Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Укинут притвор возачу "аутобуса смрти", браниће се са слободе

rss

16.03.2019. Блиц

Ванпретресно веће Основног суда у Нишу укинуло је средином седмице притвор Милану Здравковићу (31) из села Нозрина код Алексинца, возачу "Ниш експресовог" аутобуса у којем је 21. децембра након судара са возом на пружном прелазу у Доњем Међурову страдало седам а повређено 29 путника, сазнаје "Блиц".

Фото: архива

Основно јавно тужилаштво у Нишу се жалило на такву одлуку суда, понављајући свој став да би окривљеном за тешку несрећу требало продужити притвор због опасности од бекства па се очекује да Виши суд наредних дана одлучи по жалби. Но, жалба тужилаштва на задржава извршење судског решења тако да се Здравковић одмах нашао на слободи и у наставку кривичног поступка, до даљњег, браниће се са слободе.

Како је "Блиц" писао, Здравковић је ухапшен крајем проМилан Здравковићшле године због сумње да је крив за изазивање тешке несреће чиме је починио тешко дело против безбедности јавног саобраћаја након чега му је одређен притвор. Крајем фебруара, Основно јавно тужилаштво подигло је оптужни предлог против Здравковића и предложило да у му се продужи притвор због опасности од бекства.

Судско веће Основног суда у Нишу је крајем фебруара продужило притвор Здравковићу али не из разлога које је навело тужилаштво (због опасности од бекства) већ да не би утицао на троје несаслушаних сведока, који нису дали своје исказе јер се још увек налазе на болничком лечењу.

- На то решење Основног суда одбрана Здравковића уложила је жалбу па је Виши суд у Нишу укинуо решење Основног суда и вратио га на поновно разматрање, наводећи да није јасно образложено на основу чега Основни суд сматра да ће да утиче на даљи поступак утицањем на троје сведока имајући у виду да је велика већина сведока, њих око 30, већ саслушана а чињенично стање додатно утврђено вештачењем и другим прибављеним доказима. Након поновног одлучивања, Основни суд је средином седмице донео решење о укидању притвора наводећи као разлоге да окривљени не може утицати на даљи поступак утицањем на сведоке јер су саслушани скоро сви сведоци а да је остало само троје а да по мишљењу суда не постоји опасност од бекства - каже наш извор.

Према незваничним сазнањима, Здравковић је пуштен из притворе без икакве додатне мере као што је одузимање пасоша или обавеза јављања у просторије полиције у одређеном периоду.

Очекује са да наредних дана Виши суд донесе одлуку о жалби тужилаштва којим се тражи поновно одлучивање о притвору због опасности од бекства, имајући у виду висину запрећене казне, могуће узнемирење породица оштећених али и чињенице да није признао кривично дело.

Како је "Блиц" писао, оптужним предлогом Основног јавног тужилаштва у Нишу, Здравковићу се на терет ставља да је непридржавајући се саобраћајних прописа изазвао тешку несрећу на пружном прелазу и тако починио кривично дело тешко дело против безбедности јавног саобраћаја. Тужилаштво је за Здравковића затражило максималну затворску казну од осам година затвора које му се може изрећи за ово кривично дело.

Здравковић се тог јутра око 7.30 часова аутобусом у се кретао у смеру од Доњег Међурова ка Нишу, на редовној аутобуској линији Ново село – Ниш, превозећи ђаке и запослене из околних села, али је по доласку испред пружног прелаза направио кобни пропуст јер није застао да види наилази ли воз.

Када се аутобус већ нашао на шинама а путници почели да вичу да наилази воз, већ је било касно. Масивна композоиција воза налетела је на аутобус и располутила га на два дела из којих су почели да испадају мртви и повређени путници.

Настрадало седам, повређено 29 путника

Како је "Блиц" писао, у несрећи је погинуло седам особа а 29 су повређене теже или лакше. На лицу места погинули су Алекса Димитријевић (15) из Новог села и Богомир Лазић (75) и Данијела Станковић (48) из Чокота, док су у КЦ у Нишу у току операција, подлегли повредама Наташа Јанковић (42) и Маријана Коцић (16), обе из Чокота. Гајтана Стаменковић (78) из Доњег Међурова преминула је 29. децембра у интентивној нези а након ње, 2.јануара ове године и Властимир Ђорђевић (65) из истог села.

Извор

Фото: архива


# Ниш експрес саобраћај саобраћајна незгода воз Блиц новина Милан Здравковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима