Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nenad Stanković: "Prevoz đaka plaćaćemo kako zakon nalaže"

rss

03.03.2015. izvor: Južne vesti

Kako je objasnio predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković, finansiranje prevoza đaka je obustavljeno zbog Člana 69. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji propisuje da "učenik kome je na osnovu zahteva roditelja, odn. staratelja omogućeno da pohađa školu van područja kome pripada ima pravo na besplatan prevoz samo u okviru školskog područja u kojem ima prebivalište.“

Nenad Stanković: "Prevoz đaka plaćaćemo kako zakon nalaže"

Prethodnih godina je, kako smatra Stanković, takvo finansiranje bilo moguće "zato što se nije imala u vidu zakonska utemeljenost ove prakse koju, upravo iz razloga što se radi o osnovnoškolcima iz ruralnih sredina, niko nije dovodio u pitanje."

Roditelji su bili nezadovoljni i što su za prestanak finansiranja saznali skoro mesec dana nakon takve odluke, jer je škola takav dopis dobila tek 29. januara.

Pomenuti dopis poslat je sa zakašnjenjem zato što smo u tom periodu pokušavali da nađemo drugi model ili način finasiranja pomenutog prevoza učenika, nažalost bezuspešno - kaže Stanković.

Kao jedino moguće rešenje ovog problema on vidi "postupanje po zakonu".

Prevoz đaka plaćaćemo kako zakon nalaže - „samo u okviru školskog područja u kojem ima prebivalište“. Iako roditelji imaju slobodu izbora škole za svoju decu, to automatski ne podrazumeva i obavezu lokalne samouprave oko plaćanja - dodaje Stanković.

Ipak, roditelji se nadaju da će na sutrašenjem sastanku sa predsednikom Opštine postići dogovor.

Podsećamo, osnovnoj školi "Branislav Nušić" u niškom selu Donja Trnava od juče nedostaju 24 đaka iz obližnjeg aleksinačkog sela Draževac, jer su, nakon odustajanja Opštine Aleksinac da finansira njihov prevoz, roditelji odlučili da ih u školu ne šalju.

Problem je u tome što đaci žive na teritoriji Opštine Aleksinac, a školuju se na teritoriji Grada Niša, pa se zbog toga i u Opštini i u Gradu ograđuju od finansiranja prevoza ovih đaka uz obrazloženje da za to "nema zakonskog osnova".

Uz obaveštenje školi da je primedbu na plaćanje ovih troškova dala Državna revizorska institucija zbog "nenamenskog trošenja budžetskih sredstava", Opština Aleksinac ukinula je finansiranje prevoza još 1. januara.

Od tada su se roditelji, kako pričaju, snalazili kako su znali. Škola je obezbedila prevoz za prvih desetak dana drugog polugodišta, zatim su deca nedelju dana odsustvovala iz škole, da bi zatim oko finansiranja troškova pomagali sami nastavnici.

Pošto pregovori oko pronalaženja rešenja za ove đake između roditelja, predstavnika škole, Opštine Aleksinac i Grada Niša bezuspešno traju oko 2 meseca, roditelji su rešili da ih u školu od juče i ne šalju.

"Bilo nam je obećano da će Opština Aleksinac i Grad Niš plaćati po pola, ali posle su rekli da ni za to nema zakonskog osnova. Šta će sad osmaci? Uskoro im je prijemni, od toga im zavisi budućnost. Mogli su s tom odlukom da sačekaju bar do kraja godine. Deca ispaštaju, a nisu kriva." - kaže Jovica Mitrović, roditelj jednog petaka.

Kao rešenje nudi se preseljenje đaka u školu na teritoriji Aleksinca, ali je ona od Draževca udaljena skoro 10 kilometara, duplo više od ove u Donjoj Trnavi, a deca bi od autobuske stanice do nje morala da pešače magistralnim putem skoro kilometar.

"Deca bi hodala i po nevremenu da pešače magistralom što je potpuno nebezbedno. Zašto da menjamo školu u koju naša deca idu decenijama, i to usred školske godine?" - pita Mitrović.

Direktor OŠ u Donjoj Trnavi, Marko Ristić, kaže da se za pomoć obraćao i Upravi za obrazovanje Niša i Školskoj upravi Niš i da ni oni nisu uspeli da pronađu pravni osnov da Grad preuzme odgovornost plaćanja.

Problem sa prevozom učenika se javlja i u drugim školama na području Niša, pre svega zbog siromaštva.

"Kao direktor škole, nemam nameru da nekog prozivam i tražim krivca, već isključivo imam želju da se deca vrate u klupe i da se ispoštuje volja roditelja. Ova škola ima đake iz Draževca već 70 godina. Ako sada zbog manje od 80.000 dinara mesečno izgubimo odeljenje, i posao 14 nastavnika biće ugrožen." - kaže Ristić.

Dodaje da se ovakvim odlukama ugrožava i Ustavom zagarantovano pravo dece na besplatno školovanje.

Mesečna kartica košta oko 3.300 dinara, što znači da bi za kartice 24 učenika trebalo svakog meseca izdvajati 79.200 dinara.

Komentara: 4


# prevoz budžet opština Draževac škole Nenad Stanković škola revizija Donja Trnava učenici Jovica Mitrović Marko Ristić DRI Branislav Nušić
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+13) (-3)

  Perkan 03.03.2015.
  Šta je ŠKOLSKO PODRUČJE?
  Bili ste dužni da, preko Revizora, tražite mišljenje Ministarstva o ovom terminu,
  Ja da sam predsednik, taj mi ne bi izašao na vrata. Ili više ne bih bio predsednik.
  Ali budući, da ga je on nahvatao za još mnogo toga, ovaj nije smeo ni da opepeli.
  Zato sada deca ispaštaju.

 • (+9) (-3)

  aleksinčanka 03.03.2015.
  Taj član zakona je donet juče GOSPODINE?

 • (+5) (-0)

  bibi 03.03.2015.
  Sad kad predsednik sracuna kolko kombi trosi, pa podeli ,pomnozi i kaze ako roditelji imaju drugu alternativu ja prihvatam, vec vidjeno sa nekom drugom mladjom decom. Ali ide maca oko tebe....pa dodje i red na macu ..

 • (+7) (-1)

  zdrav razum 03.03.2015.
  "zato što se nije imala u vidu zakonska utemeljenost ove prakse koju, upravo iz razloga što se radi o osnovnoškolcima iz ruralnih sredina, niko nije dovodio u pitanje."
  Mene bi sramota bilo da lazem narod koji me je birao i ciji novac trosim kao da je moj. Ali svako ima svoju čast, ime i obraz. Vaš je predsedniče, takav kakav je. U dopisu sve piše, datum sve govori, tako da pozivanje na bilo šta drugo, jednostavno nije istina.
  Imate priliku sutra da nam dokazete da smo glasali za pravog čoveka. Iskoristite je u ime dece.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima