Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Почиње обнова Храма у Горњем Адровцу

rss

16.03.2023. Епархија нишка

У понедељак, 13. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније посетио је цркву Свете Тројице у селу Горњи Адровац код Алексинца, подигнуту на месту страдања руског грофа Николаја Рајевског, палога у боју са Турцима 1876. године.

Почиње обнова Храма у Горњем Адровцу

Овај спомен храм представља симбол заједничке борбе српског и руског народа за ослобођење од Турака подјармљених Словена, и сећања на све оне који су пали у овом племенитом подвигу, међу којима је гроф Рајевски један од најистакнутијих.

Преосвећени Епископ је обиласком храма и храмовне порте, у пратњи тима експерата, размотрио предстојеће кораке у процесу обнове целокупног комплекса, која ће бити покренута у наредном периоду.

Међу присутнима су били господин Мирољуб Самардаковић, професор нишког Грађевинско-архитектонског факултета у пензији, господин Миле Вељковић, представник Завода за заштиту споменика културе у Нишу, господин Зоран Раичић, грађевински инжењер из Ниша и други.

У пратњи Његовог преосвештенства били су и протојереј Дејан Арсић, секретар ЕУО Епархије нишке, протојереј Братислав Вукићевић, архијерејски намесник алексиначки, јереј Александар Лукић, надлежни парох, као и председник општине Алексинац, господин Далибор Радичевић.

Видео прилог / репортажу посете као и изјаве можете пронаћи на овом линку:

https://www.youtube.com/watch?v=YohEx6EU1CU

 


# председник општине Далибор Радичевић Горњи Адровац Доњи Адровац Николај Рајевски Св. Тројица црква Свете Тројице Епископ Арсеније
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима