Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Млада Алексинчанка међу 130 најбољих научних истраживача

rss

11.12.2018.

Ученица Алексиначке гимназије, Анастасија Бранчић, учествовала је на 17. конференцији "Корак у науку" у ИС Петница

Фото: Фејсбук

2. децембра је завршена седамнаеста по реду конференција "Корак у науку"- централна годишња манифестација Истраживачке станице Петница. На њој су, као и претходних година, били представљени најуспешнији истраживачки пројекти у области природних, друштвених и техничких наука. Међу 130 одабраних радова младих истраживача из целе Србије и региона, и ове године се нашао рад Анастасије Бранчић, ученице 4. разреда српско-руског природно- математичког одељења Алексиначке гимназије.

Тема овогодишњег Анастасијиног пројекта је била "Могућности примене типолошко-функционалних анализа на различитим типовима лонаца у оквиру објеката са локалитета Јерини град - Бранговић". Овај мултидицсиплинарни пројекат на коме је радила заједно са колегиницом, представљао је прави изазов јер је био веома комплексан и подразумевао је разне хемијске анализе у комбинацији са археолошким анализама на керамичким остацима из V и VI века. Презентација и одбрана рада су изазвали велику пажњу посетилаца конференције, што је за Анастасију била највећа могућа сатисфакција за уложени труд.

Анастасија је већ прекаљени петничар. Она је претходне 3 године успешно похађала све семинаре из области археологије у ИС Петница и постала један од најмлађих сарадника ове јединствене образовне институције код нас. Анастасија успева да усклади све своје обавезе у школи са петничким семинарима, што тражи велики додатни рад и повремено одсуствовање из школе. А да су се Анастасијин труд, рад и жртва исплатили, потврђује чињеница да је у овогодишњој Петничкој свесци објављен њен прошлогодишњи рад из археологије "Анализа животињских костију из виле са стамбеним и економским делом са локалитета Анине у Ћелијама", који је у априлу био представљен у галерији САНУ заједно са другим најуспешнијим петничким радовима.

У Сташином случају, све постаје јасније кад знамо да је археологија њена највећа љубав и будућа професија. Анастасија воли природне науке, због чега неупућенима може изгледати потпуно неоснованим или необичним њено занимање за археологију. И ако рођена у крилу хуманистичких наука, посебно историје, археологија се данас не може замислити без спреге са природним наукама. Анастасијин пример уједно потврђује да за бављење науком нису довољне само амбиције, потребно још много тога: изузетна заинтересованост, велики рад, истрајност, учење и стално усавршавње, а надасве- љубав према науци.

Драга наша Сташа, желимо ти да оствариш своје снове!

Да подсетимо, сви наши ученици билингвалних одељења већ 4 годину похађају одабране семинаре у ИС Петница потпуно бесплатно, захваљујући компанији НИС!

Извор: Алексиначка гимназија


# Алексиначка гимназија наука Анастасија Бранчић ИС Петница
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима