Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Да ли ће Сокобања коначно добити излаз на аутопут?

rss

21.04.2015. www.sokobanja.tv

Да ли ће идеја стара више од једне деценије о повезивању Сокобање и аутопута Београд –Ниш коначно бити реализована?
Директним изласком на аутопут, Сокобања, али и остала туристичка места у Југоисточној Србији, била би много ближа туристима.

sokobanja.tv

Скоро сви туристи који посећују Сокобању током целе године као прву велику замерку истичу лош пут, пре свега у делу проласка кроз Алексинац. Велика гужва, једносмерне и пуне рупа улице, са честим радовима у овом граду, стварају огромне проблеме свима који се упуте у Сокобању. Ситуација није много боља ни када се крене даље ка Сокобањи, јер пут није много бољи ни кроз следећа два села, Краљево и Суботинац. Све ово одузима доста времена не само туристима, већ и мештанима Сокобање који крену ка аутопуту. Већина становника Сокобање на путу ка Београду користи пречицу преко села Рутевац и Ражња, али и тај путни правац служи само као алтернатива за обилажење саобраћајних гужви у Алексинцу.

Идеја да Сокобања добије излаз на аутопут Београд-Ниш постоји више од једне деценије. Замисао је да се изгради део пута од бившег мотела Плави (Мали) цвет до раскрснице пута Алексинац-Мозгово, а да деоница до надвожњака испред села Рутевац буде у потпуности буде проширена и реконструисана. Завршница би била изградња прикључка на аутопут. Реализацијом овог пројекта раздаљина аутопута и Сокобање била би смањена за скоро десетак километара, али би такође било потребно и много мање времена свима који се упуте у Сокобању. Реализација овог пројекта спајања Сокобање и аутопута Београд-Ниш, донела би много, не само Сокобањи, већ и осталим туристичким местима у Југоисточној Србији. Ту је пре свега зимски туристички центар Бабин зуб на Старој планини, али и општина Књажевац која у последње време такође постаје интересантна туристичка дестинација. Овај путни правац био би најкраћи, пре свега за туристе из Београда и Војводине, који би се упутили ка Бабином зубу.

Према идејном решењу овај пројекат би се радио у три фазе. У првој фази би била изграђена деоница у дужини од 1, 6 километара до раскрснице пута Мозгово-Алексинац на делу пољског пута где делимично постоји коридор који би омогућио изградњу нове саобраћајнице, уз минималну експропријацију земљишта. друга фаза, у дужини од 4, 2 километара предвиђа реконструкцију постојећег асфалтног пута, а која би се састојала у проширењу постојећег пута и изради коловозне конструкције за тежак саобраћај. У трећој фази би била изграђена петља прикључка на аутопут, без надвожњака јер је он већ изграђен.

Незванично, као један од разлога зашто овај пројекат већ није већ реализован је и тај да представници локалне самоуправе у Алексинцу нису посебно за њега заинтересовани. Наводно, уколико би овај путни правац био изграђен Алексинчани би изгубили део прихода на који рачунају од оних који пролазе кроз овај град. Међутим, сигурно би више добили смањењем саобраћајних гужви и растерећењем саобраћаја, пре свега у центру града. Сокобања, Књажевац и Стара Планина много би више добили уколико би туристи били у прилици да за што краће време дођу до ових туристичких центара.

Управо због тога заменик председника општина Сокобања, Бобан Илић, упутио је иницијативу Општинском већу општине Алексинац да поново размотре могућност покретања овог пројекта како би до његове реализације што пре и дошло.

Иначе, идеја о изласку Сокобање на аутопут датира још од 2004. године када су је покренули Зоран Масловарић, председник ОО Нове Србије у Сокобањи и Михајло Стојановић, тадашњи председник СО Сокобања. Иако је постојала добра воља и у надлежним републичким министарствима, пре свега оним које су биле под ингеренцијом Велимира Илића, а такође су била обезбеђена и одређена новчана средства, након локалних избора 2004. године нико се није озбиљније заинтересовао за реализацију овог пројекта који би много значио целокупној привреди Југоисточне Србије.

Да ли ће коначно до његове реализације и доћи, остаје да се види, али изгледа да све највише зависи од договора и иницијативе локалних руководстава општина Сокобања и Алексинац уз, надамо се, подршку и општине Књажевац.

Предраг Стевановић


# ауто-пут општина саобраћај Сокобања Краљево Мозгово Рутевац Стара планина Зоран Масловарић Михајло Стојановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима