Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Настављено суђене за несрећу на прузи код Ниша

rss

17.05.2019. Политика

У Нишу се суди виновнику тешке несреће на прузи код Доњег Међурова, возачу аутобуса „Нишекспреса” Милану Здравковићу из Нозрине код Алексинца.

Фото: архива

У Вишем суду у Нишу данас је одржано друго рочиште у поступку против Милана Здравковића из села Нозрина у околини Алексинца, возача аутобуса „Нишекспреса”, који се терети са тешко кривично дело против безбедности саобраћаја. Здравковић је био за управљачем аутобуса који је саобраћао на линији приградског саобраћаја од села Чокот до Ниша и на који је у зору 21.децембра прошле године на пружном прелазу међународне пруге Београд-Ниш-Скопље, налетео путнички воз који је тог јутра са железничке станице у Нишу кренуо према Прокупљу. Од силине ударца воза аутобус препун путника у којем су били ученици средњих нишких школа из села у долини Јужне Мораве и запослени у Нишу, је препловљен и приликом несреће петоро путника је изгубило живот, а 38 било је повређено – шесторо је задобило лакше, а чак 32 тешке повреде.

Неколико дана касније још двоје путника из аутобуса преминуло је од задобијених повреда у овој трагедији, тако да је епилог несреће био седморо смртно страдалих особа. У тренутку несреће на пружном прелазу код Доњег Међурова није било рампи и неопходне сигнализације, а тог јутра у долини Јужне Мораве била је и густа магла. У судару воза и аутобуса тешко је био повређен и сам возач „Нишекспреса” Милан Здравковић, који је после опоравка у Клиничком центру Ниш одмах ухапшен, а после спроведене истраге започет је и судски поступак против њега.

 И на јучерашњем, као и на првом рочишту у Вишем суду пре двадесетак дана, саслушани су сведоци велике трагедије, којих је преко тридесет. Јуче је саслушано петоро преживелих, а у великој судници Палате правде било је присутно неколико десетина мештана села и најближих рођака и комшија страдалих.  Саслушан је и вештак саобраћајне струке, који је по налогу Вишег тужилаштва обавио вештачење услова и одговорност учесника саобраћаја тог јутра. Вештак је рекао да највећу кривицу за трагедију сноси возач аутобуса Здравковић који се није зауставио испред пружног прелаза, али и да одговорности за тешку несрећу има и код машиновође воза Владе Ракића, због неблаговременог упозорења доласка воза на пружни прелаз, као и железнице која није обезбедила пружни прелаз адекватном сигнализацијом.

Суђење, које су јуче током трајања рочишта прекидали гласни јецаји и плач родбине погинулих и повици присутних, поново је прекинуто и биће настављено средином јула саслушањем нових сведока и даљим извођењем доказа.

Извор: Политика


# Ниш експрес саобраћај саобраћајна незгода Нозрина пружни прелаз воз суђење Милан Здравковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима