Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Најављена нова мрежа судова

rss

23.09.2012. Извор: Политика, агенције, Алексинац.Нет

Није оправдано да судије и запослени из Алексинца сваког дана путују 30 километара до Ниша и назад, а да при томе седе једни другима у крилу, док судска зграда у Алексинцу зврји празна и греје се.

Најављена нова мрежа судова

Промењена судска мрежа више ће личити на стару него на нову. Дугови Министарства правде мере се милијардама, јер су трошкови путовања због укинутих судова огромни, речено је јуче на скупу кривичара на Златибору, коме присуствује око три стотине судија, тужилаца и адвоката.

– Министарство правде затрпано је предлозима да Србија поново има 125 основних судова. Вратићемо већину судова. Није оправдано да судије и запослени из Алексинца сваког дана путују 30 километара до Ниша и назад, а да при томе седе једни другима у крилу, док судска зграда у Алексинцу зврји празна и греје се – рекао је државни секретар Министарства правде Данило Николић, некадашњи председник Окружног суда у Нишу и један од неизабраних у општем избору судија 2009. године.

Најавио је да ће Виши суд у Београду бити подељен на два суда, јер је тешко управљати судом у коме ради 120 судија, а притомепокрива огромну територију, на којој је више од милион становника.

– Са четири апелациона суда не може се успоставити јединствена судска пракса. Зато се сада размишља о једном апелационом суду, чије ће седиште и служба судске праксе бити у Београду, а одељења у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу – рекао је Данило Николић.

Истакао је да ће министарство учинити све да укине „транзитни туризам у правосуђу”, за који судије нису криве, јер многи против своје воље проводе радну недељу у другом граду, одвојени од породице.

– Они који су одлучивали о томе нека то носе као свој крст. Питање њихове одговорности вероватно ћете постављати управо ви судије. Јер, не може бити неодговоран неко ко је на највишим функцијама доносио одлуке које су сто одсто поништене – рекао је Николић.


Судови се враћају у Шид, Сенту, Сјеницу...

За сада 11 градова испуњава критеријуме да буду кандидати за поновно отварање суда, а биће један апелациони суд уместо садашња – четири

Судови ће бити враћени у Шид, Сенту, Сјеницу, Бујановац, Књажевац, Кладово, Стару Пазову, Ивањицу, Алексинац, Димитровград, Аранђеловац и у још неколико градова, сазнаје „Политика”. Ових 11 градова за сада су кандидати који испуњавају услове да им се врати укинути суд.

Реч је о градовима који се налазе у пограничним подручјима, или о градовима са великом територијом и бројем становника, али и о вишенационалним срединама, као што је Сента. То су критеријуми на основу којих је радна група Министарства правде опредељена да врати судове у већ постојеће судске зграде у овим местима.

То није коначан списак судова који се „враћају кући” својим грађанима. Јер, очекује се да неколико десетина места у Србији буде поново уписано на мапу судске мреже.

Један од критеријума био је, како сазнајемо, податак о томе да ли су укинути судови пре реформе имали више од осам судија по једном суду.

Систематизацију нових радних места мора донети Високи савет судства, јер се очекује повратак око 400 до 500 раније неизабраних судија.

Све одлуке о изменама у мрежи судова и распореду судија морају бити донете најкасније у децембру, како би од 1. јануара могла да почне са радом опорављена судска мрежа, са судијама у пуном саставу, речено је јуче на семинару кривичара на Златибору, које се већ 20. пут одржава у организацији Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу.

– Повећање броја основних судова је најважнија промена у мрежи судова – рекао је на Златибору Данило Николић, државни секретар Министарства правде и државне управе.

– Почетком 2010. године било је укупно 125 судова, али не можемо вратити судове у све градове. И неке судске јединице биће укинуте. Држава нема времена и новца да удовољава политичким захтевима. Отварање судова траже и средине које их никада нису имале – објаснио је Николић.

Како сазнајемо, нову организацију мреже судова неће пратити и мрежа тужилаштава, јер тужилаштва раде само кривичне предмете, а судови суде у свим врстама спорова.

Споменуто је и да ће Републичко јавно тужилаштво добити нови пословни простор у згради Војнотехничког института Војске Србије у Катанићевој улици број 15 у Београду.

Најављено је и да државу очекују тужбе неизабраних судија и тужилаца за нематеријалну штету која им је нанета одлукама Високог савета судства.


Називи остају

Основни и виши судови – остају као називи, а по свему судећи, неће се враћати ранији називи – општински и окружни!


Захтев и из општине

Одборници Скупштине општине Алексинац једногласно су донели закључак којим траже да се приликом измене Закона о седиштима судова и јавних тужилаштава, ове правосудне институције врате у град на Моравици где им је деценијама било седиште.

За овај захтев добили су подршку колега из суседне општине Ражањ.

У образложењу закључка, Алексинчани наводе да суд у граду на Моравици има традицију од 1832. године и да покрива територију од 707 квадратних километра са око 56.000 становника у чак 72 насеља, док територија општине Ражањ, где се налазила судска јединица захвата површину од 280 квадратних километра са близу 20.000 становника у 23 насеља.

Уколико се ова неправда уведена пре скоро три године отклони, тридесетак судија и службеника више не би сваког јутра у 6.30 испред алексиначког Дома културе минибусом одлазило на посао у нишку Палату правде. Држава би само за њихове путне трошкове годишње уштедела око 30.000 евра (толико вреди двособан стан у Алексинцу, а једноипособан у Нишу), а према неким рачуницама чак 100 милиона динара износила би годишња уштеда грађана-парничара, адвоката и других учесника у поступку само за путне трошкове.

У Алексинцу већ постоји реновирана и опремљена зграда, спремна за судије, а слично је и у Ражњу у којем се сада суде само парнице, док су сви кривични поступци (најмање 600 годишње) у Нишу. До пресуђења буде и по неколико рочишта и увек странке морају да путују у Ниш, из појединих ражањских села и по 100 километра у једном правцу, а слично је и са удаљенијим селима у општини Алексинац. То не само што кошта, већ је понекад потребно и да се негде коначи због нередовних аутобуских линија.


Скупља и спорија правда

Да би грађани, на пример, добили уверење да нису осуђивани, које су раније могли да узму у Алексинцу без накнаде, сада за путне трошкове до Ниша плаћају најмање 600 динара. Исто је и са овером исправа (уговора, изјава...) које се употребљавају у иностранству, као и за поступања у кривичним поступцима (истрага и, наравно, суђење)... У Ниш, због налога по одређеном поступку морају и из полиције, а раније су од Полицијске станице до суда прелазили само двадесетак метара. То успорава преткривичне и кривичне радње.



# апелациони суд
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима