Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"I ja se borim" za decu obolelu od raka

rss

15.02.2016. Tanjug, Aleksinačke vesti

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR organizovalo je danas, povodom 15. februara - Svetskog dana dece obolele od raka, akcije podrške u više od 20 gradova u Srbiji svim mališanima koji se leče od ove bolesti.

"I ja se borim" za decu obolelu od raka

Pod sloganom "I ja se borim" u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Rumi, Bačkoj Palanci, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Čačku, Ivanjici, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Leskovcu, Požarevcu, Valjevu, Novom Pazaru, Vranju, Aleksincu, Pirotu i Ubu tačno u 13 časova pušteno je ka nebu stotine šarenih balona podrške.

Aktivisti i aktivistkinje NURDOR-a u Aleksincu su ispred prostorija OTIS-a u centru grada 12 do 14 časova delili propagandni materijal, a građani su, kao i u ostalim gradovim, mogli da kupovinom balona ili promotivnih artikala daju svoj doprinos izgradnji novog dečjeg hemato-ontološkog odeljenja u Nišu.

Aleksinčani su tim povodom prikupili 18.310 dinara.

Građani su mogli da se fotografišu sa posebnim foto ramovima sa velikim zelenim Hulkovim rukavicama i da, kao znak podrške, podele fotografije na društvenim mrežama.

Predsednik UO Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Todor Mančić rekao je za Tanjug da u Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 350 dece, ali dobro je da se procenat izlečenja povećava iz godine u godinu.

Najčešće maligno oboljenje kod dece je, prema njegovim rečima, leukemija, a procenat uspešnosti lečenja je između 70 i 85 procenata.

"I svake godine se povećava, na našu radost. Ali povećava se i broj novoobolele dece. Nemamo registar na osnovu kog bismo mogli da zaključimo kako se kreće oboljevanje i lečenje dece, i to je jedan od ciljeva, da država statistički obradi te podatke, da bismo napravili plan", rekao je Mančić u izjavi Tanjugu.

Maligne bolesti kod dece imaju posebnu dimenziju, jer pogađaju porodicu, kao primarno okruženje bolesnog mališana u kojem je neophodno pružiti mu ljubav i adekvatnu negu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je juče da je to ministarstvo predložilo izmene zakona, da majke dece obolele od raka mogu da budu neograničeno uz svoju decu i da primaju 100 odsto zarade.

Mančić kaže da je to velika stvar, za koju se NURDOR godinama bori i dodaje da se nada da će do kraja godine te izmene biti usvojene.

Pojašnjava i da se to ne odnosi isključivo na majku, već na jednog pratioca deteta, koji bi trebalo da ima plaćeno 100 odsto bolovanja i da bude sve vreme uz dete, koliko god da traje protokol lečenja.

On ističe i da Srbija ne zaostaje za zemljama u svetu kada je reč terapijama, kao i da su uslovi lečenja poboljšani, što je dovelo i do povećanja procenta izlečenja, ali ističe da postoji još prostora za poboljšanje.

"Uslovi u kojima se deca leče su jedan od ključnih faktora i mi se trudimo da ih poboljšamo. Da što manje borave u bolnicama, ako ne moraju, da roditelji budu uz njih", ocenjuje Mančić, koji kaže da su uslovi lečenja dece u inostranstvu bolji i da se na tome još mora raditi.

Okupljenima se u Aleksincu, ličnim iskustvom, obratila volonter Nataša Stamenković:

U ime svih mališana i mladih oboleleih od raka i u ime nas iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, koji se o njima brinemo već punih 13 godina – hvala vam što ste danas sa nama!

Moramo biti svesni jedne teške činjenice da svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka.

Jedan takav dan je pre mnogo godina došao i za moju porodicu. I posle svih godina, sećanje na borbu koja je trajala više od dve godine još uvek je živo. Mi roditelji okupljeni u NURDOR pamtimo šta nam je sve nedostajalo, pamtimo strah, neizvesnost.... NURDOR je tu da roditeljima koji sada leče svoje dete i prolaze kroz sve ono što smo mi prošli pomogne u tim najtežim danima, nedeljama, mesecima, godinama....

Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70% slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči.

Svrha ovog obeležavanja je da se podstakne podizanje društvene svesti o problematici raka kod dece, kako bi svi zajedno podstakli unapređenje kvaliteta lečenja i oporavka i rešavanje sistemskih pitanja kao što je na primer pitanje bolovanja roditelja tokom lečenja dece koje iznosi minimum četiri meseca. Nažalost, i dalje naši roditelji ne mogu da budu uz svoje dete do kraja lečenja, I ocekujemo da ce nadležne ustanove doneti pozitivne odluke po tom pitanju.

Ove godine NURDOR otpočinje važan projekat izgradnje i opremanja novog dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Projekat je veliki i na rezultat ćemo svi biti ponosni to će biti prvo pedijatrijsko hemato-onkološko odeljenje po evropskim standardima, jedno odeljenje „po meri deteta“ u Srbiji. Pomoć i podrška prijatelja nam je itekako potrebna jer nam još nedostaje 75.000 evra kako bi do kraja godine završili prvu fazu projekta i stavili novi objekat pod krov.

Hvala vam što ste danas ovde sa nama i što delite naše duboko uverenje da je briga o zdravlju i životima mališana iz cele Srbije – zajednička misija svih nas.

Ovde smo da im kažemo da nas mogu da računaju, da smo tu za njih 365 dana u godini, iz godine u godinu. Ovde smo i da se setimo svih onih hrabrih junaka koji nisu izvojevali pobedu u strašnoj borbi protiv raka.

Hvala vam na podršci!

Današnje akcije deo su kampanje „I ja se borim" koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o malignim bolestima kod dece: Kako prepoznati na vreme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške obolelim mališanima i njihovim porodicama.

Aktivnosti NURDOR-a mogu se pratiti putem sajta i zvanične Facebook stranice udruženja.

video...

Komentara: 2


# rak deca humanost NURDOR volonteri Nataša Stamenković
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-0)

  Milan 15.02.2016.
  Bravo, sve pohvale za akciju :)

 • (+5) (-0)

  Aleksinac je danas bio Evropa 15.02.2016.
  Aleksinac je danas licio na svet.
  Svaka cast ljudima koji su ovo organizovali.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima