Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обновљено породилиште у Алексинцу: Девојчице воде 2:1

rss

03.08.2018.

У недавно обновљеном алексиначком породилишту, у згради Опште болнице, почеле да се рађају прве бебе.

Драгана Трифуновић: После порођаја сви толико брину о мени

Насмејане бабице, упарене нежнорозе спаваћице за маме и бенкице за бебе, укусно опремљене собе и украшени зидови. Није реклама са ТВ екрана, већ слика и прилика Породилишта у Алексинцу. После свечаног отварања почетком месеца, у обновљеном Породилишту рађају се и прве бебе, девојчице воде 2:1, а лекари и бабице прижељкују да их буде што више, као што гласи слоган Фондације бивше прве даме Драгице Николић која је обезбедила средства да се ових 330 квадрата у згради Опште болнице реновирају.

- Као да сам у хотелу - прича нам млада мама Драгана Трифуновић из алексиначког села Бобовишта (20), која је пре три дана на свет донела девојчицу, дугу 49 центиметра и тешку 2.200 грама. Већ се знало да носи Даницу, али је порођај кренуо карлично, па је Драгана морала да се породи "царским резом". - Заиста нисам очекивала да ће ми овако протећи први мајчински дани. Толико сви брину о мени да сам дирнута. Не могу вам описати те емоције, преплашени сте, бринете хоће ли се беба родити жива и здрава, онда операција и буђење, а све је као сан. Чисто, мирисно, моја лепа беба поред мене.

Некада се у овом породилишту, по речима одговорне сестре Наташе Костић и главне сестре Слађане Јовић, дневно рађало по 20 беба, а сада једва 300 годишње. Већ десетак година све је мање пелена у општинама Алексинац, Ражањ и Сокобања, али, нема предаје.

- Обнова породилишта је симбол да жене из ових општина нису заборављене и да нам је стало да им олакшамо материнство. Не могу се сви рађати у Нишу или Београду - каже директор Опште болнице Горан Видић, који је претходних 10 месеци имао пуне руке посла око реновирања Породилишта.

- Сви моји сарадници су се потрудили да што пре почне нови живот Породилишта. Од отварања 1976. године било је само неких ситних поправки, никада овако озбиљно и темељно. Нисмо само зидове окречили него је читав простор добио нови дух, дух оптимизма који нам је свима потребан.

Бабице крај новог инкубатора

Поред мањка беба, Видића брине и старосна структура гинеколога и педијатара. Тренутно имају шест гинеколога и једног специјализанта, али догодине двоје иду у пензију, а незапослених акушера "нема ни за лек".

- Породилиште је потреба за овај народ јер Алексинац има 72 насељена места и није увек једноставно допремити породиљу до Алексинца или Ниша. Током 10 месеци имали смо 11 хитних порођаја, бебе су биле нестрпљиве и нису хтеле да чекају да стигну до Ниша - шали се Видић.

Новац за реновирање обезбедила је Фондација Драгице Николић, која је уз помоћ пријатеља из Уједињених Арапских Емирата, Кине и Индије читав простор грађевински реновирала, али и опремила најсавременијим уређајима и опремом. Уложено је 54,4 милиона динара у обнову трећег спрата болнице где се налази Породилиште. Особље хвали бившу прву даму која је свакодневно пратила како теку радови и најмање једном месечно обилазила градилиште.

Д. Алихоџић, Вечерње новости


# општина Сокобања породилиште Ражањ Вечерње новости Општа болница Горан Видић први мај Наташа Костић Драгица Николић Драгана Трифуновић Слађана Јовић
@dragicanikolich @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима