Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Почиње израда плана обилазнице: До Сокобање преко Рутевца

rss

29.06.2017.

На минулој седници Скупштине општине Алексинац било је речи о о изради регулационог плана обилазнице, осносно изради магистралног пута од Рутевца до Бовна.

Почиње израда плана обилазнице: До Сокобање преко Рутевца

Годинама, ако не и деценијама, се планира измештање транзитног саобраћаја са алексиначких улица. Један од планова јесте израда петље за искључивање са ауто-пута код села Рутевац, а затим повезивање са магистралним путем код Бовна.

Раније је помињан и могући алтернативни правац од петље Алексиначки Рудник, поред села Краљева и даље, међутим у последње време ја актуелна изградња петље код Рутевца.

На овај начин би туристи лакше долазили до Сокобање, а и до туристичког комплекса на Старој планини.

Како је већ најавио председник општине Сокобања, Исидор Крстић, лоши путеви утичу на бањски туризам.

– На првом месту нам је улагање у саобраћајну инфраструктуру, туризам, пољопривреду и „зелену” економију, односно обновљиве изворе енергије. Општине Сокобања, Алексинац, Књажевац и Бољевац траже да се уради петља на ауто-путу, како бисмо имали директан излазак на Коридор 10 – истиче Крстић, напомињући да се не сме дозволити да лични интереси надвладају над јавним.

– Дошло је време да морамо да истрајемо на реализацији наших приоритета, а не да одустајемо на првој препреци. Нису то тако велика средства колико би велика корист била од ових пројеката. Очекујемо да нас прими неко из Министарства за инфраструктуру и предузећа „Путеви Србије”, где бисмо конкретно разговарали – најављује председник општине Сокобања за Политику.

Према идејном решењу овај пројекат би се радио у три фазе. У првој фази би била изграђена деоница у дужини од 1, 6 километара до раскрснице пута Мозгово-Алексинац на делу пољског пута где делимично постоји коридор који би омогућио изградњу нове саобраћајнице, уз минималну експропријацију земљишта. друга фаза, у дужини од 4, 2 километара предвиђа реконструкцију постојећег асфалтног пута, а која би се састојала у проширењу постојећег пута и изради коловозне конструкције за тежак саобраћај. У трећој фази би била изграђена петља прикључка на аутопут, без надвожњака јер је он већ изграђен.

Незванично, као један од разлога зашто овај пројекат већ није већ реализован је и тај да представници локалне самоуправе у Алексинцу нису посебно за њега заинтересовани. Наводно, уколико би овај путни правац био изграђен Алексинчани би изгубили део прихода на који рачунају од оних који пролазе кроз овај град.

Управо због тога заменик председника општина Сокобања, Бобан Илић, упутио је иницијативу Општинском већу општине Алексинац да поново размотре могућност покретања овог пројекта како би до његове реализације што пре и дошло.

Да ли ће на овај начин Алексинац постати слепо црево, поред самог ауто-пута, или ће корист од смањења гужви бити већа, остаје да видимо.

 


# председник општине ауто-пут Алексинац Алексиначки Рудник општина саобраћај Бован Сокобања Рутевац обилазница
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима