Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана 18. седница СО Алексинац

rss

03.12.2013. Извор: СО, Радио Алексинац, Алексинац.Нет

У петак, 29. новембра, у сали СО Алексинац одржана је 18. седница Скупштине општине Алексинац. Седницом је председавао Грујица Вељковић, председник Скупштине, а на дневном реду нашло се 28 тачака.

Одржана 18. седница СО Алексинац

Одборници СО Алексинац, претежно из редова опозиције, највише времена за говорницом на седници одржаној 29. новембра провели су говорећи о промени секретара општинског парламента и о наводном сукобу интереса представника владајуће већине.

Након уводног излагања Чедомира Ракића, заменика председника Општине, о раду општинских органа власти у периоду између две седнице, уследила је дебата.

Иван Димић из редова ДСС-а је био незадовољан одговором на постављено одборничко питање и захтевао да се СО Алексинац обрати Агенцији за борбу против корупције и затражи тумачење прописа када је у питању родбинско запошљавање. Димић је констатовао да је и раније било запошљавања партијских заслужника, оних који су донели гласове, али не у оволикој мери.

 Актуелну власт је оптужио за родбинско запошљавање уз навођење више примера где су директори и председници надзорних одбора запошљавали своје сроднике. Димић је актуелну власт оптужио и за нерационално трошење новаца и као пример навео куповину и петог аутомобила за потребе јавног сектора. Како каже, овог пута возило вредно око 22 хиљаде евра купило је ЈП „Водовод и канализација“.

Оставка Данијеле Петковић, која је кадар УРС-а, на месту секретара СО Алексинац и именовање Драгана Милојевића, који је ову дужност обављао у периоду од 2009. до 2012. године као кадар ДСС-а, изазвало је дискусију Милана Вељковића из Самосталног одборничког клуба, Горана Петковића из ДС-а и Ивана Димића из ДСС-а, који су подсетили власт да је обећала да неће бити новог запошљавања, а сада ради супротно, алудирајући на приче да ће бивша секретарка Петковић презети руковођење Канцеларије за локални економски развој. Они су још једном указали да раније именовање Данијеле Петковић није било законито, јер сматрају да тада није испуњавала законске услове, које је касније стекла.

У наставку седнице, поред осталог, усвојен је Предлог Извештаја о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине Алексинац за период 01.01.- 30.9.2013. године, изабран је нови секретар Скупштине - Драган Милојевић, дипл. правник, усвојен је нови Статут Дома здравља у Алексинцу и сет мера које се тичу обрачунавања пореза на имовину, и дата је сагласност на Протокол о сарадњи градова и општина у Републици Србији.

Скупштина општине је на овој седници за директора ЈП Дирекције за урбанизам и изградњу општине Алексинац именовала Драгослава Живадиновића, који је и раније обављао ову дужност.

 

Пореска политика небитна

У сенци ових дискусија су биле тачке које су се односиле на пореске стопе, одређивање зона и стопе амортизације, које су усвајане скоро без дискусије, као и Извештај о оствареним приходима и расходима општинског буџета у првих девет месеци.

На основу излагања уводничара, начелнице Драгане Јовановић, приходи и расходи у општинској каси су у складу са планираним и за сада општинске јавне финансије су стабилне. Јавни приход је износио 810.764.854 динара или 71,63% годишњег плана, а укупан расход је 818.156.335 динара или 64,42% од планираног годишњег нивоа, од чега се 108.828.894 динара односи на расходе из пренетих средстава из прошле године.

 

Јединствена Србија није гласала за директора Дирекције

Јединствена Србија није подржала избор директора алексиначке Дирекције. Када је на дневни ред дошла тачка избора директора Дирекције, одборници Јединствене Србије су изашли из скупштинске сале. По информацијама добијеним из редова СПС-а, овај потез Јединствене Србије је порука незадовољства коју су желели да упуте.

"Јединствена Србија у Алексинцу није задовољна својим статусом у коалицији. Сматрају да су у подели колача добили јако мало, мали број функционерских и радних места. Овим потезом су желели да и јавно манифестују своје незадовољство."
 


# Иван Димић Алексинац општина Грујица Вељковић аутомобил избор директора Драган Милојевић Јединствена Србија СО Алексинац
@JS_domacinski @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима