Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Tужилаштво тражи максималних осам година робије за возача "аутобуса смрти"

rss

27.02.2019. Блиц

Основно јавно тужилаштво у Нишу подигло је оптужни предлог и затражило максималну казну од осам година затвора за Милана Здравковића (31) званог Чудо из села Нозрина код Алексинца, возача “Ниш експресовог” аутобуса у којем је 21. децембра након судара са возом на пружном прелазу у Доњем Међурову страдало седам, а повређено је 29 путника.

Tужилаштво тражи максималних осам година робије за возача "аутобуса смрти"

Оптужним предлогом ОЈТ Здравковићу се на терет ставља да је непридржавајући се саобраћајних прописа изазвао тешку несрећу и тако починио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја.

Према наводима оптужног предлога Здравковић се тог јутра око 7.30 часова аутобусом у се кретао у смеру од Доњег Међурова ка Нишу, на редовној аутобуској линији Ново село – Ниш, али па по доласку испред пружног прелаза није застао да види наилази ли воз.

- Он се није се зауставио испред саобраћајног знака изричите наредбе „обавезно заустављање“ те није зауставио аутобус испред и у нивоу знака „Стоп“ и није осмотрио лево и десно, већ је све време гледао право, па је започео прелазак преко железничке пруге пре него што се уверио да наведену радњу може да изврши на безбедан и прописан начин и на тај начин није пропустио наведено шинско возило које се кретало по наведеној железничкој прузи гледајући са његове леве стране у смеру кретања аутобуса, због чега је док је аутобус био на путу преко железничке пруге дизел моторни воз чеоним делом ударио у леву бочну страну аутобуса, услед чега је предња гарнитура воза испала из шина, док се каросерија аутобуса физички раздвојила на два дела у висини средине аутобуса - стоји у оптужном предлогу.

Тужилаштво тражи да се по одржаном главном претМилан Здравковић - возачресу и изведеним доказима окривљени огласи кривим и осуди на казну затвора у тајању од 8 (осам) година,у коју му се има урачунати време проведено у притвору, теда му се изрекне мера безбедности забрана управљања моторним возилом „Д“ категорије у трајању од пет година од дана правноснажности пресуде, као и да се обавеже да накнади трошкове кривичног поступка, према трошковнику.

Основно јавно тужилаштво тражи и да се продужи притвор Здравковићу, због опасности од бекства, о чему ће одлучивати судија за претходни поступак Основног суда у Нишу.

- Услед наведених изузетно тешких последица кривичног дела које су настале, велике заинтересованости и осуде јавности и запрећене казне за кривично дело које је окривљеном стављено на терет, сматрамо да чине околности које указују на опасност од бекства окривљеног, због чега је оправдано продужење притвора - наводи се у оптужном предлогу.

Погинуло седам, повређено 29 путника

Како је „Блиц“ писао, у несрећи је погинуло седам особа, а 29 су повређене теже или лакше.

На лицу места погинули су Алекса Димитријевић (15) из Новог села и Богомир Лазић (75) и Данијела Станковић (48) из Чокота, док су у КЦ у Нишу у току операција, подлегли повредама Наташа Јанковић (42) и Маријана Коцић (16), обе из Чокота.

Гајтана Стаменковић (78) из Доњег Међурова преминула је 29. децембра у интентивној нези, а након ње, 2. јануара ове године и Властимир Ђорђевић (65) из истог села.

Тешко и лакше повређена су још 32 путника.

Извор


# Ниш експрес саобраћај саобраћајна незгода аутобус воз Милан Здравковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима