Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Отворено ново породилиште у Алексинцу

rss

05.07.2018. Текст и фото: Божа Марковић

Здравство у Алексинцу има дугу традицију. Зачето је пре 182 године у време када је на Латифововој ливади, између Катуна и Добрујевца био карантин на граници по уласку из Турске. Тада је Алексинац био значајно место, где су се последњи пут у Србији мењали коњи за одлазак у Отоманско царство, империју. Три године након тога Алексинац је био центар ражањског, бањског, алексиначког и моравског среза. Иза тога, 1876. године, отварање моравског фронта, условило је отварање прве болнице у Алексинцу пре 142 године.

Отворено ново породилиште у Алексинцу

Данас у месецу јулу 2018. године Алексинац је добио ново породилише, које је помогла Фондација Драгице Николић. Тиме се Алексинац, што због историје и значајног места које у њој заслужује, нашао раме уз раме на листи Фондације после Новог Пазара, Суботице, Параћина и других градова, што се тиче породилишта, али и оних из других области запажених у Фондацији: у култури, школству, хортикултури, таленти и др.


Ова фондација са Драгицом и Томиславом Николићем, Кина, Уједињени арапски емирати, чији су представници присуствовали овом догађају дали су високи значај овом важном догађају за Алексинац, али и за Ражањ и Соко Бању, како је нагласио председник Александар Вучић. Наиме, потпуно опремљено породилиште са 14 места за труднице, инкубаторе који су инсталирани на породилиштву и друга опрема гарант су да труднице и особље буду сигурни у исход сваког порођаја.


Тиме се стварају услови да Алексинац полако граби и хита ка свом месту које је препознато, у ближој историји, и које му оправдано следује, статусу града, као субрегиона, који се стално употпуњује новим квалитетима живота, па и овим новим породилиштем.


Овом историјском догађају присуствовале су многе важне личности из Нишавског региона, начелник Драгана Сотировска, директор Клиничког центра Ниш, представници града Ниша, директори институција из области здравља, политичког живота Ниша, али и представници Општине Алексинац, посланици, представници душтвеног и политичког живота, свештенство, привредници, реализатори пројекта и они који помажу обнову Здравственог центра и болнице у Алексинцу. 

Скупу се обратио директор здравственог цента Алексинац који је саопштио, поред осталог, да се два сата пре отварања овог новог породилишта у Алексинцу, у другим просторијама, родио један дечак, што оправдава инвестицију и пажњу свих оних који су допринели реализацији овог пројекта. На отварању породилишта говорила је председница Фондације Драгица Николић.


Лекари и особље здравственог цента Алексинац и породилишта су председници фондације Драгици Николић и председнику државе Александру Вучићу захвалили пригодним знацима пажње. Нису изостала снимања за многе тв куће, средства информисања, али и фотографисање за историју, као и скромни коктел.


# Алексинац Александар Вучић Божа Марковић - Несврћанин породилиште Ражањ Драгица Николић Фондација Драгице Николић
@avucic @dragicanikolich @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима