Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Počinje obnova Hrama u Gornjem Adrovcu

rss

16.03.2023. Eparhija niška

U ponedeljak, 13. marta 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije posetio je crkvu Svete Trojice u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca, podignutu na mestu stradanja ruskog grofa Nikolaja Rajevskog, paloga u boju sa Turcima 1876. godine.

Počinje obnova Hrama u Gornjem Adrovcu

Ovaj spomen hram predstavlja simbol zajedničke borbe srpskog i ruskog naroda za oslobođenje od Turaka podjarmljenih Slovena, i sećanja na sve one koji su pali u ovom plemenitom podvigu, među kojima je grof Rajevski jedan od najistaknutijih.

Preosvećeni Episkop je obilaskom hrama i hramovne porte, u pratnji tima eksperata, razmotrio predstojeće korake u procesu obnove celokupnog kompleksa, koja će biti pokrenuta u narednom periodu.

Među prisutnima su bili gospodin Miroljub Samardaković, profesor niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u penziji, gospodin Mile Veljković, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, gospodin Zoran Raičić, građevinski inženjer iz Niša i drugi.

U pratnji Njegovog preosveštenstva bili su i protojerej Dejan Arsić, sekretar EUO Eparhije niške, protojerej Bratislav Vukićević, arhijerejski namesnik aleksinački, jerej Aleksandar Lukić, nadležni paroh, kao i predsednik opštine Aleksinac, gospodin Dalibor Radičević.

Video prilog / reportažu posete kao i izjave možete pronaći na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=YohEx6EU1CU

 


# predsednik opštine Dalibor Radičević Gornji Adrovac Donji Adrovac Nikolaj Rajevski Sv. Trojica crkva Svete Trojice Episkop Arsenije
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima