Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У порти цркве Свете Тројице обележена је 143. годишњица Боја на Горњем Адровцу

rss

02.09.2019.

У понедељак, 2. септембра поменом палим жртвама и полагањем венаца на спомен-обележје пуковнику Рајевском у порти цркве Свете Тројице отпочело је обележавање 143. годишњице Боја на Горњем Адровцу.

У порти цркве Свете Тројице обележена је 143. годишњица Боја на Горњем Адровцу

Венце су положиле делегације Општине Алексинац, Министарства одбране, Војске Србије, бројна удружења српско-руског пријатељства, борачких и невладиних организација, као и политичких странака.

Бој на Горњем Адровцу одиграо се 1. септембра 1876. године у оквиру Првог српско-турског рата. Након пораза на Шуматовцу, Керим-Пашина војска била је приморана да се повуче и пређе на леву обалу Јужне Мораве, у намери да обиђе Алексинац и настави офанзиву према северу.

Ова битка чувена је по томе што је у њој погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, који је у Србију дошао заједно са неколико хиљада руских добровољаца, и који је, по многим историчарима, Толстоју послужио као испирација за лик грофа Вронског у чувеном роману Ана Карењина. На месту где је погинуо подигнута је црква Свете Тројице, у народу позната као Руска црква или Црква љубави, а његова судбина остаће симбол дубоког пријатељства између два народа.

Текст и фотографије: Општина Алексинац


# Горњи Адровац Николај Рајевски војска јубилеј Св. Тројица црква Свете Тројице
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима