Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

За сада нема опасности од изливања Бованског језера

rss

16.05.2014. Радио Алексинац

У овом тренутку у Бованско језеро из Моравице и Јошањичке реке дотиче око 30 кубика воде, али се истовремено у Моравицу, низводно од бране, испушта око 15 кубика воде, изјавио је за Радио Алексинац инжењер Света Ранђеловић.

За сада нема опасности од изливања Бованског језера

Ниво акумулације расте између седам и осам сантиметара на сат, а како до прелива има око четири метра резервног простора, наредна три или четири дана нема бојазни од изливања Бованског језера без обзира на обилније падавине које се најављују.

Иако акумулација овај поплавни талас, бар за сада, може да прихвати, проблем представљају бујице и потоци низводно од бране који се изливају и плаве насељена места и оранице, али и повећавају ниво Моравице. Наредних дана ће неколико објеката бити угрожено и то углавном оних који су у улицама Јужноморавских бригада и у Задружној, а који су изграђени у водотоку реке.

 

Проглашена ванредна ситуација на територији општине Алексинац

Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац на јучерашњој седници донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији читаве општине. Ова одлука уследила је због опасности од појаве бујучних водотокова, јер су се бројне мање реке и потоци у селима наше општине већ излили или постоји опасност од њиховог изливања.

Најкритичнија ситуација у овом тренутку је у селу Мозгову, где се мозговачка река излила, однела пут и две бандере Телекома Србије, а неколико домаћинстава одсекла од остатка села. Поред Мозгова, критично је и у селима Катун и Станци, где су потоци близу изливања. У Црној Трави се активирало клизиште, па је угрожена једна кућа. Јужна Морава је за сада у свом кориту, али се очекује повећање њеног водостаја наредних дана.

 

На ванредно сазваном кризном штабу извештаје су поднеле службе које су активне у оваквим ситуацијама. Директор Јавног предузећа за путеве обавестио је чланове Штаба да је уведено дежурство, као и да су у сваком тренутку спремна четири камиона и две машине, а обезбеђено је 1000 џакова и песак.

Директор Водовода је истакао да је ниво воде на Бованском језеру за сада на граници, као и да се тренутно испушта 14 кубика воде, тако да проблема неће бити чак иако се овакве падавине наставе и у наредна три дана.

Проблема ће међутим бити са струјом, јер је смањена производња електричне енергије за 15 процената. О распореду и трајању планских искључења, која се очекују већ од поподнева, грађани ће детаљније бити обавештени путем медија, поручују из Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац.

 

Коментара: 0


# Јужна Морава Бованско језеро Катун поплава Радио Алексинац штаб за ванредне ситуације ванредна ситуација
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима