЕ: Инспекције рада морају проверавати исплаћене зараде у претходном периоду, најмање три месеца уназад.

28. ПРИХОДИ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА
Локалне самоуправе имају много ненаплаћених прихода. Велико је злоупотребљавање јавних површина најчешће од стране власника угоститељских објеката. У туристичким местима је огроман губитак буџетских прихода од ненаплаћене туристичке таксе. Пословни простор се издаје по вишеструко нижим ценама од тржишних. Велики су износи изгубљеног пореза на зараде радника услед рада на црно. Огромни је и губитак пореза на имовину јер просечно половина објеката није у пореској евиденцији. Због огромног повећања стопа пореза на имовину од почетка године многи пријављени обвезници, поготово фирме, неће бити у могућности да плаћају. Огромни губици су у локалним јавним фирмама чије услуге користе непријављени корисници. Познат је пример из Врњачке Бање, на водоводној мрежи било је прикључено 1200 нелегалних корисника. Нелегална изградња и даље цвета, грађани избегавају плаћање таксе за добијање грађевинске дозволе, инспекцијски органи (због корупције) подржавају нелегалну градњу. И када се ради уз пројекат, често се дозвољава дозиђивање великог броја квадрата ван одобрене документације.
Стиче се утисак да локалне самоуправе наплаћују само по основима где не постоји корупција, по свим другим где је има приходи су минимални.
РЕШЕЊЕ: Спречити корупцију у локалним самоуправама.

Текст БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ – УТАЈЕ ПО БРАНШАМА доказује да сива економија не постоји због тешке економске ситуације и „голе“ борбе за преживљавање великог броја становника Србије, већ да постоји искључиво због стицања великог богатства привредника криминалаца и оних који су задужени за сузбијање утаја, корумпираних државних службеника.

 

Драган Радовић


# порез Електропривреда сива економија Драган Радовић Игре на срећу
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима