Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

НИС угостио ученике алексиначке гимназије на Фестивалу науке

rss

04.12.2015. Б92

Више од 40 ученика гимназије из Алексинца посетило је данас интерактивну и едукативну поставку „Земни или природни гас“ са којом се компанија НИС представља у оквиру Деветог фестивала науке.

НИС угостио ученике алексиначке гимназије на Фестивалу науке

Међу њима су били и полазници руско-српског двојезичног одељења, чије је отварање подржала компанија НИС у оквиру пројекта „Енергија знања“.

Младим алексиначким гимназијалцима презентоване су занимљивости о природном гасу, његовом настанку и примени, као и значају, начину експлоатације и транспорту ово природног енергента. Ученици нису могли да сакрију своје одушевљење експерименталним делом поставке у оквиру које су имали могућност да се фотографишу уз „пламен“, који настаје паљењем пене од метана, као и да се опробају у склапању модела молекула гасова који чине природни гас.

Гимназија у Алексинцу представља добар пример сарадње НИС-а са образовним институцијама, а осим одељења за двојезичну наставу, НИС је помогао и адаптацију и опремање информатичког кабинета у овој образовној установи.

НИС је и ове године препознао потенцијал Фестивала науке као научне смотре која представља свет науке на посебан и приступачан начин - кроз игру, забаву и интеракцију са публиком. Као једна од водећих енергетских компанија у региону, НИС се у свим областима свог пословања ослања на примену нових технологија и иновација. У складу са слоганом «Будућност на делу», НИС пружа подршку пројектима и иницијативама које подстичу развој науке и доприносе изналажењу нових научних открића.

НИС је трећу годину заредом генерални спонзор Фестивала науке, највеће научне манифестације у региону, који је ове године, у циљу промоције значаја науке и научних достигнућа, окупио више од 600 научника и научних демонстратора из целог света.

Под слоганом „Чуда су свуда“, Фестивал науке, који се и ове године реализује уз подршку НИС-а, по девети пут отворио је своја врата за посетиоце и љубитеље науке. Ова најзначајнија регионална научна манифестација трајаће до 6. децембра на Београдском сајму.

НИС је трећу годину заредом генерални спонзор Фестивала који је ове године окупио близу 600 научника и научних демонстратора са циљем да се промовише значај науке и научних достигнућа, као и да се на јединствен и забаван начин свет науке приближи најмлађим истраживачима.

„Земни или природни гас“ назив је едукативне и интерактивне поставке са којом се компанија НИС представља на овогодишњем Фестивалу науке. Поставка се реализује у сарадњи са Геолошком и Хидрометеоролошком школом, као и Рударско-геолошким факултетом, а посетиоци ће током четири дана трајања манифестације кроз тематске радионице имати прилику да се детаљније информишу о овом важном енергенту - његовом саставу, намени, значају, као и начину експлоатације и транспорта гаса до корисника. У оквиру експерименталног програма поставке сви заинтересовани ће такође имати прилику да се фотографишу са пламеном који настаје паљењем пене од метана, основног састојка природног гаса.


# НИС фестивал Алексиначка гимназија наука фестивал науке
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима