Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележена 144. годишњица Боја код Горњег Адровца

rss

02.09.2020. Општина Алексинац

Поменом палим жртвама и полагањем венаца на спомен-обележје пуковнику Рајевском данас је порти цркве Свете Тројице у Горњем Адровцу обележена 144. годишњица Боја на Горњем Адровцу.

Фото: Општина Алексинац

У име општине Алексинац венац су положили председник Општине Далибор Радичевић, његов заменик Чедомир Ракић и председник Скупштине Ненад Станковић.

Венце су положили и делегације амбасаде Руске федерације у Републици Србији, Министарства одбране, Војске Србије, Руског дома, Кола српских сестара, Уније бораца општине Алексинац, Удружења ветерана жандармерије, Хуманитарног центра из Ниша и друштва Пуковник Рајевски из Житковца.

Бој на Горњем Адровцу одиграо се 1. септембра 1876. године у оквиру Првог српско-турског рата. Након пораза на Шуматовцу, Керим-Пашина војска билаје приморана да се повуче и пређе на леву обалу Јужне Мораве, у намери да обиђе Алексинац и настави офанзиву према северу. Ова битка чувена је по томе што је у њој погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, који је у Србију дошао заједно са неколико хиљада руских добровољаца,и који је, по многим историчарима, Толстоју послужио као испирација за лик грофа Вронског у чувеном роману Ана Карењина. На месту где је погинуо подигнута је црква Свете Тројице, у народу позната као Руска црква или Црква љубави, а његова судбина остаће симбол дубоког пријатељства између два народа.


# председник општине Чедомир Ракић Далибор Радичевић Горњи Адровац Ненад Станковић војска спомен црква Свете Тројице
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима