Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Počinje izrada plana obilaznice: Do Sokobanje preko Rutevca

rss

29.06.2017.

Na minuloj sednici Skupštine opštine Aleksinac bilo je reči o o izradi regulacionog plana obilaznice, osnosno izradi magistralnog puta od Rutevca do Bovna.

Počinje izrada plana obilaznice: Do Sokobanje preko Rutevca

Godinama, ako ne i decenijama, se planira izmeštanje tranzitnog saobraćaja sa aleksinačkih ulica. Jedan od planova jeste izrada petlje za isključivanje sa auto-puta kod sela Rutevac, a zatim povezivanje sa magistralnim putem kod Bovna.

Ranije je pominjan i mogući alternativni pravac od petlje Aleksinački Rudnik, pored sela Kraljeva i dalje, međutim u poslednje vreme ja aktuelna izgradnja petlje kod Rutevca.

Na ovaj način bi turisti lakše dolazili do Sokobanje, a i do turističkog kompleksa na Staroj planini.

Kako je već najavio predsednik opštine Sokobanja, Isidor Krstić, loši putevi utiču na banjski turizam.

– Na prvom mestu nam je ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, turizam, poljoprivredu i „zelenu” ekonomiju, odnosno obnovljive izvore energije. Opštine Sokobanja, Aleksinac, Knjaževac i Boljevac traže da se uradi petlja na auto-putu, kako bismo imali direktan izlazak na Koridor 10 – ističe Krstić, napominjući da se ne sme dozvoliti da lični interesi nadvladaju nad javnim.

– Došlo je vreme da moramo da istrajemo na realizaciji naših prioriteta, a ne da odustajemo na prvoj prepreci. Nisu to tako velika sredstva koliko bi velika korist bila od ovih projekata. Očekujemo da nas primi neko iz Ministarstva za infrastrukturu i preduzeća „Putevi Srbije”, gde bismo konkretno razgovarali – najavljuje predsednik opštine Sokobanja za Politiku.

Prema idejnom rešenju ovaj projekat bi se radio u tri faze. U prvoj fazi bi bila izgrađena deonica u dužini od 1, 6 kilometara do raskrsnice puta Mozgovo-Aleksinac na delu poljskog puta gde delimično postoji koridor koji bi omogućio izgradnju nove saobraćajnice, uz minimalnu eksproprijaciju zemljišta. druga faza, u dužini od 4, 2 kilometara predviđa rekonstrukciju postojećeg asfaltnog puta, a koja bi se sastojala u proširenju postojećeg puta i izradi kolovozne konstrukcije za težak saobraćaj. U trećoj fazi bi bila izgrađena petlja priključka na autoput, bez nadvožnjaka jer je on već izgrađen.

Nezvanično, kao jedan od razloga zašto ovaj projekat već nije već realizovan je i taj da predstavnici lokalne samouprave u Aleksincu nisu posebno za njega zainteresovani. Navodno, ukoliko bi ovaj putni pravac bio izgrađen Aleksinčani bi izgubili deo prihoda na koji računaju od onih koji prolaze kroz ovaj grad.

Upravo zbog toga zamenik predsednika opština Sokobanja, Boban Ilić, uputio je inicijativu Opštinskom veću opštine Aleksinac da ponovo razmotre mogućnost pokretanja ovog projekta kako bi do njegove realizacije što pre i došlo.

Da li će na ovaj način Aleksinac postati slepo crevo, pored samog auto-puta, ili će korist od smanjenja gužvi biti veća, ostaje da vidimo.

 


# predsednik opštine auto-put Aleksinac Aleksinački Rudnik opština saobraćaj Bovan Sokobanja Rutevac obilaznica
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima