Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

NIS ugostio učenike aleksinačke gimnazije na Festivalu nauke

rss

04.12.2015. B92

Više od 40 učenika gimnazije iz Aleksinca posetilo je danas interaktivnu i edukativnu postavku „Zemni ili prirodni gas“ sa kojom se kompanija NIS predstavlja u okviru Devetog festivala nauke.

NIS ugostio učenike aleksinačke gimnazije na Festivalu nauke

Među njima su bili i polaznici rusko-srpskog dvojezičnog odeljenja, čije je otvaranje podržala kompanija NIS u okviru projekta „Energija znanja“.

Mladim aleksinačkim gimnazijalcima prezentovane su zanimljivosti o prirodnom gasu, njegovom nastanku i primeni, kao i značaju, načinu eksploatacije i transportu ovo prirodnog energenta. Učenici nisu mogli da sakriju svoje oduševljenje eksperimentalnim delom postavke u okviru koje su imali mogućnost da se fotografišu uz „plamen“, koji nastaje paljenjem pene od metana, kao i da se oprobaju u sklapanju modela molekula gasova koji čine prirodni gas.

Gimnazija u Aleksincu predstavlja dobar primer saradnje NIS-a sa obrazovnim institucijama, a osim odeljenja za dvojezičnu nastavu, NIS je pomogao i adaptaciju i opremanje informatičkog kabineta u ovoj obrazovnoj ustanovi.

NIS je i ove godine prepoznao potencijal Festivala nauke kao naučne smotre koja predstavlja svet nauke na poseban i pristupačan način - kroz igru, zabavu i interakciju sa publikom. Kao jedna od vodećih energetskih kompanija u regionu, NIS se u svim oblastima svog poslovanja oslanja na primenu novih tehnologija i inovacija. U skladu sa sloganom «Budućnost na delu», NIS pruža podršku projektima i inicijativama koje podstiču razvoj nauke i doprinose iznalaženju novih naučnih otkrića.

NIS je treću godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke, najveće naučne manifestacije u regionu, koji je ove godine, u cilju promocije značaja nauke i naučnih dostignuća, okupio više od 600 naučnika i naučnih demonstratora iz celog sveta.

Pod sloganom „Čuda su svuda“, Festival nauke, koji se i ove godine realizuje uz podršku NIS-a, po deveti put otvorio je svoja vrata za posetioce i ljubitelje nauke. Ova najznačajnija regionalna naučna manifestacija trajaće do 6. decembra na Beogradskom sajmu.

NIS je treću godinu zaredom generalni sponzor Festivala koji je ove godine okupio blizu 600 naučnika i naučnih demonstratora sa ciljem da se promoviše značaj nauke i naučnih dostignuća, kao i da se na jedinstven i zabavan način svet nauke približi najmlađim istraživačima.

„Zemni ili prirodni gas“ naziv je edukativne i interaktivne postavke sa kojom se kompanija NIS predstavlja na ovogodišnjem Festivalu nauke. Postavka se realizuje u saradnji sa Geološkom i Hidrometeorološkom školom, kao i Rudarsko-geološkim fakultetom, a posetioci će tokom četiri dana trajanja manifestacije kroz tematske radionice imati priliku da se detaljnije informišu o ovom važnom energentu - njegovom sastavu, nameni, značaju, kao i načinu eksploatacije i transporta gasa do korisnika. U okviru eksperimentalnog programa postavke svi zainteresovani će takođe imati priliku da se fotografišu sa plamenom koji nastaje paljenjem pene od metana, osnovnog sastojka prirodnog gasa.


# NIS festival Aleksinačka gimnazija nauka festival nauke
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima