Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Otvoreno novo porodilište u Aleksincu

rss

05.07.2018. Tekst i foto: Boža Marković

Zdravstvo u Aleksincu ima dugu tradiciju. Začeto je pre 182 godine u vreme kada je na Latifovovoj livadi, između Katuna i Dobrujevca bio karantin na granici po ulasku iz Turske. Tada je Aleksinac bio značajno mesto, gde su se poslednji put u Srbiji menjali konji za odlazak u Otomansko carstvo, imperiju. Tri godine nakon toga Aleksinac je bio centar ražanjskog, banjskog, aleksinačkog i moravskog sreza. Iza toga, 1876. godine, otvaranje moravskog fronta, uslovilo je otvaranje prve bolnice u Aleksincu pre 142 godine.

Otvoreno novo porodilište u Aleksincu

Danas u mesecu julu 2018. godine Aleksinac je dobio novo porodiliše, koje je pomogla Fondacija Dragice Nikolić. Time se Aleksinac, što zbog istorije i značajnog mesta koje u njoj zaslužuje, našao rame uz rame na listi Fondacije posle Novog Pazara, Subotice, Paraćina i drugih gradova, što se tiče porodilišta, ali i onih iz drugih oblasti zapaženih u Fondaciji: u kulturi, školstvu, hortikulturi, talenti i dr.


Ova fondacija sa Dragicom i Tomislavom Nikolićem, Kina, Ujedinjeni arapski emirati, čiji su predstavnici prisustvovali ovom događaju dali su visoki značaj ovom važnom događaju za Aleksinac, ali i za Ražanj i Soko Banju, kako je naglasio predsednik Aleksandar Vučić. Naime, potpuno opremljeno porodilište sa 14 mesta za trudnice, inkubatore koji su instalirani na porodilištvu i druga oprema garant su da trudnice i osoblje budu sigurni u ishod svakog porođaja.


Time se stvaraju uslovi da Aleksinac polako grabi i hita ka svom mestu koje je prepoznato, u bližoj istoriji, i koje mu opravdano sleduje, statusu grada, kao subregiona, koji se stalno upotpunjuje novim kvalitetima života, pa i ovim novim porodilištem.


Ovom istorijskom događaju prisustvovale su mnoge važne ličnosti iz Nišavskog regiona, načelnik Dragana Sotirovska, direktor Kliničkog centra Niš, predstavnici grada Niša, direktori institucija iz oblasti zdravlja, političkog života Niša, ali i predstavnici Opštine Aleksinac, poslanici, predstavnici duštvenog i političkog života, sveštenstvo, privrednici, realizatori projekta i oni koji pomažu obnovu Zdravstvenog centra i bolnice u Aleksincu. 

Skupu se obratio direktor zdravstvenog centa Aleksinac koji je saopštio, pored ostalog, da se dva sata pre otvaranja ovog novog porodilišta u Aleksincu, u drugim prostorijama, rodio jedan dečak, što opravdava investiciju i pažnju svih onih koji su doprineli realizaciji ovog projekta. Na otvaranju porodilišta govorila je predsednica Fondacije Dragica Nikolić.


Lekari i osoblje zdravstvenog centa Aleksinac i porodilišta su predsednici fondacije Dragici Nikolić i predsedniku države Aleksandru Vučiću zahvalili prigodnim znacima pažnje. Nisu izostala snimanja za mnoge tv kuće, sredstva informisanja, ali i fotografisanje za istoriju, kao i skromni koktel.

Komentara: 0


# Aleksinac Aleksandar Vučić Boža Marković - Nesvrćanin porodilište Ražanj Dragica Nikolić Fondacija Dragice Nikolić
@avucic @dragicanikolich @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima