Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tužilaštvo traži maksimalnih osam godina robije za vozača "autobusa smrti"

rss

27.02.2019. Blic

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za Milana Zdravkovića (31) zvanog Čudo iz sela Nozrina kod Aleksinca, vozača “Niš ekspresovog” autobusa u kojem je 21. decembra nakon sudara sa vozom na pružnom prelazu u Donjem Međurovu stradalo sedam, a povređeno je 29 putnika.

Tužilaštvo traži maksimalnih osam godina robije za vozača "autobusa smrti"

Optužnim predlogom OJT Zdravkoviću se na teret stavlja da je nepridržavajući se saobraćajnih propisa izazvao tešku nesreću i tako počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Prema navodima optužnog predloga Zdravković se tog jutra oko 7.30 časova autobusom u se kretao u smeru od Donjeg Međurova ka Nišu, na redovnoj autobuskoj liniji Novo selo – Niš, ali pa po dolasku ispred pružnog prelaza nije zastao da vidi nailazi li voz.

- On se nije se zaustavio ispred saobraćajnog znaka izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“ te nije zaustavio autobus ispred i u nivou znaka „Stop“ i nije osmotrio levo i desno, već je sve vreme gledao pravo, pa je započeo prelazak preko železničke pruge pre nego što se uverio da navedenu radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način i na taj način nije propustio navedeno šinsko vozilo koje se kretalo po navedenoj železničkoj pruzi gledajući sa njegove leve strane u smeru kretanja autobusa, zbog čega je dok je autobus bio na putu preko železničke pruge dizel motorni voz čeonim delom udario u levu bočnu stranu autobusa, usled čega je prednja garnitura voza ispala iz šina, dok se karoserija autobusa fizički razdvojila na dva dela u visini sredine autobusa - stoji u optužnom predlogu.

Tužilaštvo traži da se po održanom glavnom pretMilan Zdravković - vozačresu i izvedenim dokazima okrivljeni oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora u tajanju od 8 (osam) godina,u koju mu se ima uračunati vreme provedeno u pritvoru, teda mu se izrekne mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom „D“ kategorije u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti presude, kao i da se obaveže da naknadi troškove krivičnog postupka, prema troškovniku.

Osnovno javno tužilaštvo traži i da se produži pritvor Zdravkoviću, zbog opasnosti od bekstva, o čemu će odlučivati sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu.

- Usled navedenih izuzetno teških posledica krivičnog dela koje su nastale, velike zainteresovanosti i osude javnosti i zaprećene kazne za krivično delo koje je okrivljenom stavljeno na teret, smatramo da čine okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva okrivljenog, zbog čega je opravdano produženje pritvora - navodi se u optužnom predlogu.

Poginulo sedam, povređeno 29 putnika

Kako je „Blic“ pisao, u nesreći je poginulo sedam osoba, a 29 su povređene teže ili lakše.

Na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota.

Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intentivnoj nezi, a nakon nje, 2. januara ove godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela.

Teško i lakše povređena su još 32 putnika.

Izvor


# Niš ekspres saobraćaj saobraćajna nezgoda autobus voz Milan Zdravković
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima