Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осам година затвора због погибије осам путника на пружном прелазу

rss

04.03.2020. Политика

У Основном суду у Нишу после више одржаних рочишта у последњих годину дана, саслушања сведока и вештачења стручњака саобраћајне струке, Милан Здравковић (38), из околине Алексинца, возач „Ниш експреса”, проглашен је кривим за тешку саобраћајну несрећу и осуђен на осам година затвора.

Осам година затвора због погибије осам путника на пружном прелазу

Истом одлуком суда, Здравковићу је изречена безбедна мера забране управљања моторним возилима Д категорије у трајању од пет година после издржане затворске казне. Оптужница је, речено је у образложењу пресуде, теретила Здравкоића за тешко кривично дело против безбедности саобраћаја, односно за изазивање тешке несреће на пружном прелазу међународне железничке пруге Ниш-Скопље-Атина, код нишког села Доње Међурово, која се догодила 20. децембра 2018.године.

У тој несрећи погинуло је осморо путника из аутобуса на који је, на прелазу без рампи налетео воз, а 27 путника је теже или лакше повређено. Путници у аутобусу су били углавном ђаци из моравских села који су тог кобног јутра кренули на наставу у средњим школама у Нишу, као и један број мештана села у долини Јужне Мораве који су запослени у нишким предузећима, фирмама и установама и који су ишли на посао.

Здравковић се приликом управљања аутобусом није зауставио на знак „стоп” испред прелаза. У својој завршној речи заступник оптужнице је затражио казну затвора за Милана Здравковића у трајању од осам година затвора и забрану управљања могторним возилима Д категорије, што је суд прихватио.

Тужилац је посебно инсистирао на чињеници да окривљени возач није показао никакве знаке кајања, да се извинио жртвама страдалих на једном од претходно одржаних рочишта и то тек када је био притиснут доказима да се није зауставио испред пружног прелаза и да је он виновник трагедије.

Завршетку суђења и изрицању пресуде пруствиовали су скоро сви чланови породица поигнулих путника и велики број повређених у овој несрећи.

Извор


# Ниш експрес саобраћај саобраћајна незгода пруга воз Милан Здравковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима