Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nabujale reke u Aleksincu pod kontrolom. Kritično u Mozgovu. Raste Južna Morava u Vitkovcu i Donjem Ljubešu

rss

16.05.2014. Radio Aleksinac

Iako tokom dana nije bilo kiše u Aleksincu, zbog proglašene vanredne situacije, Štab za vanredne situacije redovno prati stanje na terenu, a ekipe koje dežuraju 24 sata intervenišu po potrebi.

Nabujale reke u Aleksincu pod kontrolom. Kritično u Mozgovu. Raste Južna Morava u Vitkovcu i Donjem Ljubešu

Kako za Radio Aleksinac ističe PR opštine Aleksinac Uroš Veličković, sve raspoložive ekipe Javnog preduzeća za stambeno-komunalnu delatnost su juče i danas bile angažovane na izgradnji odbrambenih nasipa, pročišćavanju vodopropusta i jarkova, usmeravanju bujica i potoka, kao i čišćenju nanosa sa puteva. Intervenisano je u velikom broju naselja, u Mozgovu, Katunu, Prugovcu, Glogovici, Vakupu, Kraljevu, kao i u samom Aleksincu, gde su tokom prethodne noći i pripadnici Vojske Srbije aktivno pomagali u izgradnji odbrambenih nasipa duž reke Moravice.

- Slobodno se može reći da su radovi dali efekta s obzirom na to da je u većini kritičnih područja situacija sada pod kontrolom. Najteža situacija i dalje je u Mozgovu gde je nabujala reka odnela nekoliko vodopropusta, uključujući i prelaz preko nje, kao i jedan deo puta ostavljajući dvadesetak domaćinstava, nekih 80 ljudi, odsečenim od ostatka sela. Treba reći i da nema životno i materijalno ugroženih.

Pored Mozgova, noćas i danas bilo je kritično i u Vitkovcu i Donjem Ljubešu, gde je Južna Morava počela da se izliva i da plavi atare tih sela. Započeta je i evakuacija stoke iz ugroženih područja.

Na Južnoj Moravi je preduzeće „Vodoprivreda“ Niš uvelo meru redovne odbrane od poplava, što podrazumeva konstantno praćenje stanja na reci.

Na akumulaciji Bovan situacija je pod kontrolom, a trenutno se ispušta nešto manje od 15 kubnih metara vode u sekundi.

Iz opštinskog Štaba poručuju da vanredna situacija ostaje na snazi jer se narednih dana očekuju nove padavine. Svi nadležni lokalni organi nastaviće i tokom vikenda da iz sata u sat prate situaciju na terenu, a svuda gde se ukaže potreba za tim, biće intervenisano.

Komentara: 0


# Južna Morava Katun Glogovica Kraljevo Vitkovac Donji Ljubeš poplava Uroš Veličković Mozgovo Prugovac Vakup Radio Aleksinac vanredna situacija
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima