Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчанин купио плац на Бовну, али није могао да се укњижи због другог купца чији је уговор нестао из Суда

rss

21.06.2021. Јужне вести

Прошло је 12 година откако је Милан Вељковић из Алексинца купио део плаца на Бованском језеру, али је после неколико година, када је почео да гради викендицу и желео да се укњижи у Катастар, сазнао да је цео плац укњижен на друго име.

Алексинчанин купио плац на Бовну, али није могао да се укњижи због другог купца чији је уговор нестао из Суда

Управо је купопродајни уговор другог власника закомпликовао цео случај, јер је 2019. године нестао из Основног суда у Алексинцу, па Вељковићу није јасно како је је могуће да се плац води на нечије име, када нема за то и доказа.

Према изјави и овлашћењу које је оверио Суд у Алексинцу, Вељковић је 1. децембра 2009. године купио део плаца на Бовну у износу од 1.500 евра. Део плаца је купио од власника који су пре тога имали заједнички посед са алексиначким тужиоцем Иваном Митровићем, да би касније дошло до физичке деобе.

Проблем се јавља када је, како каже Вељковић, после неколико година од куповине отишао да се укњижи у Катастар, али му то није успело јер је сазнао да је цео посед припао управо Митровићу са којим је 3. децембра 2009. године склопљен и купопродајни уговор.

Ја сам 1. децембра купио тај плац, они су 3. направили тај фалсификат за који могу да кажем да личи на фалсификат из пуно разлога. И са тим овереним уговором је судија отишла у Катастар и свог мужа укњижила као власника 1/1. Они су апсолутно знали да сам ја то купио, али они су све време ћутали и ја сам практично сазнао кад сам отишао у Катастар да је то то - сматра Вељковић.

Недавно је настао још један проблем, јер каже да је купопродајни уговор којим је Митровић постао власник плаца нестао из Суда у Алексинцу.

Тај спорни купопродајни уговор 2019. године нестаје из Суда, али се даље користи на Суду. Задња тужба коју сам писао је за утврђење ништавости тог купопродајног уговора, мени је Основни суд у Алексинцу то одбацио - каже он.

Истиче да је уговор нестао и у Катастру. Из Основног суда у Алексинцу потврђују информацију, те наводе да се сада у тој институцији не налази оригинал већ фотокопије уговора, као и фотокопије одговарајућег овлашћења за закључење уговора. Предмет ће истичу бити реконструисан у законском року.

Ближе објашњавамо да је исти закључен код тадашњег Општинског суда у Алексинцу те да је тачан податак да је оригинал купопродајног уговора нестао из архиве Основног суда у Алексинцу, што је утврђено почетком 2020. године. Сходно одредбама Судског пословника, 03.03.2020. године издата је наредба за реконструкцију наведеног предмета - наводе из Суда.

Додају да се оригинал уговора не налази ни у Пореској управи, као ни у Катастру.

Напомињемо да је везано за нестанак оригинала уговора Полицијској управи Ниш Одељења за корупцију достављен извештај са именом радника који је био задужен тим уговором и са напоменом да је тај радник због других злоупотреба већ осуђен, тако да не ради више у Суду, а у погледу губитка наведеног уговора значи води се поступак код Полиције и код Тужилаштва - додају.

Предмет пред Апелационим судом

Викендицу коју је почео да гради на Бовну, Вејковић истиче да је морао да отуђи.

16.децембра он мени нуди да му уступим део плаца, ја сам ту задржао један ар ово сам њему уступио за 650 евра и то је сад предмет спорова на Апелационом суду, како он купује од мене који сам невласник. Како се он води као власник, ако нема уговор, тај предмет је на Апелационом суду сада - додаје.

Новинари Јужних вести су позвали и тужиоца Ивана Митровића, али он није желео да коментарише ништа у вези са предметом о коме говори Вељковић.

То је нека парница између нас, тако да о томе не бих да дајем никакве изјаве, о томе се води судски поступак, у току је. То што он коментарише судске поступке које су у току треба њему да је на част, а ја то не желим да радим због моје позиције и моје референце и свега тога - навео је Митровић.

Помоћ је, каже Вељковић, тражио од свих надлежних институција, писао је и председнику Србије, као и удружењу тужилаца, али није добио одговор.

Извор


# суд Бован Милан Вељковић апелациони суд
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима