Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Набујале реке у Алексинцу под контролом. Критично у Мозгову. Расте Јужна Морава у Витковцу и Доњем Љубешу

rss

16.05.2014. Радио Алексинац

Иако током дана није било кише у Алексинцу, због проглашене ванредне ситуације, Штаб за ванредне ситуације редовно прати стање на терену, а екипе које дежурају 24 сата интервенишу по потреби.

Набујале реке у Алексинцу под контролом. Критично у Мозгову. Расте Јужна Морава у Витковцу и Доњем Љубешу

Како за Радио Алексинац истиче ПР општине Алексинац Урош Величковић, све расположиве екипе Јавног предузећа за стамбено-комуналну делатност су јуче и данас биле ангажоване на изградњи одбрамбених насипа, прочишћавању водопропуста и јаркова, усмеравању бујица и потока, као и чишћењу наноса са путева. Интервенисано је у великом броју насеља, у Мозгову, Катуну, Пруговцу, Глоговици, Вакупу, Краљеву, као и у самом Алексинцу, где су током претходне ноћи и припадници Војске Србије активно помагали у изградњи одбрамбених насипа дуж реке Моравице.

- Слободно се може рећи да су радови дали ефекта с обзиром на то да је у већини критичних подручја ситуација сада под контролом. Најтежа ситуација и даље је у Мозгову где је набујала река однела неколико водопропуста, укључујући и прелаз преко ње, као и један део пута остављајући двадесетак домаћинстава, неких 80 људи, одсеченим од остатка села. Треба рећи и да нема животно и материјално угрожених.

Поред Мозгова, ноћас и данас било је критично и у Витковцу и Доњем Љубешу, где је Јужна Морава почела да се излива и да плави атаре тих села. Започета је и евакуација стоке из угрожених подручја.

На Јужној Морави је предузеће „Водопривреда“ Ниш увело меру редовне одбране од поплава, што подразумева константно праћење стања на реци.

На акумулацији Бован ситуација је под контролом, а тренутно се испушта нешто мање од 15 кубних метара воде у секунди.

Из општинског Штаба поручују да ванредна ситуација остаје на снази јер се наредних дана очекују нове падавине. Сви надлежни локални органи наставиће и током викенда да из сата у сат прате ситуацију на терену, а свуда где се укаже потреба за тим, биће интервенисано.

Коментара: 0


# Јужна Морава Катун Глоговица Краљево Витковац Доњи Љубеш поплава Урош Величковић Мозгово Пруговац Вакуп Радио Алексинац штаб за ванредне ситуације ванредна ситуација
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима