Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"И ја се борим" за децу оболелу од рака

rss

15.02.2016. Танјуг, Алексиначке вести

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР организовало је данас, поводом 15. фебруара - Светског дана деце оболеле од рака, акције подршке у више од 20 градова у Србији свим малишанима који се лече од ове болести.

"И ја се борим" за децу оболелу од рака

Под слоганом "И ја се борим" у Новом Саду, Зрењанину, Суботици, Руми, Бачкој Паланци, Београду, Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Чачку, Ивањици, Шапцу, Смедеревској Паланци, Лесковцу, Пожаревцу, Ваљеву, Новом Пазару, Врању, Алексинцу, Пироту и Убу тачно у 13 часова пуштено је ка небу стотине шарених балона подршке.

Активисти и активисткиње НУРДОР-а у Алексинцу су испред просторија ОТИС-а у центру града 12 до 14 часова делили пропагандни материјал, а грађани су, као и у осталим градовим, могли да куповином балона или промотивних артикала дају свој допринос изградњи новог дечјег хемато-онтолошког одељења у Нишу.

Алексинчани су тим поводом прикупили 18.310 динара.

Грађани су могли да се фотографишу са посебним фото рамовима са великим зеленим Хулковим рукавицама и да, као знак подршке, поделе фотографије на друштвеним мрежама.

Председник УО Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) Тодор Манчић рекао је за Танјуг да у Србији годишње од малигних болести оболи око 350 деце, али добро је да се проценат излечења повећава из године у годину.

Најчешће малигно обољење код деце је, према његовим речима, леукемија, а проценат успешности лечења је између 70 и 85 процената.

"И сваке године се повећава, на нашу радост. Али повећава се и број новооболеле деце. Немамо регистар на основу ког бисмо могли да закључимо како се креће обољевање и лечење деце, и то је један од циљева, да држава статистички обради те податке, да бисмо направили план", рекао је Манчић у изјави Танјугу.

Малигне болести код деце имају посебну димензију, јер погађају породицу, као примарно окружење болесног малишана у којем је неопходно пружити му љубав и адекватну негу.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је јуче да је то министарство предложило измене закона, да мајке деце оболеле од рака могу да буду неограничено уз своју децу и да примају 100 одсто зараде.

Манчић каже да је то велика ствар, за коју се НУРДОР годинама бори и додаје да се нада да ће до краја године те измене бити усвојене.

Појашњава и да се то не односи искључиво на мајку, већ на једног пратиоца детета, који би требало да има плаћено 100 одсто боловања и да буде све време уз дете, колико год да траје протокол лечења.

Он истиче и да Србија не заостаје за земљама у свету када је реч терапијама, као и да су услови лечења побољшани, што је довело и до повећања процента излечења, али истиче да постоји још простора за побољшање.

"Услови у којима се деца лече су један од кључних фактора и ми се трудимо да их побољшамо. Да што мање бораве у болницама, ако не морају, да родитељи буду уз њих", оцењује Манчић, који каже да су услови лечења деце у иностранству бољи и да се на томе још мора радити.

Окупљенима се у Алексинцу, личним искуством, обратила волонтер Наташа Стаменковић:

У име свих малишана и младих оболелеих од рака и у име нас из Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, који се о њима бринемо већ пуних 13 година – хвала вам што сте данас са нама!

Морамо бити свесни једне тешке чињенице да сваког дана у Србији једно дете оболи од рака.

Један такав дан је пре много година дошао и за моју породицу. И после свих година, сећање на борбу која је трајала више од две године још увек је живо. Ми родитељи окупљени у НУРДОР памтимо шта нам је све недостајало, памтимо страх, неизвесност.... НУРДОР је ту да родитељима који сада лече своје дете и пролазе кроз све оно што смо ми прошли помогне у тим најтежим данима, недељама, месецима, годинама....

Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти. Охрабрује, међутим, чињеница да је рак код деце излечив у преко 70% случајева, ако се дијагностикује на време и правовремено лечи.

Сврха овог обележавања је да се подстакне подизање друштвене свести о проблематици рака код деце, како би сви заједно подстакли унапређење квалитета лечења и опоравка и решавање системских питања као што је на пример питање боловања родитеља током лечења деце које износи минимум четири месеца. Нажалост, и даље наши родитељи не могу да буду уз своје дете до краја лечења, И оцекујемо да це надлежне установе донети позитивне одлуке по том питању.

Ове године НУРДОР отпочиње важан пројекат изградње и опремања новог дечијег хемато-онколошког одељења у Нишу. Пројекат је велики и на резултат ћемо сви бити поносни то ће бити прво педијатријско хемато-онколошко одељење по европским стандардима, једно одељење „по мери детета“ у Србији. Помоћ и подршка пријатеља нам је итекако потребна јер нам још недостаје 75.000 евра како би до краја године завршили прву фазу пројекта и ставили нови објекат под кров.

Хвала вам што сте данас овде са нама и што делите наше дубоко уверење да је брига о здрављу и животима малишана из целе Србије – заједничка мисија свих нас.

Овде смо да им кажемо да нас могу да рачунају, да смо ту за њих 365 дана у години, из године у годину. Овде смо и да се сетимо свих оних храбрих јунака који нису извојевали победу у страшној борби против рака.

Хвала вам на подршци!

Данашње акције део су кампање „И ја се борим" која за циљ има подизање свести јавности о малигним болестима код деце: Како препознати на време, како се борити и како и на који начин свако од нас може учествовати у стварању широке мреже солидарности у циљу помоћи и подршке оболелим малишанима и њиховим породицама.

Активности НУРДОР-а могу се пратити путем сајта и званичне Facebook странице удружења.


# рак деца хуманост НУРДОР волонтери Наташа Стаменковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима