Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana 18. sednica SO Aleksinac

rss

03.12.2013. Izvor: SO, Radio Aleksinac, Aleksinac.Net

U petak, 29. novembra, u sali SO Aleksinac održana je 18. sednica Skupštine opštine Aleksinac. Sednicom je predsedavao Grujica Veljković, predsednik Skupštine, a na dnevnom redu našlo se 28 tačaka.

Održana 18. sednica SO Aleksinac

Odbornici SO Aleksinac, pretežno iz redova opozicije, najviše vremena za govornicom na sednici održanoj 29. novembra proveli su govoreći o promeni sekretara opštinskog parlamenta i o navodnom sukobu interesa predstavnika vladajuće većine.

Nakon uvodnog izlaganja Čedomira Rakića, zamenika predsednika Opštine, o radu opštinskih organa vlasti u periodu između dve sednice, usledila je debata.

Ivan Dimić iz redova DSS-a je bio nezadovoljan odgovorom na postavljeno odborničko pitanje i zahtevao da se SO Aleksinac obrati Agenciji za borbu protiv korupcije i zatraži tumačenje propisa kada je u pitanju rodbinsko zapošljavanje. Dimić je konstatovao da je i ranije bilo zapošljavanja partijskih zaslužnika, onih koji su doneli glasove, ali ne u ovolikoj meri.

 Aktuelnu vlast je optužio za rodbinsko zapošljavanje uz navođenje više primera gde su direktori i predsednici nadzornih odbora zapošljavali svoje srodnike. Dimić je aktuelnu vlast optužio i za neracionalno trošenje novaca i kao primer naveo kupovinu i petog automobila za potrebe javnog sektora. Kako kaže, ovog puta vozilo vredno oko 22 hiljade evra kupilo je JP „Vodovod i kanalizacija“.

Ostavka Danijele Petković, koja je kadar URS-a, na mestu sekretara SO Aleksinac i imenovanje Dragana Milojevića, koji je ovu dužnost obavljao u periodu od 2009. do 2012. godine kao kadar DSS-a, izazvalo je diskusiju Milana Veljkovića iz Samostalnog odborničkog kluba, Gorana Petkovića iz DS-a i Ivana Dimića iz DSS-a, koji su podsetili vlast da je obećala da neće biti novog zapošljavanja, a sada radi suprotno, aludirajući na priče da će bivša sekretarka Petković prezeti rukovođenje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Oni su još jednom ukazali da ranije imenovanje Danijele Petković nije bilo zakonito, jer smatraju da tada nije ispunjavala zakonske uslove, koje je kasnije stekla.

U nastavku sednice, pored ostalog, usvojen je Predlog Izveštaja o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine Aleksinac za period 01.01.- 30.9.2013. godine, izabran je novi sekretar Skupštine - Dragan Milojević, dipl. pravnik, usvojen je novi Statut Doma zdravlja u Aleksincu i set mera koje se tiču obračunavanja poreza na imovinu, i data je saglasnost na Protokol o saradnji gradova i opština u Republici Srbiji.

Skupština opštine je na ovoj sednici za direktora JP Direkcije za urbanizam i izgradnju opštine Aleksinac imenovala Dragoslava Živadinovića, koji je i ranije obavljao ovu dužnost.

 

Poreska politika nebitna

U senci ovih diskusija su bile tačke koje su se odnosile na poreske stope, određivanje zona i stope amortizacije, koje su usvajane skoro bez diskusije, kao i Izveštaj o ostvarenim prihodima i rashodima opštinskog budžeta u prvih devet meseci.

Na osnovu izlaganja uvodničara, načelnice Dragane Jovanović, prihodi i rashodi u opštinskoj kasi su u skladu sa planiranim i za sada opštinske javne finansije su stabilne. Javni prihod je iznosio 810.764.854 dinara ili 71,63% godišnjeg plana, a ukupan rashod je 818.156.335 dinara ili 64,42% od planiranog godišnjeg nivoa, od čega se 108.828.894 dinara odnosi na rashode iz prenetih sredstava iz prošle godine.

 

Jedinstvena Srbija nije glasala za direktora Direkcije

Jedinstvena Srbija nije podržala izbor direktora aleksinačke Direkcije. Kada je na dnevni red došla tačka izbora direktora Direkcije, odbornici Jedinstvene Srbije su izašli iz skupštinske sale. Po informacijama dobijenim iz redova SPS-a, ovaj potez Jedinstvene Srbije je poruka nezadovoljstva koju su želeli da upute.

"Jedinstvena Srbija u Aleksincu nije zadovoljna svojim statusom u koaliciji. Smatraju da su u podeli kolača dobili jako malo, mali broj funkcionerskih i radnih mesta. Ovim potezom su želeli da i javno manifestuju svoje nezadovoljstvo."
 

Komentara: 0


# Ivan Dimić Aleksinac opština izbor direktora Dragan Milojević Jedinstvena Srbija SO Aleksinac
@JS_domacinski @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima